Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Χριστουγεννιάτικες Συνταγές για εναλλακτικά τραπέζια

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Ένα ελληνικό εναλλακτικό μενού για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι... Κοτόσουπα με γλυκό τραχανά, τάρτα με χόρτα, ανθότυρο και απάκι, χωριάτικη κότα γεμιστή και πολλά ακόμη... Καλή μας όρεξη!

 

Κοτόσουπα με Γλυκό Τραχανά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 χωριάτικη κότα (περίπου 1.500γρ.)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γλυκός τραχανάς
  • 12 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού βιολογική φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βάζουμε την κότα να βράσει για 45 λεπτά περίπου, ξαφρίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν η κότα βράσει, την αφαιρούμε από την κατσαρόλα, και προσθέτουμε στο ζωμό τον τραχανά. Βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.

Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.

Συνοδεύεται με: Οίνος λευκός ξηρός

 

Σαλάτα με Λάχανο, Καρότο και Ρόδια

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 μέτριο λάχανο ψιλοκομμένο
  • 2 ξινόμηλα κομμένα σε κύβους
  • 2 καρότα κομμένα στον τρίφτη
  • λίγο κουκουνάρι βιολογικό
  • σπόρους από 1 μεγάλο ρόδι

Για το dressing:

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι ξίδι βιολογικό
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της σαλάτας. Στο μπλέντερ χτυπάμε τα υλικά για το dressing και τη συνέχεια περιχύνουμε τη σαλάτα ανακατεύοντας πολύ καλά.

Τοποθετούμε τη σαλάτα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε δροσερή.

Συνοδεύεται με: Οίνος λευκός ξηρός

Τάρτα με Χόρτα, Ανθότυρο και Απάκι

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 1 φύλλο ζύμης για τάρτες αλμυρές
  • ½ κιλό χόρτα διάφορα (ραδίκια, ζωχούς καυκαλήθρες, σπανάκι, λάπατα κ.λπ.)
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • λίγο άνιθο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. απάκι
  • 3 αβγά
  • λίγο ελαιόλαδο Μεσσηνίας
  • λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι
  • λίγο τριμμένο τυρί

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα κόβουμε. Τα σοτάρουμε ελαφρά μαζί με τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο. Σ' ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά. Προσθέτουμε το ανθότυρο, τον άνιθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα χόρτα και το απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε και πάλι καλά. Αλείφουμε μία φόρμα για τάρτες με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το φύλλο ζύμης. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα με τα χόρτα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για 40 λεπτά περίπου.

Συνοδεύεται με: Οίνο λευκό ξηρό

Χωριάτικη Κότα Γεμιστή

Υλικά

  • 1 κότα περίπου 4,5 κιλά
  • ¼ της κούπας χυμός λεμονιού
  • ½ της κούπας χυμός πορτοκαλιού
  • ½ της κούπας ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • ½ κούπα ρύζι καρολίνα
  • 250 γρ.κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γρ.κιμά χοιρινό
  • ¼ κούπας κρεμμύδι τριμμένο
  • τα εντόσθια της κότας
  • 1 κούπα κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα
  • 35γρ. κουκουνάρι
  • ¼ κούπας σταφίδες
  • 2 κουταλιές brandy
  • 6 κουταλιές στακοβούτυρο
  • λίγο αλάτι
  • λίγο μαύρο πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα:

  • 500 γρ.κάστανα
  • 500 γρ.ξερά δαμάσκηνα εκπυρηνωμένα
  • 500 γρ.ξερά βερύκοκα εκπυρηνωμένα
  • 500 γρ.ξερά κυδώνια
  • 4 κούπες νερό
  • 9 κουταλιές στακοβούτυρο
  • 9 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές πετιμέζι

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:

Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα εντόσθια της κότας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο στακοβούτυρο το κρεμμύδι, τα εντόσθια και τον κιμά. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι.

Για την κότα:

Πλένουμε καλά την κότα και την αλείφουμε με λίγο από το μείγμα των χυμών λεμονιού και πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει το ελαιόλαδο. Τη γεμίζουμε με την παραπάνω γέμιση, τη ράβουμε με χοντρή κλωστή και την τοποθετούμε σε ταψί με νερό και με το στήθος προς τα πάνω.

Την ψήνουμε στους 165 οC τόσες ώρες όσες είναι τα κιλά της. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, την αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα χυμών-ελαιολάδου και συμπληρώνουμε όσο νερό χρειαστεί.

Για το γαρνίρισμα Χαράζουμε και βράζουμε τα κάστανα σε νερό που να τα σκεπάζει, επί 15'. Τα βγάζουμε λίγα λίγα από το καυτό νερό και τα καθαρίζουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μία κούπα νερό, δύο κουταλιές στακοβούτυρο και 2 κουταλιές λάδι.

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν με το λίπος. Αλατίζουμε ελαφρά. Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μία κούπα νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μερικές ώρες. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα δύο κουταλιές λάδι, ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας για 10 – 15 λεπτά.

Βάζουμε σε κατσαρόλα τα βερύκοκα με 1 κούπα νερό, δύο κουταλιές στακοβούτυρο και 2 κουταλιές λάδι. Σιγοβράζουμε έως ότου μείνουν με το λίπος. Βάζουμε τα κυδώνια σε μία κατσαρόλα με μία κούπα νερό, 3 κουταλιές στακοβούτυρο, 3 κουταλιές λάδι και ελάχιστο αλάτι.

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου μείνουν με το λίπος. Προς το τέλος τα πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο μπαχάρι και ρίχνουμε λίγο πετιμέζι.

Βάζουμε την κότα σε μία πιατέλα και γαρνίρουμε με τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα και τα κυδώνια.

Συνοδεύεται με: Οίνο ερυθρό ξηρό

Δαμάσκηνα με Καρύδια

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 850γρ. δαμάσκηνα με κουκούτσι
  • 250γρ. καρυδόψιχα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη κανέλλα και γαρίφαλα (ολόκληρα)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λικέρ πορτοκάλι από το Συνεταιρισμό Κοκινογείων Δράμας
  • 3 κουταλιές της σούπας λεμόνι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα δαμάσκηνα με το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρίφαλα και νερό ίσα ίσα να τα σκεπάζει. Μόλις τα δαμάσκηνα απορροφήσουν το νερό, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε το κουκούτσι τους και τα γεμίζουμε ένα ένα με την καρυδόψιχα.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα το ένα λίγο επάνω στο άλλο. Κατόπιν δένουμε ελαφρά το σιρόπι και τα περιχύνουμε. Όταν κρυώσουν, τα γαρνίρουμε με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.