Σύνδεση

Εγγραφή


Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Αναρρίχηση χωρίς κινδύνους για την άγρια φύση

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διαμορφωση
 • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
 • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Εκτός από άσκηση και αδρεναλίνη, το άθλημα της αναρρίχησης δίνει την ευκαιρία στον αναρριχητή να απολαύσει μια σπάνια πλευρά της φύσης
 που λίγοι έχουν δει, να θαυμάσει και να εκτιμήσει το τοπίο συνολικά και να αντιληφθεί τη διαδοχή των οικοτόπων. Προσοχή! Δεν είμαστε οι μόνοι που χρησιμοποιούμε αυτά τα βράχια!

Πλήθος ζώων και φυτών έχουν επιλέξει αυτόν τον ιδιαίτερο βιότοπο, αλλά για διαφορετικούς από εμάς λόγους. Προσοχή στις φωλιές!
Οι γκρεμοί της Ελλάδας είναι περιοχές δυσπρόσιτες για τον περισσότερο κόσμο, αλλά και για πολλούς φυσικούς θηρευτές. Για το λόγο αυτό αποτελούν σημαντικό καταφύγιο και προσφέρουν πολύτιμη απομόνωση σε πολλά είδη. Σπάνια είδη πουλιών βρίσκουν σχισμές και προεξοχές για να στηρίξουν τη φωλιά τους, ενώ νυχτερίδες ζουν και αναπαράγονται σε σπηλιές και τρύπες. Επιπλέον, τα βράχια και οι γκρεμοί, αν και φαινομενικά άγονα, αποτελούν τον κατεξοχήν βιότοπο ενδημικών και σπάνιων φυτών, ικανά να αναπτυχθούν σε ελάχιστο χώμα και να αντέξουν σε έντονη ξηρασία και δυνατό αέρα.

Τα πουλιά, και κυρίως τα αρπακτικά, που φωλιάζουν στα βράχια είναι ευάλωτα στην ενόχληση. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, η ενόχληση που προκαλείται από την ανθρώπινη παρουσία επηρεάζει την αναπαραγωγική επιτυχία, καθώς μπορεί να αποτρέψει τα πουλιά από το να φωλιάσουν ή να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της φωλιάς τους.
Αργότερα, όταν κλωσσούν τα αβγά τους ή όταν έχουν μικρά, η ενόχληση αναγκάζει τους γονείς να σηκωθούν από τις φωλιές τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αβγά και νεογέννητοι νεοσσοί από το δυνατό ήλιο, το κρύο και από τους θηρευτές.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα αρπακτικά, ιδιαίτερα οι αετοί, φωλιάζουν στις ίδιες θέσεις κάθε χρόνο. Έτσι η καταστροφή μιας φωλιάς ή/και η ενόχληση των ενήλικων πουλιών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, ιδιαίτερα στα νησιά, όπου οι διαθέσιμες για φώλιασμα θέσεις είναι λιγοστές.

Οι «άγριοι αναρριχητές» στην Ελλάδα

Όλα τα αρπακτικά πουλιά προστατεύονται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Τα περισσότερα από αυτά που φωλιάζουν στα νησιά της Ελλάδας από το Μάρτιο έως και τον Ιούλιο, όπως ο σπανιότατος σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus) και η αετογερακίνα (Buteo rufinus), αλλά και γεράκια όπως το βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) και ο πετρίτης (Falco peregrinus). Αλλα είδη που φωλιάζουν στα βράχια την ίδια εποχή είναι η κουκουβάγια (Athena noctua), ο μπούφος (Bubo bubo) και το όρνιο (Gyps fulvus), που φωλιάζει από τον Ιανουάριο σε λίγα νησιά. Εξαίρεση αποτελεί ο μαυρoπετρίτης (Falco eleonorae), ένα είδος γερακιού που φωλιάζει αργότερα, από τις αρχές Αυγούστου έως και τον Οκτώβριο. Στο Αιγαίο φωλιάζουν περισσότερα από 4.000 ζευγάρια μαυρoπετρίτη, δηλαδή πάνω από τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, είναι το πιο σημαντικό είδος που φιλοξενεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δυστυχώς,
η περίοδος αναπαραγωγής πολλών πουλιών είναι παράλληλα και η πιο κατάλληλη για αναρρίχηση,
με αποτέλεσμα η ενόχληση να είναι μία από τις πιο σημαντικές απειλές γι’ αυτά.

Το νου σας...

Η αναρρίχηση είναι απόλαυση, ακόμη περισσότερο όταν συνδυάζεται με τη μοναδική φύση των βράχων του Αιγαίου.

Γι’ αυτό, καλό είναι όλοι να θυμόμαστε τα παρακάτω:

 • Όσο είναι δυνατόν, αποφύγετε την αναρρίχηση σε ευαίσθητους γκρεμούς την εποχή που αναπαράγονται τα πουλιά (Απρίλιο ως Οκτώβριο).
 • Για να σιγουρευτείτε πως δεν έχουν καταγραφεί φωλιές στην περιοχή που διαλέξατε, πριν αναρριχηθείτε, συμβουλευτείτε τους ερευνητές της ΕΟΕ και του ΕΟΣ. Πληροφορηθείτε από ντόπιους για το αν παρατηρούνται αρπακτικά στην περιοχή και ελέγξτε για κουτσουλιές και κλαδιά στη διαδρομή που χαράξατε. Συνήθως, δε χρειάζεται να αλλάξετε γκρεμό, αλλά μόνο να αποφύγετε την ευαίσθητη ζώνη γύρω από τη φωλιά (περίπου 500 μ. από φωλιά αετού).
 • Εάν, κατά τη διάρκεια μιας ανάβασης, δείτε αρπακτικά πουλιά να σηκώνονται στον αέρα, ή συναντήσετε φωλιά, απομακρυνθείτε το συντομότερο. Εάν στη φωλιά υπάρχουν μικρά, μην πλησιάσετε, καθώς μπορεί να εγκαταλείψουν τη φωλιά πριν να είναι έτοιμα και να μην μπορούν αργότερα να ξαναγυρίσουν σ ́αυτήν.
 • Μην αφήνετε ίχνη κατά το πέρασμά σας, αναρριχηθείτε σιωπηλά και διακριτικά.
 • Μην ανάβετε φωτιές και μη χρησιμοποιείτε δυνατό φωτισμό όταν εισέρχεστε σε σπηλιές και βαθιές σχισμές, γιατί μπορεί να ενοχλήσετε πουλιά και νυχτερίδες.
 • Ανοίγοντας δρόμο μην ξεριζώνετε περισσότερα φυτά από όσο είναι απολύτως απαραίτητο, γιατί μπορεί να αποτελούν μικρούς και απομονωμένους πληθυσμούς σπάνιων ειδών.

Ας μη δηλητηριάζουμε τη φύση!

Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων για τον έλεγχο του πληθυσμού των υποτιθέμενων «επιβλαβών» ζώων (αλεπούδων, ασβών, λύκων κ.ά.), αποτελούσε και αποτελεί μια σημαντική απειλή για την άγρια ζωή στο σύνολό της.
Ειδικά τα αρπακτικά πουλιά, παρότι δεν αποτελούν συνήθως το στόχο μιας τέτοιας επιδιωκόμενης εξόντωσης, ωστόσο απειλούνται σοβαρά, γιατί, ψάχνοντας την τροφή τους σε μεγάλες εκτάσεις, ανακαλύπτουν και καταναλώνουν τα δηλητηριασμένα ψοφίμια.
Τα δολώματα που τοποθετούνται στη φύση αποτελούν παγίδες θανάτου για σπάνια πουλιά και ζώα, καθώς ένα και μόνο δηλητηριασμένο κουφάρι μπορεί να προκαλέσει το
θάνατο και μιας ολόκληρης αποικίας γυπών. Στο παρελθόν, γνωστά ζευγάρια όρνιων, μαυρόγυπων, γυπαετών, ασπροπάρηδων, βασιλαετών και χρυσαετών εξαφανίστηκαν από τις επικράτειές τους, γεγονός που αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στη χρήση δηλητηρίων. Σήμερα, κάποια από αυτά τα είδη διατηρούν μεμονωμένους πληθυσμούς στον ελληνικό χώρο, με αποτέλεσμα η πιθανή μαζική θανάτωσή τους από δηλητηρίαση να σημάνει και την εξαφάνισή τους από την Ελλάδα.

Τι να κάνετε αν βρείτε ένα δηλητηριασμένο πτώμα ή ένα τοποθετημένο δόλωμα:

 • Μην το ακουμπήσετε
 • Βγάλτε φωτογραφίες
 • Σημειώστε πότε και πού το είδατε
 • Καταγγείλτε το στο αρμόδιο Δασαρχείο ή Δασική Υπηρεσία

Τι να κάνετε αν βρείτε τραυματισμένα πουλιά, ερπετά ή θηλαστικά:

ΝΕΟΣΣΟΙ
Την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρείτε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσετε να τους βοηθήσετε. Προσοχή, όμως! Δε χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο.
Στην ιστοσελίδα της ΑΝΙΜΑ υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για κάθε είδους νεοσσό, σχετικά με το ποια τροφή πρέπει να λάβει και πώς να φροντιστεί μέχρι να επικοινωνήσετε με ένα κέντρο περίθαλψης.

ΧΕΛΩΝΕΣ
Συχνά βρίσκονται χελώνες χτυπημένες από αυτοκίνητα ή γεωργικά μηχανήματα με σπασμένο κέλυφος. Μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο για να μη χειροτερέψει το σπάσιμο και τοποθετήστε το σ’ ένα χαρτόκουτο με πολλές εφημερίδες για πάτο. Αν το τραύμα του είναι λερωμένο με χώματα ή χόρτα, μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο χλιαρό νερό. Μετά καλύψτε το με γάζα ή πανί για να αποφευχθεί η περίπτωση μόλυνσης από μύγες και λοιπά.

ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ
Οι αλεπούδες και τα κουνάβια δαγκώνουν άσχημα. Αποφύγετε πάση θυσία τα δόντια τους. Οι σκαντζόχοιροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι. Ρίξτε πάνω στο ζώο ένα χοντρό πανί, σακάκι ή κουβέρτα. Αν είναι αρκετά ζωηρό, το χαρτόκουτο δεν είναι κατάλληλο. Βρείτε ένα κλουβί μεταφοράς γάτας ή σκύλου ή δύο πλαστικά «καφάσια του μπακάλη» που θα τα τοποθετήσετε το ένα πάνω από το άλλο.

ΝΕΟΓΝΑ
Αν βρείτε ένα νεογνό (ελαφάκι ή ζαρκαδάκι, αλεπουδάκι, κουναβάκι, σκαντζοχοιράκι κ.λπ.) μην το αγγίξετε και μην το μετακινήσετε αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι εγκαταλελειμμένο. Ειδικά τα ζαρκαδάκια, η μάνα τα αφήνει συχνά μόνα τους πολλές ώρες και τα επισκέπεται το σούρουπο για να τα θηλάσει. Αν φυσικά το ζωάκι είναι τραυματισμένο, γεμάτο παράσιτα και φαίνεται άρρωστο, τότε χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα κέντρο περίθαλψης.

ΠΟΥΛΙΑ
Αν ένα ενήλικο πουλί δεν μπορεί να πετάξει και να μας αποφύγει, τότε σχεδόν πάντα χρειάζεται βοήθεια. Βρείτε γρήγορα ένα χαρτόκουτο, στρώστε το με εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας και ανοίξτε του μικρές τρύπες. Το μέγεθος του χαρτόκουτου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο αλλά να μην μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κουτί, μπορείτε να τυλίξετε απαλά το πουλί σε μια πετσέτα ή μπλούζα (σαν να είναι μέσα σε σακί) ή να το βάλετε σ’ ένα σακίδιο πλάτης, αφού δημιουργήσετε τον απαραίτητο χώρο. Πιάστε το πουλί με ένα πανί αποφεύγοντας ράμφος και νύχια αν είναι αρπακτικό, μύτη αν είναι ερωδιός ή γλάρος. Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί, αφού του δώσετε προσεκτικά λίγο νερό σε φυσική θερμοκρασία. Αφήστε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, ζεστό αν είναι χειμώνας και δροσερό αν είναι καλοκαίρι.
Επικοινωνήστε αμέσως με την Ορνιθολική ή την ΑΝΙΜΑ για να σας δώσουν περισσότερες οδηγίες. Κάθε άλλος χειρισμός του πουλιού από σας μπορεί να είναι μοιραίος για τη ζωή του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ:

Και μην ξεχνάτε:
Ο σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο πλάσμα στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσετε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας όλο το 24ωρο: 210 9510075, 6972 664675

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.