Ο άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει κατά 20% τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του κοιτώντας ένα φυσικό τοπίο ή ακόμα και μια εικόνα αυτού. Το αίσθημα αυτοεκτίμησης ανεβαίνει μόνο με μόλις 5’ άσκησης είτε αυτό λέγεται περπάτημα, είτε ψάρεμα, είτε κηπουρική, είτε ποδηλασία...
Ο άνθρωπος από την στιγμή που εμφανίστηκε στη γη αποτελεί κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό άλλαξε με την έλευση της βιομηχανικής επανάστασης, όταν η πλειοψηφία του πληθυσμού συγκεντρώθηκε στις μεγάλες πόλεις και ο τρόπος ζωής μεταβλήθηκε δραματικά από τη στιγμή που απομακρύνθηκε από τη φύση.
Η συγκεκριμένη αλλαγή είχε συνέπειες στον τρόπο ζωής του, αλλά ταυτόχρονα και στον ψυχισμό του.
Από τη μία η ζωή του έγινε πιο άνετη και εύκολη από την άλλη όμως η εναλλαγή στον τρόπο ζωής οδήγησε σε προβλήματα υγείας όπως: παχυσαρκία, διαβήτη, μυοσκελετικά προβλήματα, αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου κ.α.
Αναφορικά με την ψυχική του υγεία, ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα όπως για παράδειγμα άγχος, κατάθλιψη και επαγγελματική εξουθένωση τα οποία σχετίζονται άμεσα με την προαναφερθείσα αλλαγή.
Είναι πολλοί εκείνοι που αναφέρουν πως η φύση μπορεί να βοηθήσει ευεργετικά στην ψυχολογία του ατόμου και δεν έχουν άδικο. Ένας από τους παράγοντες διαμόρφωσης της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, πέρα από την παιδική ηλικία και την επίδραση της οικογένειας, είναι και το φυσικό περιβάλλον.
Στην επιστήμη της Ψυχολογίας η συγκεκριμένη επίδραση της φύσης έχει μεταφραστεί σε μια νέα τάση αυτή της Οικοψυχολογίας.
Η φύση και η σοφία της χρησιμοποιείται στην Οικοψυχολογία ως συνθεραπευτής. Η Οικοψυχολογία διερευνά τον τρόπο και το μέγεθος της επιρροής που έχει η ενασχόληση ή μη του ατόμου με τη φύση και πως αυτό επηρεάζει την ψυχική του ισορροπία.
Οι Συμπεριφοριστές και οι Κοινωνικοί Ψυχολόγοι, με μια ολιστική προσέγγιση κατά νου, μελέτησαν για πολλά χρόνια την συμπεριφορά του ανθρώπου μέσα στη φύση, βγάζοντας τον θεραπευόμενο έξω από την πόρτα του γραφείου ή του σπιτιού του στις μεγάλες πόλεις.
Σε ποιους απευθύνεται η Οικοψυχολογία:
- Σε ενήλικες που επιθυμούν να «ξυπνήσουν» τις φυσικές τους λειτουργίες ψυχικά και σωματικά.
- Στον σύγχρονο άνθρωπο που βιώνει καθημερινά στρες και πολλές συναισθηματικές δυσκολίες.
- Στον θεραπευόμενο που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια ψυχική ασθένεια, λειτουργεί επικουρικά, πάντα με τη βοήθεια του ειδικού Ψυχιάτρου ή Ψυχολόγου.
- Σε παιδιά και εφήβους με εκπαιδευτικό και βιωματικό τρόπο με στόχο τη δημιουργία υγιών προσωπικοτήτων.
- Η αναζήτηση της εσωτερικής ισορροπίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην περίπτωση όμως της Οικοψυχολογίας η συγκεκριμένη αναζήτηση πραγματοποιείται μέσα από την ένωση με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον.
Ο χρόνος που περνάμε στη φύση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα συναισθήματα μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια Derby και Cardif.
Συγκεκριμένα, η φύση είναι ρυθμιστής των συναισθημάτων αλλά και της καρδιάς και όταν βρισκόμαστε μέσα στην φύση ή επιδιώκουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στο φυσικό περιβάλλον, η απόφαση μας αυτή έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην υγείας μας, νιώθουμε πληρότητα και ικανοποίηση, ενώ τα συναισθήματα μας, ειδικά τα ακραία, έρχονται σε μεγαλύτερη ισορροπία.
Η παραπάνω έρευνα δεν κάνει απλά μια αναφορά στα καλά της επαφής του ανθρώπου με τη φύση, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα και τοποθετεί τον άνθρωπο μέσα στη φύση ως μία ανάγκη, παρουσιάζοντας στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Σύμφωνα με τους 871 συμμετέχοντες, που έλαβαν μέρος στην έρευνα και εξετάστηκαν ως προς τους καρδιακούς παλμούς τους, φάνηκε ότι η νευρικότητα τους είναι μεγαλύτερη στο αστικό περιβάλλον, ενώ στο φυσικό περιβάλλον νιώθουν περισσότερο το αίσθημα της ικανοποίησης και της ηρεμίας.
Η μεγαλύτερη έκθεση μας στη φύση μπορεί να μας προσφέρει:
- Μεγαλύτερη και καλύτερη συγκέντρωση.
- Μείωση του άγχους.
- Μείωση του αισθήματος της θλίψης.
- Αύξηση του αισθήματος θαυμασμού και δέους.
- Αύξηση της δημιουργικότητας.
- Καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η καθιστική ζωή και η απραξία επηρεάζουν σημαντικά τη ζωντάνια και την καλή διάθεση του ατόμου. Τα συναισθήματα του δεν εναλλάσσονται και δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί νιώθει ένα απέραντο κενό.
Η φύση βοηθάει στην τόνωση του αισθήματος της ζωντάνιας, όχι αποκλειστικά με την φυσική άσκηση, αλλά και μόνο η παρουσία μέσα στη φύση αρκεί για να νιώσει κάποιος ζωντανός.
Ένας περίπατος μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Ακόμα και ένας κήπος στα άτομα με άνοια συμβάλλει υποστηρικτικά στα συμπτώματα τους.
Ο άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει κατά 20% τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του κοιτώντας ένα φυσικό τοπίο ή ακόμα και μια εικόνα αυτού. Το αίσθημα αυτοεκτίμησης ανεβαίνει μόνο με μόλις 5’ άσκησης είτε αυτό λέγεται περπάτημα, είτε ψάρεμα, είτε κηπουρική, είτε ποδηλασία.
Η κοινωνικότητα του ανθρώπου επηρεάζεται και βελτιώνεται μέσα από την επαφή με τη φύση. Η πόλη συχνά συνοδεύεται από άγχος το οποίο επηρεάζει τις κοινωνικές συναναστροφές.
Επιπλέον, η κίνηση στους δρόμους, τα στενά όρια του καθημερινού προγράμματος και ο αγώνας του κάθε ανθρώπου για να μπορέσει να επιβιώσει, μπορεί να προκαλέσουν ψυχικά προβλήματα και να αποξενώσουν το άτομο από τον περίγυρο του.
Οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται πολλές φορές από τυπικότητα και αδιαφορία καθώς το άτομο αναλώνεται στον καθημερινό του αγώνα για να προλάβει τις υποχρεώσεις του και δεν έχει διάθεση για γνωριμίες.
Η φύση όμως είναι αυτός ο παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση και με θετικό πρόσημο καθώς δείχνει το δρόμο να έρθουμε κοντά στον εαυτό μας και μας ξυπνά το αίσθημα καλοσύνης προς τον συνάνθρωπο.
Όμως, ας μην καταδικάζουμε την πόλη και τα θετικά της. Μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση εφόσον μετακομίσουμε σε περιοχές και προάστια με περισσότερο πράσινο, κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ευεργετική για την υγεία μας.
Το σώμα μας μπορεί να αποβάλει το στρες, να αναζωογονηθεί και να αποτοξινωθεί από το μολυσμένο περιβάλλον της πόλης μέσα στη φύση και όχι μόνο αυτό. Η επιρροή της φύσης δεν σταματά μόνο στην απλή αποτοξίνωση του νου και του σώματος.
Η δημιουργικότητα βελτιώνεται, όταν ο άνθρωπος συναντά και αγαπά τη φύση και όσα εκείνη του προσφέρει. Μέσα από την παρατήρηση και τη ζωή στη φύση πολλοί καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί και έχουν δημιουργήσει αριστουργήματα, γεγονός που αποδεικνύει πως η φύση τονώνει και ενισχύει την δημιουργικότητα.
Ο άνθρωπος πολλές φορές αναλώνεται με την καθημερινότητα του και βυθίζεται συνειδησιακά μέσα στα προβλήματα του αδιαφορώντας για ότι τον περιβάλει γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αμέτρητα προβλήματα στη φύση. Αδυνατεί να χαρεί το όμορφο και να δείξει θαυμασμό απέναντι σε αυτό που ανεπηρέαστα η φύση δημιουργεί.
Για τον λόγο αυτό η ανάπτυξη και καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης είναι απαραίτητη, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η κακομεταχείριση και η εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος.
Η θετική επίδραση της φύσης στο σώμα και στην ψυχή είναι αδιαμφισβήτητη κάτι που οφείλουμε να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε συνολικά.
Είναι καιρός να αγκαλιάσουμε τον φυσικό μας εαυτό και είναι βέβαιο πως θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!
Αρθρογραφία από την Ομάδα της Melapus - της 1ης πλατφόρμας αποκλειστικά για την ψυχική υγεία www.melapus.com