Με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών, αν πρόκειται να ταξιδέψετε και προκειμένου να απολαύσετε το ταξίδι σας σε κάποιο προορισμό της Ελλάδας ή του εξωτερικού, χωρίς δυσάρεστα «απρόοπτα», καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω.
Από τoν Δρ. Ιωάννη Ντούπη, Ειδικό Παθολόγο - Διαβητολόγο, Δ/ντή Διαβητολογικού Τμήματος, Ιατρικού Π. Φαλήρου
Με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών, αν πρόκειται να ταξιδέψετε και προκειμένου να απολαύσετε το ταξίδι σας σε κάποιο προορισμό της Ελλάδας ή του εξωτερικού, χωρίς δυσάρεστα «απρόοπτα», καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:
- Έχετε πάντα μαζί σας μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Αν για τη μετακίνησή σας χρησιμοποιήσετε αεροπλάνο είναι καλό να έχετε μαζί σας ένα ιατρικό σημείωμα, από τον ιατρό σας, το οποίο να αναλύει τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε.
- Ενημερώστε έγκαιρα το προσωπικό του αεροσκάφους για να λάβετε μενού για διαβήτη. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες φροντίζουν να έχουν διαθέσιμο μενού για άτομα με διαβήτη. Αν έχετε κινητικά προβλήματα, το προσωπικό του αεροσκάφους θα είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει. Πάρτε την ινσουλίνη σας και τις συσκευές χορήγησης εντός της καμπίνας του αεροσκάφους, γιατί αφενός μπορεί η ινσουλίνη να αλλοιωθεί στις χαμηλές θερμοκρασίες του θαλάμου αποσκευών, αφετέρου ενδέχεται να καθυστερήσουν οι βαλίτσες να φτάσουν στον προορισμό τους.
- Συμβουλευτείτε τον Ιατρό ή το διαιτολόγο σας για τις πιθανές αλλαγές στο διατροφικό σας πλάνο και την σωματική σας άσκηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
- Αν ταξιδεύετε μεταξύ διαφορετικών ζωνών ώρας, φροντίστε να κάνετε τη βασική ινσουλίνη σας προσαρμόζοντάς την στην ώρα της χώρας αναχώρησης.
- Μεταφέρετε πάντα μαζί σας τα αντιδιαβητικά φάρμακα ή την ινσουλίνη σας σε ποσότητες διπλάσιες από ότι χρειάζεται για τις ημέρες του ταξιδιού, καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αρρωστήσετε, οπότε οι ανάγκες σε φάρμακα και ινσουλίνη αυξάνονται.
- Φροντίστε να έχετε, επίσης, μερικές ταμπλέτες γλυκόζης ή καραμέλες στην τσέπη σας για την αντιμετώπιση πιθανής υπογλυκαιμίας.
- Αν κάνετε υπογλυκαιμίες χωρίς να το καταλαβαίνετε (ανεπίγνωστες υπογλυκαιμίες), φροντίστε να έχετε μαζί σας ένεση γλυκαγόνης και εξασφαλίστε ότι κάποιος από τους συνταξιδεύοντες σας γνωρίζει να τη χρησιμοποιεί.
- Έχετε πάντα μαζί σας την κάρτα ατόμου με διαβήτη.
- Παίρνετε πάντα μαζί σας το μετρητή σακχάρου σας καθώς και αρκετές ταινίες μέτρησης.
- Προσοχή στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Σε μεγάλες ποσότητες και ιδίως με άδειο στομάχι υπάρχει κίνδυνος βαριάς υπογλυκαιμίας. Ένα με δύο ποτηράκια ημερησίως είναι αρκετά.
- Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο ελέγξτε το σάκχαρό σας πριν οδηγήσετε, αλλά και σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Φροντίστε σωστά τα πόδια σας. Διαλέξτε, τουλάχιστον, 2 ζευγάρια άνετα παπούτσια και κάλτσες. Αποφύγετε τα σανδάλια και τις παντόφλες. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλυτοι, ιδίως σε παραλία. Ακολουθείτε καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης των ποδιών.