Μοναδικό στην Ελλάδα, το Ολυμπιακό Μουσείο, αφηγείται μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες του κόσμου, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στο σημείο που συναντιούνται η Πανεπιστημιούπολη (Α.Π.Θ.) με το Καυτανζόγλειο, το μεγαλύτερο στάδιο της πόλης, ακριβώς εκεί όπου διασταυρώνεται ο αθλητισμός με την εκπαίδευση, το Ολυμπιακό Μουσείο λειτουργεί ως φορέας του Ολυμπιακού πνεύματος, ήθους και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενεργό, ιδρυτικό μέλος του παγκόσμιου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων (Olympic Museums Network), υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.), δραστηριοποιείται από την ίδρυσή του (2004) σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.
Επισκεφθείτε το για να γνωρίσετε την ιστορία των Αγώνων, να συνδέσετε το παρελθόν με το παρόν, να νιώσετε την παγκόσμια επιρροή του Ολυμπιακού Κινήματος. Ανακαλύψτε εντυπωσιακές ιστορίες αγωνιστικής επιμονής, επίδοσης και διάκρισης. Το Ολυμπιακό Μουσείο υφαίνει τρεις χιλιετίες ιστορίας μέσα από μια αφήγηση πλαισιωμένη με ψηφιακές εφαρμογές που ενθαρρύνουν την διάδραση.
Οι καλύτερες στιγμές της Ολυμπιακής μας ιστορίας
Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αποτέλεσμα του οράματος αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων που τελούνταν στην Ελλάδα, στην αρχαιότητα και μέχρι το 393μ.Χ. Πώς ήταν οι Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία; Ποια η σημασία τους για τους Έλληνες και την Αρχαία Ελλάδα; Σε τι διαφέρουν από τους σημερινούς; Εξερευνήστε τις μυθολογικές αφετηρίες της σημαντικότερης για τον αρχαίο κόσμο θρησκευτικής και αθλητικής διοργάνωσης. Γνωρίστε το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν και το βαθύτερο νόημα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Εξοικειωθείτε με τα ιδανικά που ενέπνευσαν τις σύγχρονες Ολυμπιακές Αξίες και μάθετε για τα κατορθώματα των Ολυμπιονικών της αρχαιότητας και την πολιτιστική διάσταση των Αγώνων.
Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες: Από το 1896, χρονιά που έγιναν οι Α΄ Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, τον τόπο γέννησης του Ολυμπιακού Πνεύματος, σταδιακά οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξελίχθηκαν στην μεγαλύτερη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση. Ποιός ήταν ο Γάλλος Pierre de Coubertin και ο Έλληνας Δημήτριος Βικέλας; Ποιο ήταν το όραμά τους; Σε ποιο βαθμό προσδιόρισαν οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί τους Αγώνες της σύγχρονης εποχής; Πώς καθιερώθηκε και επανεκτιμήθηκε το Ολυμπιακό Κίνημα ώστε να ακολουθήσει την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας; Ποιες είναι οι Ολυμπιακές Αξίες και πώς εφαρμόζονται σήμερα οι αρχές του Ολυμπισμού; Η καθηλωτική ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών ζωντανεύει στο Ολυμπιακό Μουσείο...
Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ποια είναι η αφετηρία των Παραολυμπιακών Αγώνων και πως εξελίχθηκαν στην πορεία του χρόνου; Γνωρίστε τα Παραολυμπιακά αθλήματα και τις βασικές Παραολυμπιακές Αξίες. Αφήστε να σας συγκινήσουν ιστορίες θάρρους και αποφασιστικότητας.
Επιστήμη του Αθλητισμού: Η διαδραστική έκθεση, σημείο συνάντησης του Ολυμπιακού Μουσείου με το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, προσφέρει συναρπαστικές πληροφορίες για την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Τόσο ψυχαγωγική όσο και εκπαιδευτική, η έκθεση προκαλεί σε φυσικό επίπεδο, καθώς απαιτεί ενεργό συμμετοχή. Ανακαλύψτε τις ικανότητές σας, ελέγξτε τα αντανακλαστικά, την περιφερειακή όραση και την ευλυγισία σας, αντιληφθείτε την αξία του αθλητισμού για το σώμα και το πνεύμα.
Οι περιοδικές εκθέσεις και η εκπαιδευτική καινοτομία αποτελούν σημεία ιδιαίτερης σημασίας για το Ολυμπιακό Μουσείο. Εφαρμόζοντας τις νέες μουσειακές τάσεις στις μόνιμες και περιοδικές του εκθέσεις, το Μουσείο προσπαθεί να επικοινωνήσει όλες τις προεκτάσεις του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος. Το διευρυμένο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα προτείνει ποικιλία δράσεων και δραστηριοτήτων και απευθύνεται σε όλες τις ομάδες κοινού. Οι προσομοιώσεις αθλητικών γηπέδων (Track & Field, Boccia, Goalball), που βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο, ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα, τον πειραματισμό και την ανάδειξη δυνατοτήτων.
Το σύγχρονο αμφιθέατρο, με τελευταίας τεχνολογίας θεατρικές και συνεδριακές υποδομές (εικόνας, ήχου, παράλληλης διερμηνείας, παρασκηνίων και σκηνής), οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων (κατάλληλες για ημερίδες, σεμινάρια, workshops, καλλιτεχνικές κ.α. εκδηλώσεις) με μοναδική θέα, και το ευρύχωρο και επιβλητικό φουαγιέ που διαθέτει το Ολυμπιακού Μουσείο, το έχουν αναδείξει ως ιδανικό πολιτιστικό κέντρο και συνεδριακό προορισμό.
Το Ολυμπιακό Μουσείο-Πληροφορίες:
Αγίου Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη 54636, Ελλάδα
T: +30 2310-968531
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
W: www.olympicmuseum-thessaloniki.org
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά: 09:00 - 19:00 / Σάββατο: 10:00 – 16:00, Κυριακή: 10:00 – 14:00
Παραμονή Χριστουγέννων: 10:00-14:00 / Παραμονή Πρωτοχρονιάς: 10:00-14:00
Κλειστό: Χριστούγεννα: 25-26 Δεκεμβρίου, 1-2 Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα, Δεύτερη Ημέρα του Πάσχα, Καθαρά Δευτέρα, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25/03, Πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος, Κοίμηση της Θεοτόκου 15/08, Αγίου Δημητρίου 26/10, Εθνική Επέτειος 28/10-Το Μουσείο παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα από μέσα Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου.
Διάρκεια Επίσκεψης: 90 λεπτά
Εισιτήρια: Γενική Είσοδος 3€- Ελεύθερη Είσοδος για συγκεκριμένες κατηγορίες κοινού: ICOM Members – ΑΜΕΑ & Μειωμένο Οικογενειακό Εισιτήριο
Πωλητήριο: Το Πωλητήριο παραμένει ανοιχτό όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Στον χώρο του Πωλητηρίου διατίθενται αναμνηστικά, χρηστικά και αντικείμενα τέχνης, εμπνευσμένα από τη συλλογή του Μουσείου.
Για Ομαδικές Επισκέψεις (και για την έκθεση Επιστήμη των Αθλημάτων) & Επισκέψεις Σχολείων/Εκπαιδευτικά Προγράμματα είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.
Ξεναγήσεις: Το Μουσείο προσφέρει ομαδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Δυνατότητα ξενάγησης σε άλλη γλώσσα με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Καφέ: Το Καφέ παραμένει ανοιχτό, όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Στάθμευση: Υπάρχουν οργανωμένοι και ελεύθεροι χώροι στάθμευσης, στην άμεση και ευρύτερη περιοχή του μουσείου. Προσωρινή στάθμευση τουριστικών λεωφορείων για αποβίβαση και επιβίβαση κοινού, γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην είσοδο του Μουσείου.
Προσβασιμότητα: Όλοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι σε ΑΜΕΑ.
WiFi: Δωρεάν σε όλους τους χώρους του Μουσείου.
Τοποθεσία στον χάρτη: Το Ολυμπιακό Μουσείο βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στο μεγαλύτερο στάδιο της πόλης (Καυταντζόγλειο) και στην Πανεπιστημιούπολη. Απέχει 15 λεπτά με τα πόδια από τον Λευκό Πύργο και το κέντρο της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμο με τη δημόσια συγκοινωνία.