Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Ερέτρια, ένας αρχαιολογικός παράδεισος και όχι μόνο

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Μια μικρή Ελλάδα στην Εύβοια!

 Δε θα μπορούσε να μιλήσει κανείς καλύτερα για το Δήμο Ερέτριας από τον άνθρωπο που έχει επιλεχθεί από τους δημότες να τον διοικεί και να φροντίζει για την ανάπτυξή του. Συναντηθήκαμε, λοιπόν, με τη δήμαρχο, κα Αμφιτρίτη Αλημπατέ, η οποία μας έδωσε στοιχεία γνώσης –επιστημονικού επιπέδου μάλιστα, καθότι η ίδια είναι φιλόλογος– αλλά και δράσης για τον προικισμένο τόπο της. 
Η περιοχή φυσιογνωμικά είναι μια Ελλάδα σε μια πολύ μικρότερη κλίμακα: θάλασσα και βουνό σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Σ’ ένα τέταρτο από την παραλία βρίσκεσαι στον ορεινό όγκο, στη Σέτα, και σε επτά λεπτά στο Γέροντα! Οι δυνατότητες δράσης πάμπολλες και ποικίλες. Και μέσα σ’ αυτή τη φυσική ομορφιά ξεπροβάλλει ο αρχαιολογικός θησαυρός της, αδιάψευστος μάρτυρας του μακραίωνου παρελθόντος της, εφάμιλλος μάλιστα με εκείνον της Αμφίπολης. Με αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα η Ερέτρια προσφέρεται για όλες τις μορφές τουρισμού όλο το χρόνο. 

Πώς θα φτάσετε:

Μπορείτε να ταξιδέψετε οδικώς μέσω της υψηλής γέφυρας της Χαλκίδας και από εκεί να κατευθυνθείτε προς τη Νότια Εύβοια.
Αθήνα - Ερέτρια: 128 χλμ. 

Οι ετυμολογίες της περιοχής είναι μάρτυρες της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας 

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι λέξεις «Εύβοια», «Ερέτρια», «Αμάρυνθος» και ότι η γνώση αυτή και μόνο αρκεί για να μάθουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού;
Η κυρία Αλημπατέ, με την ιδιότητα της φιλολόγου πια, μας διδάσκει:
«Η Εύβοια, όπως μαρτυρά ο Στράβωνας, είναι ένα αρχαιότατο νησί. Το όνομά της παράγεται από τα "ευ" και "βους", που σημαίνει ότι είχε γεωργία και κτηνοτροφία, ήταν δηλαδή εύφορη. Είναι επόμενο, λοιπόν, να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Ελλάδας. Η Κύμη και η Ερέτρια, μάλιστα, ήταν από τις πρώτες ελληνικές πόλεις που έκαναν αποικίες στην Κάτω Ιταλία. Το όνομα της Ερέτριας που παράγεται από τη λέξη "ερέτες" ("κωπηλάτες") αποδεικνύει ότι ήταν μια ναυτική δύναμη στην αρχαιότητα. Μάλιστα, υπήρξε σύμμαχος της μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης της εποχής, της Αθήνας. Στην Ερέτρια εγκαταστάθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα και την αγάπησαν όλοι, γιατί, όπως λένε, όποιος γεννιέται σ’ έναν τόπο τον αγαπάει μία φορά και όποιος τον επιλέγει τον αγαπάει δυο φορές. Κατά την επικρατούσα άποψη, η ονομασία "Αμάρυνθος" προέρχεται από το "αμαρύσσω", που σημαίνει "λάμπω", επρόκειτο δηλαδή για μια πόλη φωτεινή, λαμπερή.»

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Το μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που έχει η Ερέτρια αποδεικνύει και η παρουσία της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην πόλη, παράρτημα της οποίας τα τελευταία 50 χρόνια ασχολείται με τις ανασκαφές. Μέχρι σήμερα έχει φέρει στο φως το ιερό του δαφνηφόρου Απόλλωνα, του 8ου αιώνα π.Χ., που ξεχωρίζει για την αρμονική συνύπαρξη ιωνικών και δωρικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, το αρχαίο θέατρο, το Γυμνάσιο, την οικία με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, ενώ είναι κοντά και στην πλήρη αποκάλυψη του ιερού της Αμαρύνθιας Αρτέμιδος, που βρέθηκε κατά 95%, κατά δήλωση του επικεφαλής των ανασκαφών.

Παλιά φωτογραφία του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας είναι πολύ πλούσιο σε εκθέματα, ενώ πολλά βρίσκονται και στο υπόγειό του. Μάρτυρες του ένδοξου και μακρόχρονου παρελθόντος της Ερέτριας βρίσκονται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, στα υπόγειά του, όπως και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
 Με τη σπουδαία ανακάλυψη στην Αμφίπολη εντείνεται και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τους θησαυρούς της Ερέτριας. Ανάμεσά τους η «Οικία των Ψηφιδωτών». Πρόκειται για μια ισόγεια οικία που καταλάμβανε ένα χώρο 625 τμ. και η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Η αρχιτεκτονική της αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχαίας ελληνικής κατοικίας. Περιλαμβάνει αίθριο, επίσημους και βοηθητικούς χώρους. Χάρη στο ψηφιδωτό διάκοσμο, οι αίθουσες στη βόρεια πλευρά χαρακτηρίζονται ως οι πιο θεαματικές και γι’ αυτό πήρε αυτό το όνομα η οικία. Η εικονογραφική θεματολογία του είναι εμπνευσμένη από τη μυθολογία και την «Ιλιάδα». τα ψηφιδωτά αυτά είναι πανομοιότυπα με εκείνα της Αμφίπολης. Στην επικαιρότητα, και το εύρημα στο Λόφο Τούμπα, βορειοδυτικά της Ερέτριας, όπου έχει αποκαλυφθεί ο θαλαμοειδής τάφος μακεδονικού τύπου, γνωστός ως τάφος των Ερώτων. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., περίοδος κατά την οποία, μετά την κυριαρχία των Μακεδόνων, εμφανίζονται και στη νότια Ελλάδα ταφικά μνημεία αυτού του τύπου. Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα του τάφου, που σήμερα εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, βρέθηκαν και πήλινα αγαλματίδια Ερώτων, στα οποία οφείλεται η σημερινή ονομασία του μνημείου. Ο τάφος αυτός παραπέμπει σε εκείνον της Αμφίπολης. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας

Η Ερέτρια συνδέεται άρρηκτα με τη θάλασσα παλαιόθεν  

Η θάλασσα ήταν βασικό στοιχείο ανάπτυξης για τον τόπο από παλιά. Μετά την καταστροφή από τους Ρωμαίους είχε μείνει ακατοίκητη από το φόβο της ελονοσίας, εξού και οι πολλοί ευκάλυπτοι. Μετά την καταστροφή των Ψαρών το 1824, με κλήρο δόθηκαν σε ένα μέρος Ψαριανών από ένα σπίτι και κτήμα για καλλιέργεια (1ος εποικισμός). Το 1922 εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες (2ος εποικισμός), γι’ αυτό έχουμε και προσφυγικούς συνοικισμούς και δύο εκκλησίες προσφύγων, μία την Παναγία την Παραβουνιώτισσα στην Ερέτρια και μία στην Αμάρυνθο, τον Άγιο Ιωάννη. Ο 3ος εποικισμός έγινε το ’60-’70, με τα εξοχικά που μετατράπηκαν σε μόνιμες κατοικίες. Από το 1844 οι Ψαριανοί με μαούνες έφευγαν από την Ερέτρια και πήγαιναν κατευθείαν στον Πειραιά, γιατί εκεί έκαναν το εμπόριό τους. Τη δεκαετία του 1950 τις μαούνες αντικατέστησαν μικρά μηχανοκίνητα καΐκια. Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970 ήρθε το πρώτο φεριμπότ με το όνομα "Βενετσιάνα". Το είχε κάποιος ονόματι Βενετσιάνος και ήταν νατοϊκό υλικό, το οποίο είχε αγοράσει σε κάποια δημοπρασία. Κάποια στιγμή έφτασε η γραμμή να έχει δεκαοκτώ φεριμπότ.

Θέα από το ferry-boat φτάνοντας στην Ερέτρια

Δήμος Ερέτριας: Για όλες τι μορφές τουρισμού

Ο δήμος διαθέτει μεγάλες οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, που λειτουργούν όλο το χρόνο για τον ντόπιο τουρισμό, αλλά και για οργανωμένο μέσα από πακέτα από το εξωτερικό. Προσφέρεται επίσης για οικογενειακό τουρισμό, για περιηγητικό τουρισμό και γενικά για όλες τις μορφές του θεματικού τουρισμού. Δηλαδή για τουρισμό με κίνητρο τις αρχαιότητες, θρησκευτικό τουρισμό, όπου έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση, αθλητικό τουρισμό, με τα μεγάλα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου του δήμου, σπηλαιολογικό τουρισμό, καθώς υπάρχουν σπήλαια που έχουν εξερευνηθεί, αλλά και απάτητα. Ο επισκέπτης μπορεί να δραστηριοποιηθεί και στα θαλάσσια παιχνίδια, στο ναυταθλητισμό, στην ιστιοπλοΐα, στις καταδύσεις, στην κωπηλασία. Εκτός από το Μουσείο της Ερέτριας με τους αρχαίους θησαυρούς, στο δήμο υπάρχουν ακόμη το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου και το Λαογραφικό Μουσείο Άνω Βάθειας. Αφήνουμε τελευταία τα περιπατητικά μονοπάτια. Πολλά τα γνωρίζουμε, κάποια όχι, αλλά υπάρχουν δυνατότητες και καταγραφής και ανάδειξης. Αναμφίβολα ο Δήμος Ερέτριας είναι πόλος έλξης για τουρισμό ιδιαίτερο, εναλλακτικό.

Ευχαριστούμε πολύ την Δήμαρχο της Ερέτριας, Κα Αμφιτρίτη Αλημπατέ, για όλες τις πληροφορίες και το χρόνο που μας αφιέρωσε.

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.