Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Η γέννηση του Μαραθώνιου Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης»

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένει ένας αγώνας εμβληματικός για κάθε λάτρη των μεγάλων αποστάσεων.

Ο 36ος «Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός» είναι ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από την διαδρομή του οπλίτη ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. 

Την άνοιξη του 1896, στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα, στην αφετηρία, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το νήμα έκοψε πρώτος ο Έλληνας αθλητής Σπύρος Λούης, σε μια νίκη που έμεινε στην Ιστορία συμβολίζοντας την προσπάθεια, την υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών ορίων, καθώς και την αντοχή.

Σημαντικότατη ήταν η παρουσία του έμπειρου, επίσης Έλληνα δρομέα, Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος και μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην Ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου.  

Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα σε όλον τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του.

Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένει ένας αγώνας εμβληματικός για κάθε λάτρη των μεγάλων αποστάσεων.

Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. H κοσμοϊστορική μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ., βάσιμα θεωρείται ότι έσωσε τον πολιτισμό της Ευρώπης και ότι τυχόν ήττα των Ελλήνων θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή της Ιστορίας.  

Η ανεπανάληπτη νίκη των Ελλήνων αναγγέλθηκε με ένα υπέροχο κατόρθωμα από έναν Αθηναίο οπλίτη – αγγελιαφόρο, ο οποίος έτρεξε από το πεδίο της μάχης ως την καρδιά της Αθήνας, και αφού μετέφερε το χαρμόσυνο νέο της νίκης, εξέπνευσε. Το όνομα του αγγελιαφόρου δεν διασώθηκε με βεβαιότητα από τους ιστορικούς της αρχαιότητας, αλλά ο θρύλος του έγινε Ολυμπιακό αγώνισμα το 1896 και δημιούργησε τον Μαραθώνιο Δρόμο κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Στη συνέχεια το αγώνισμα γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως με κοινωνικές προεκτάσεις και ιδίως στην Ελλάδα με την ιστορική πορεία ειρήνης του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963. Στο πλαίσιο αυτό, ο 36ος Μαραθώνιος Αθηνών, ο Αυθεντικός που από το 1983 είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (από το 2006) και μετατρέπεται σταδιακά σε ένα τεράστιο διεθνές όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης και αδελφοσύνης.

Οι εμπειρίες και η συνεχής φροντίδα του ΣΕΓΑΣ για την αρτιότερη διοργάνωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων οδήγησαν την Ομοσπονδία να προβεί σε μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων και ενεργειών μετατρέποντας την Αθήνα για ένα τετραήμερο σε παγκόσμιο κέντρο του δρομικού κινήματος. 

Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός 1983: Η γέννηση του Μαραθώνιου Αθηνών  «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Οι αξίες και η δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν η αφορμή το 1983 για τη διοργάνωση του αγώνα με την επωνυμία «Μαραθώνιος Ειρήνης – Γρηγόρης Λαμπράκης». Τότε ο Μαραθώνιος της Αθήνας έγινε και ιδρυτικό μέλος της AIMS.

Στόχος ήταν να τρέχουν όσοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές ήθελαν, να έρχονται ξένοι δρομείς σαν ένα «προσκύνημα» στον τόπο και στην μοναδική διαδρομή, τη δυσκολότερη του κόσμου! 

Σταδιακά και κυρίως μετά το 2001 πολλά πράγματα έχουν αλλάξει με στόχο την καλύτερη οργάνωση, την αρτιότερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων, την προβολή, την προσέλκυση πολύ περισσότερων ξένων και Ελλήνων δρομέων.

Η ποιοτική και αγωνιστική αναβάθμιση είναι εμφανής. Σήμερα, ο Μαραθώνιος Αθηνών, ο Αυθεντικός συγκεντρώνει χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο. Είναι ένας σύγχρονος αγώνας, υπό την αιγίδα της AIMS και της IAAF, έχοντας κερδίσει μία θέση ανάμεσα στους καλύτερους Μαραθωνίους του κόσμου. 

Γρηγόρης Λαμπράκης 

Ο  Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο ΣΕΓΑΣ έχει επιλέξει τον μεγάλο αυτό διεθνή αγώνα για να δώσει το όνομα του πρωταθλητή, του Βαλκανιονίκη, του γιατρού, του ειρηνιστή που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και τον θάνατό του.

Η αφοσίωση του Γρηγόρη Λαμπράκη στον άνθρωπο αποτελεί χωρίς αμφιβολία αιώνιο φάρο υψηλών ιδανικών για τη νεολαία. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα του νομού Αρκαδίας.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην Ιατρική ασχολήθηκε από το 1931 και με τον κλασικό αθλητισμό. Αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου, αναδείχτηκε πρώτος πανελληνιονίκης στο τριπλούν με 13,62μ.

Στις 31 Αυγούστου του 1935 βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 7,15μ και κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες στο μήκος (7,10μ) και στο τριπλούν (14,13μ). Ο αθλητισμός δεν στάθηκε εμπόδιο στις σπουδές του. Πήρε κανονικά το πτυχίο του, ειδικεύτηκε στην Μαιευτική και τη Γυναικολογία. Έλαμψε και ως επιστήμονας γράφοντας ιατρικά συγγράμματα, ενώ εξελέγη το 1959 υφηγητής, της Μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1961 εκλέχθηκε βουλευτής της ΕΔΑ στον Πειραιά. Σπουδαίος ειρηνιστής συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για την Ειρήνη και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά διεθνή συνέδρια για τη διεθνή ύφεση και την ειρήνη.

Στις 21 Απριλίου 1963, αφήνει όλο τον κόσμο άφωνο, πραγματοποιώντας μόνος του την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη και κακοποιήθηκε. Στις 22 Μαΐου 1963 σε συγκέντρωση ειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη δέχτηκε δολοφονική επίθεση και βαριά τραυματισμένος υπέκυψε πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου 1963.

Η γέννηση και η πορεία στο χρόνο των σύγχρονων Μαραθωνίων

Όταν η ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε πραγματικότητα, οι διοργανωτές αναζήτησαν ένα δημοφιλές αγώνισμα για να τιμήσουν την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στο αθλητικό κίνημα. Αγώνισμα Μαραθωνίου Δρόμου δεν υπήρχε στους αγώνες της αρχαιότητας.

Εμπνευστής του ήταν ο Γάλλος αρχαιολάτρης καθηγητής Γλωσσολογίας Μισέλ Μπρεάλ, ο οποίος γοητευμένος από τον άθλο του Αθηναίου οπλίτη – αγγελιαφόρου της αρχαιότητας, πρότεινε στον Κουμπερτέν την καθιέρωση αγωνίσματος που να τον αναπαριστά, θεωρώντας ότι θα έδινε «μία αίσθηση αρχαιότητας» και θα εκτόξευε τον ενθουσιασμό και την προσπάθεια των Ελλήνων το 1896.

Ο Μπρεάλ μάλιστα προσφέρθηκε να αθλοθετήσει και ασημένιο κύπελλο για τον νικητή. Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο εμπνευστής της ιδέας της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και ο Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας διανοούμενος και πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1894-1896), αγκάλιασαν την ιδέα με ενθουσιασμό.  

Σπύρος Λούης, ο 1ος Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου

Η Οργανωτική Επιτροπή στην Αθήνα προκήρυξε προκριματικό αγώνα (10 Μαρτίου 1896) για την επιλογή των Ελλήνων, τον οποίο κέρδισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος με χρόνο 3 ώρες και 17 λεπτά. Ήταν ο πρώτος Μαραθώνιος στην Ιστορία και το 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Με περιπετειώδη τρόπο ορίστηκε νέος προκριματικός στις 24 Μαρτίου, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών, στον οποίο ο Λούης (ο νερουλάς από το Μαρούσι) τερμάτισε 5ος με χρόνο 3 ώρες, 18 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. 

Πάρα ταύτα, με επιμονή του αφέτη, ταγματάρχη Γεώργιου Παπαδιαμαντόπουλου, πήρε μέρος στον 1ο Ολυμπιακό Μαραθώνιο της σύγχρονης εποχής και με τη νίκη του, με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, έγινε θρύλος περνώντας στην αιωνιότητα ως ο πρώτος Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου!

Από την έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων παραδοσιακά ο Μαραθώνιος (η απόσταση των 42.195μ. αντιστοιχεί στα 26 μίλια και 385 γυάρδες του αγώνα των Ολυμπιακών του 1908 και επισημοποιήθηκε το 1921 από την IAAF) καθιερώθηκε ως το τελευταίο αγώνισμα του στίβου, με τερματισμό στο Ολυμπιακό στάδιο της πόλης που φιλοξενεί τους Αγώνες.  

Το Κίνημα του Μαραθωνίου στον κόσμο

Το Μαραθώνιο Κίνημα έχει αποκτήσει μεγάλη ανάπτυξη, ξεπερνώντας τα στενά αθλητικά όρια του αγωνίσματος. Κάθε μεγάλη πόλη του κόσμου διοργανώνει έναν τουλάχιστον Μαραθώνιο Δρόμο μια φορά το χρόνο. Οι αγώνες Μαραθωνίου σε πολλές χώρες είναι οι μεγαλύτερες ετήσιες διοργανώσεις τους, με βάση τους θεατές και συμμετέχοντες από το εξωτερικό, καθιστώντας τους μοχλούς ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

Επιπλέον, οι διοργανώσεις αυτές εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών ως οχήματα συγκέντρωσης χρημάτων και προσφορών για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Οι Μαραθώνιοι στην αυθεντική διαδρομή

• 1955-1970: Τα πρώτα χρόνια

Ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1955, ύστερα από απόφαση του ΣΕΓΑΣ να οργανώσει ένα διεθνές αθλητικό γεγονός κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών του Μαραθωνίου. Ήταν ένας πετυχημένος θεσμός, ο οποίος διήρκησε περίπου είκοσι χρόνια.  

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε να φθίνει, καθώς οι κορυφαίοι αθλητές του αγωνίσματος προτιμούσαν ευκολότερες διαδρομές και τα χρηματικά έπαθλα που προσέφεραν οι διοργανωτές άλλων μαραθωνίων. 

Ο ΣΕΓΑΣ συνέχιζε να προσφέρει ως έπαθλο συμβολικά ένα κλαδί ελιάς, όπως στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας. Το γεγονός αυτό δεν βοήθησε από μόνο του την ανάπτυξη του αγώνα, παρά τις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ καθώς και κάποιων ιδιωτών διοργανωτών στο τέλος της δεκαετίας του 1970.

• 1963: Ο «Μαραθώνιος Ειρήνης» του Γρηγόρη Λαμπράκη 

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου, ο άνθρωπος του οποίου οι πράξεις θα αποτελούσαν πραγματική έμπνευση για ολόκληρη την ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία, ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Στις 21 Απριλίου του 1963, οργάνωσε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη και προπηλακίστηκε. 

Στις 22 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, συμμετείχε σε συγκέντρωση ειρηνιστών στην Θεσσαλονίκη, όπου και υπήρξε θύμα δολοφονικής επίθεσης που του προκάλεσε βαριά τραύματα τα οποία και οδήγησαν στο θάνατό του στις 27 Μαΐου 1963. 

Η ρήση στην οποία βασίστηκαν όλοι του οι αγώνες και τα πιστεύω του και η οποία παραμένει διαχρονικά επίκαιρη, ήταν: «Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την ειρήνη, είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις για την ειρήνη».

• 1972 – 1982: Ο Λαϊκός Μαραθώνιος 

Οι λεγόμενοι «Δρόμοι Υγείας» οδήγησαν στη σκέψη τέλεσης ενός λαϊκού, μη ανταγωνιστικού αγώνα κάθε φθινόπωρο και το έναυσμα δόθηκε το 1972 όταν η Φινλανδική Ομοσπονδία ζήτησε από το ΣΕΓΑΣ να μετάσχουν δρομείς από τη χώρα της.

Το ίδιο συνέβη την επόμενη χρονιά και σταδιακά – στόμα με στόμα θα έλεγε κανείς - άρχισε να αυξάνει και η παρουσία ξένων. Το 1974 σ’ αυτόν τον αγώνα έτρεξαν για πρώτη φορά γυναίκες στην αυθεντική διαδρομή και η 23χρονη τότε Γεωργία Χριστοδούλου έγινε η πρώτη ελληνίδα που τερμάτισε Μαραθώνιο σε 5:01:20! 

Ο αγώνας γινόταν με οργανωτική ανάμιξη και πρακτορείου «αθλητικού τουρισμού», αλλά σταδιακά η Ομοσπονδία θέλησε να αποκτήσει πλήρη έλεγχο στη διοργάνωση και την οδήγησε σε μια νέα κατεύθυνση.

• Οι Μαραθώνιοι των Πανευρωπαϊκών του 1969 και 1982

Πολύ σημαντικές διοργανώσεις στην Αθήνα υπήρξαν τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στίβου 1969 και 1982. Το πρώτο έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη και το δεύτερο στο ΟΑΚΑ, αλλά ο Μαραθώνιος ολοκληρώθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το 1969 ο αγώνας ήταν μόνο ανδρών, με συμμετοχή πολύ σπουδαίων ονομάτων, όπως ο τότε κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής 2:11:07 Βρετανός Μπιλ Άντκοξ, ο οποίος όμως εγκατέλειψε.  Μετά από συναρπαστικό αγώνα επικράτησε στο τέλος  ο Βρετανός Ρόν Χιλ, με 2:16:47.

Το 1982 φαβορί στους άνδρες ήταν ο ολυμπιονίκης του αγωνίσματος (1976 και 1980) Ανατολικογερμανός Βάλντεμαρ Τσιερπίνσκι, αλλά πρωταγωνίστησαν δύο Βέλγοι οι Παρμεντιέ και Λίσμοντ και ο Ολλανδός Γκέραρντ Νίμπορ, που τελικά πήρε το χρυσό με 2:15:16.

Ο αγώνας γυναικών το 1982 είναι ιστορικός, καθώς ήταν ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος στην Αθήνα. Οι γυναίκες, με πρωταγωνίστρια την Αμερικανίδα Κατερίνα Σουίτζερ, μια μεγάλη μορφή στο γυναικείο κίνημα του Μαραθωνίου, είχαν νωρίτερα κατακτήσει τη συμμετοχή τους στο εξαντλητικό αγώνισμα. 

Το 1982, φαβορί ήταν η Νορβηγίδα Ίνγκριντ Κρίστιανσεν, η οποία τελικά δεν κέρδισε. Νικήτρια αναδείχθηκε η Πορτογαλίδα Ρόζα Μότα με 2:36:04, που αναδείχθηκε μετέπειτα σε μία από τις κορυφαίες μορφές του αγωνίσματος όλων των εποχών.

• Οι Μαραθώνιοι του Παγκοσμίου IAAF 1997 και των Ολυμπιακών 2004

Στο 6ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1997 καταγράφηκαν δυο εξαιρετικές κούρσες στην αυθεντική διαδρομή. Στην ανοιχτή σε προβλέψεις κούρσα των ανδρών, τελικά είχαμε μονομαχία των Ισπανών Άμπελ Αντόν και Μάρτιν Φιθ, που μάλιστα κρίθηκε με «σπριντ» του πρώτου 300μ. πριν από τον τερματισμό. Σημείωσαν 2:13.16 και 2:13.21 αντίστοιχα.

Ο Νίκος Πολιάς ήταν 19ος (τερμάτισαν 70) με 2: 21.03. Στις γυναίκες τερμάτισαν 54 αθλήτριες, με θριαμβεύτρια την Γιαπωνέζα Χιρόμι Σουζούκι, με θαυμάσιο χρόνο 2:29:48. 

Η πρωταθλήτριά μας Μαρία Πολύζου διακρίθηκε με τη 12η θέση και ο χρόνος της 2:39:10 παραμένει πανελλήνιο ρεκόρ στη διαδρομή. Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι δύο κούρσες (22/8 & 29/8 ) έγιναν απόγευμα με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

Στις γυναίκες το φαβορί, η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Βρετανίδα Πόλα Ράντκλιφ εγκατέλειψε στο 36ο χλμ. Η Γιαπωνέζα Νογκούτσι αποσπάσθηκε σταδιακά και τερμάτισε θριαμβευτικά στο Καλλιμάρμαρο, συντρίβοντας το ρεκόρ διαδρομής με 2:26.20. 

Στους άνδρες αρκετοί εξαίρετοι δρομείς έδωσαν συναρπαστική μάχη. Η επίθεση ενός ψυχολογικά διαταραγμένου Ιρλανδού στον προπορευόμενο Βραζιλιάνο Λίμα στο 36ο χλμ. αποτέλεσε απρόβλεπτο γεγονός και σοκ για όλους. Το κουράγιο του όμως συνέτεινε στο να καταταγεί τρίτος, ενώ ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι να θριαμβεύσει με νέο ρεκόρ 2:10.55. 

Στην πολύ καλή 17η θέση ο Νίκος Πολιάς σημείωσε ελληνικό ρεκόρ διαδρομής με 2:17.56. 

Ρεκόρ

Ρεκόρ Αυθεντικής Διαδρομής 

Ανδρών 2:10:37 KANDIE FELIX KIPCHIRCHIR (KEN) 9/11/2014 32nd AMA
Γυναικών 2:26.20 NOGUCHI MIZUKI (JPN) 22/8/2004 O.G.

Ρεκόρ Αγώνα (ΑΜΑ) 

Ανδρών 2:10:37 KANDIE FELIX KIPCHIRCHIR (KEN) 9/11/2014 32th AMA
Γυναικών 2:31.06 DRAZDAUSKAITE RASA (LTU) 30/10/2010 28th ACM

Παγκόσμιο Ρεκόρ

Ανδρών 2:01:39 ELIUD KIPCHOGE (KEN) BERLIN 16/9/2018
Γυναικών 2:15:25 Mx RADCLIFFE PAULA (G BR) LONDON 13/4/2003 2:17:01 Wo KEITANI MARY JEPKOSGEI (KEN) LONDON 23/4/2017

Ρεκόρ Ελλήνων στην Αυθεντική Διαδρομή 

Ανδρών 2:17.56 POLIAS NIKOS 29/8/2004 O.G.
Γυναικών 2:39.10 POLYZOU MARIA 9/8/1997 W.CH.

Ρεκόρ Αγώνα (ΑΜΑ) Ελλήνων 

Ανδρών 2:18.38 POLIAS NIKOS 1/11/98 16th AMA & 17/10/99 17th AMA
Γυναικών 2:40.36  KEFALA KONSTANTINA 31/10/2010 28th AMA

Πανελλήνιο Ρεκόρ

Ανδρών: 2:12:04 ANDRIOPOULOS SPYROS 1/11/88 BERLIN
Γυναικών: 2:33:40 POLYZOU MARIA 23/8/98 BUDAPEST

Ρεκόρ Αγώνα 10χλμ  

Ανδρών 30.50 CHRISTOS KALLIAS (GRE) 12/11/2017
Γυναικών 34.59 KARAKATSANI ANASTASIA (GRE) 8/11/2015

Ρεκόρ Αγώνα 5χλμ πρωί

Ανδρών 14.49 KALLIAS CHRISTOS (GRE) 13/11/2016
Γυναικών 16.40 CHELIMO ROSE (BHR) 12/11/17

Ρεκόρ Αγώνα 5χλμ απόγευμα  

Ανδρών 16.03 TUOMO SALONEN (FIN) 12/11/2017
Γυναικών 17.07 KARIN STORBASKA (FIN) 12/11/2017

Οι Νικητές του Αυθεντικού Μαραθωνίου

Στις 35 διοργανώσεις στους άνδρες έχουν κερδίσει 29 αθλητές, καθώς δύο Έλληνες και δύο Κενυάτες έχουν κερδίσει περισσότερες από μια φορά. Ο Νίκος Πολιάς είναι επικεφαλής στις νίκες στον Αυθεντικό Μαραθώνιο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και έχει κερδίσει 4 φορές.

Ο άλλος Έλληνας πρωταθλητής, ο Χρήστος Ντούμας έχει κατακτήσει τη νίκη  2 φορές όπως και οι Κενυάτες Σαϊνά και Μπετ. Οι χώρες των νικητών είναι μόλις έντεκα (Ελλάδα, Κένυα, Νοτ. Αφρική, Σουηδία, Βέλγιο, Σοβ. Ένωση, Μ Βρετανία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Τανζανία, Μαρόκο). Η Κένυα έχει 14 νίκες και η Ελλάδα 11.

1ος 1983 Φάνης Τσιμιγκάτος Ελλάδα 2.28.18
2ος 1984 Λέον Ζβάνεπουλ Νοτ. Αφρική 2.28.53
3ος 1985 Μίκαελ Χιλ Σουηδία 2.26.20
4ος 1986 Γιος Φάντερ Βάτερ Βέλγιο 2.27.22
5ος 1987 Κέβιν Φλάνεγκαν Νοτ. Αφρική 2.25.14
6ος 1988 Φιοντόρ Ρίζοφ Σ. Ένωση 2.17.33
7ος 1989 Γιαν Φαν Ρίτχοφεν Ολλανδία 2.23.19
8ος 1990 Γιόχαν Ολοφ Ένγκχολμ Σουηδία 2.26.33
9ος 1991 Θόδωρος Φωτόπουλος Ελλάδα 2.28.18
10ος 1992 Χρήστος Ντούμας Ελλάδα 2.31.15
11ος 1993 Νίκος Πολιάς Ελλάδα 2.28.12
12ος 1994 Χρήστος Ντούμας Ελλάδα 2.35.00 
13ος 1995 Νίκος Πολιάς Ελλάδα 2.27.27
14ος 1996 Νικήτας Μαρκάκης Ελλάδα 2.33.15
15ος 1997 Γεράσιμος Κόκοτος Ελλάδα 2.31.47
16ος 1998 Νίκος Πολιάς Ελλάδα 2.18.38 Ρεκ Αγ Ελλ
17ος 1999 Μασάτο Γιονεχάρα Ιαπωνία 2.18.35
18ος 2000 Νίκος Πολιάς Ελλάδα 2.20.50 
19ος 2001 Νοά Μπορ Κένυα 2.19.26
20ος 2002 Μαρκ Σάϊνα Κένυα 2.18.19
21ος 2003 Ζεντεμπάγιο Μπάγιο Τανζανία 2.16.59
22ος 2004 Φρέντερικ Τσερόνο Κένυα 2.15.30
23ος 2005 Τζέϊμς Σάϊνα Κένυα 2.16.05 
24ος 2006 Χένρι Ταρούς Κένυα 2.17.46
25ος 2007 Μπέντζαμιν Κορίρ Κίπροτιτς Κένυα 2.14.40 
26ος 2008 Πολ Λέκουραα Κένυα 2.12.42
27ος 2009 Ζόσεφατ Κιπκουρούϊ Νγκέτιχ Κένυα 2.13.44
28ος 2010 Ρέιμοντ Κιμουτάι Μπετ Κένυα 2.12.40
29ος 2011 Αμπντελκερίμ Μπουμπκέρ Μαρόκο 2.11.40
30ος 2012 Ρειμοντ Κιμουτάι Μπετ Κένυα 2.11.35
31ος 2013 Γέγκο  Χίλαρι Κιπκογκέι Κένυα 2.13.51
32ος 2014 Φέλιξ Κάντι Κένυα 2.10.37 Ρεκ Αγ
33ος 2015  Χριστόφορος Μερούσης Ελλάδα 2:21:22
34ος  2016  Λόμπουβαν Λούκα Ρότιτς Κένυα  2.12.48    
35ος 2017 Σάμουελ Καλαλέι Κένυα 2.12.17

Οι Νικήτριες του του Αυθεντικού Μαραθωνίου

Στις γυναίκες νικήτριες έχουν αναδειχθεί 33 αθλήτριες, με τις Παναγιώτα Πετροπούλου και Σόνια Όμπερεμ-Κρόλικ να έχουν κερδίσει από 2 φορές. Οι νικήτριες προέρχονται από 13 χώρες (Ελλάδα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, Σοβ. Ένωση, Βρετανία, Ρωσία, Λιθουανία Ν. Ζηλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αιθιοπία, Κένυα). Η Ελλάδα είναι επί κεφαλής με 8 νίκες και ακολουθούν Ιαπωνία 6, ΗΠΑ 4, Αιθιοπία και Κένυα από 3 και Γερμανία με 2).  

1η 1983 Μεταξία Μπερτσελέα Ελλάδα 3.35.52
2η 1984 Μπάρμπαρα Μπάλτσερ ΗΠΑ 2.58.30
3η 1985 Έριλ Ντέϊβις Βρετανία 3.04.30
4η 1986 Σίνιε Βαρντ Νορβηγία 3.06.58
5η 1987 Ιρίνα Μπογκάτσοβα Σοβ. Ενωση 2.43.37
6η 1988 Μάγδα Πουλημένου Ελλάδα 2.50.59
7η 1989 Λέσλι Λιούϊς ΗΠΑ 2.37.42
8η 1990 Προύντενς Τέϊλορ Ν.Ζηλανδία 2.59.15
9η 1991 Σοφία Σωτηριάδου Ελλάδα 2.59.29
10η 1992 Ρέϊκο Χιροσάβα Ιαπωνία 3.05.24
11η 1993 Παναγιώτα Πετροπούλου Ελλάδα 3.15.56
12η 1994 Κλαίρη Σταυροπούλου Ελλάδα 3.21.33
13η 1995 Παναγιώτα Νικολακοπουλου Ελλάδα 2.59.45
14η 1996 Παναγιώτα Πετροπούλου Ελλάδα 2.56.42
15η 1997 Μελίσα Χούρτα ΗΠΑ 2.54.43
16η 1998 Τζόϊ Σμιθ ΗΠΑ 2.50.52
17η 1999 Ταμάκι Οκούνο Ιαπωνία 2.46.46
18η 2000 Γεωργία Αμπατζίδου Ελλάδα 2.53.00
19η 2001 Σόνια Κρόλικ-Ομπερεμ Γερμανία 2.36.15
20η 2002 Σόνια Κρόλικ-Ομπερεμ Γερμανία 2.37.29
21η 2003 Ναντέζντα Βίνμπεργκ Ολλανδία 2.43.18
22η 2004 Ζινάς Αλέμου Αιθιοπία 2.41.12
23η 2005 Σισέϊ Μεάσο Αιθιοπία 2.38.39
24η 2006 Τσικάκο Ογκούσι Ιαπωνία 2.40.47
25η 2007 Σβετλάνα Πονομαρένκο Ρωσία 2.33.19
26η 2008 Μάϊ Ταγκάμι Ιαπωνία 2.36.58
27η 2009 Ακέμι Οζάκι Ιαπωνία 2.39.56
28η 2010 Ράσα Ντραζνταουκάιτε Λιθουανία 2.31.06 Ρεκ Αγ
29η 2011 Ελφνέσε Μελάκου Γιάντο Αιθιοπία 2.35.25 
30η 2012 Γιανταα Κονσαλατερ Τσεμπται Κένυα 2.40.00 
31η 2013 Νάνσι Τζόαν Ρότις Κένυα 2.41.33
32η  2014   Ναόμι Μάγιο Κένυα 2.41.06
33η 2015 Χαγιακάρι Μινόρι Ιαπωνία 2:52:06
34η  2016  Νάνσι Αρουζέι Κένυα 2.38.13
35η 2017 Μπαντάνε Μπεντάρου Χιρπά Αιθιοπία 2.34.18

5χλμ πρωί Νικητές-Νικήτριες

Άνδρες
2006 Νίκος Κατσαρός Ελλάδα 16.23
2007 Γιάννης Ζερβάκης Ελλάδα 16.22
2008 Μιχάλης Γελασάκης Ελλάδα 15.41
2009 Χριστόφορος Μερούσης Ελλάδα 15.59
2010 Χριστόφορος Μερούσης Ελλάδα 15.27
2011 Κωνσταντίνος Δρόσος Ελλάδα 16.10
2012 Κώστας Νακόπουλος Ελλάδα 15.24
2013 Κώστας Νακόπουλος Ελλάδα 15.48
2014  Κώστας Νακόπουλος Ελλάδα 15.26
2015 Χρήστος Καλλίας Ελλάδα 15.09
2016 Χρήστος Καλλίας Ελλάδα 14.49 Ρεκ Αγ
2017 Γιώργος-Μιχάλης Τάσης Ελλάδα 14.51

Γυναίκες
2006 Ιωάννα Τσακίρη Ελλάδα 20.16
2007 Μαρία Τσίρμπα Ελλάδα 18.18
2008 Μαρία Ρηγοπούλου Ελλάδα 18.53
2009 Ντένις Δημάκη Ελλάδα 17.52
2010 Βαλεντίνα Μιχαήλοβα Ελλάδα 19.42
2011 Μυρτώ Κοκκαλιάρη Ελλάδα 20.50
2012 Αθηνά Κοϊνη Ελλάδα 17.10
2013 Κατερίνα Μπερδούση Ελλάδα 17.58
2014  Ελένη Θεοδωρακοπούλου Ελλάδα 17.39
2015 Αναστασία Μαρινάκου Ελλάδα 17.23
2016 Ελευθερία Πετρουλάκη Ελλάδα 17.10
2017 Ρόυζ Τσελίμο Μπαχρέιν 16.40 Ρεκ Αγ

5χλμ απόγευμα Νικητές-Νικήτριες

Άνδρες
2015 Τουόμο Σαλόνεν Φινλανδία 16.03 Ρεκ Αγ
2016 Δημήτρης Τσάκαλος Ελλάδα 16.77
2017 Πάρης Εμμανουηλίδης Ελλάδα 16.26

Γυναίκες
2015 Κάριν Στορμπάσκα Φινλανδία 17.07 Ρεκ Αγ
2016 Εμμανουέλα Μαργαρώνη Ελλάδα 19.24
2017 Αναστασία Σκομοπούλου Ελλάδα 20.12

10χλμ* Νικητές-Νικήτριες από 2004

Άνδρες
2004 Κώστας Πούλιος Ελλάδα 32.17
2005 Κώστας Πούλιος Ελλάδα 31.06
2006 Δήμος Μαγγίνας Ελλάδα 31.21
2007 Μοχάμεντ Μπενσαλά Μαρόκο 32.13
2008 Όλιβερ Γουίντβερ Γαλλία 31.49
2009 Μοχάμεντ Μπενσαλά Μαρόκο 31.24
2010 Θεοδόσης Καλδής Ελλάδα 32.33
2011 Γεμπελ Κσαχούμ Αιθιοπία 31.26
2012 Αμίν Χαντίρι Κύπρος 31.50
2013 Ισκαντέρ Ιαντγκράνοφ Ρωσία 32.28
2014 Κωνσταντίνος Γκελαούζος Ελλάδα 32.39
2015 Κωνσταντίνος Γκελαούζος Ελλάδα 32.03
2016 Χρήστος Μπουντούλης Ελλάδα 31.48
2017 Χρήστος Καλλίας Ελλάδα 30.50 Ρεκ Αγ

Γυναίκες
2004 Ελένη Νικολοπούλου Ελλάδα 37.55
2005 Ελένη Νικολοπούλου Ελλάδα 36.37
2006 Παρασκευή Γρατσιάνη Ελλάδα 36.32
2007 Μαρία Παρδαλού Ελλάδα 36.58
2008 Ρκια Ελμουκίμ Μαρόκο 36.20
2009 Δήμητρα Ιορδανίδου Ελλάδα 38.19
2010 Καλλιόπη Ατροπεκάκη Ελλάδα 37.24
2011 Καλλιόπη Ατροπεκάκη Ελλάδα 37.53
2012 Αναστασία Καρακατσάνη Ελλάδα 35.17
2013 Αναστασία Καρακατσάνη Ελλάδα 35.40
2014 Αναστασία Καρακατσάνη Ελλάδα 35.28
2015 Αναστασία Καρακατσάνη Ελλάδα 34.59 Ρεκ Αγ
2016 Αναστασία Καρακατσάνη Ελλάδα 35.23
2017 Ελευθερία Πετρουλάκη Ελλάδα 35.58

* Το αγώνισμα διεξάγεται από το 1998 και έως 2003 ήταν μικρότερη από 10χλμ. 

Τελικός Run Greece 3χλμ Νικητές

Άνδρες
2017 Θεόδωρος Τσολάκης 8.44

Γυναίκες
2017 Ισαβέλλα Κοτσαχείλη 10.21

Πανελληνιονίκες μετά το 2000

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2018 είναι το 85ο ανδρών και 37ο γυναικών στα χρονικά του θεσμού. Στην Αθήνα τελείται για 66η φορά στην κλασική διαδρομή. Πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα θεωρείται ο προκριματικός αγώνας ενόψει των 1ων Ολυμπιακών (10 Μαρτίου 1896) και πρώτος πανελληνιονίκης ο Χαρίλαος Βασιλάκος (ανεξάρτητος και μετέπειτα αθλητής του Πανελληνίου ΓΣ) με 3:17:00. 

Το πρωτάθλημα γυναικών ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1982 στη Θήβα με νικήτρια την Αλεξάνδρα Φίλη (ΑΟΠαλ. Φαλήρου) με επίδοση 3:19.26. Πολυνίκης στους άνδρες είναι ο Νίκος Πολιάς με 7 χρυσά μετάλλια και στις γυναίκες με ισάριθμα η Γεωργία Αμπατζίδου. Το ρεκόρ του πρωταθλήματος ανδρών κατέχει ο Σπύρος Ανδριόπουλος με 2:13.15 (6/4/1997, Αγρίνιο) και το αντίστοιχο γυναικών η Μαρία Πολύζου με 2:39.43 (24/4/1994, Καστοριά).

Άνδρες
2000 Νίκος Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2:20.50
2001 Νίκος Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2:23.57
2002 Βασίλης Ζαμπέλης (Ελ. Βενιζ.) 2:20.37
2003 Νίκος Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2:23.16
2004 Κώστας Γουγούσης (ΓΑΣ Κορησού) 2:27.05
2005 Γεράσιμος Κόκοτος (ΠΓΣ) 2:24.52
2006 Γιάννης Κανελλόπουλος (ΠΓΣ) 2:24.23
2007 Γιώργος Καραβίδας (ΑΕΚ) 2:23.51
2008 Γιώργος Καραβίδας (ΑΕΚ) 2:22.18
2009 Δημήτρης Θεοδωρακάκος (ΟΣΦΠ) 2:26.27
2010 Μιχάλης Παρμάκης (ΠΓΣ) 2:20.48
2011 Δημήτρης Θεοδωρακάκος (ΟΣΦΠ) 2:24.10
2012 Μιχάλης Παρμάκης (Τρίτων Χαλκ) 2:21.56
2013 Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων) 2:23:59
2014 Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων) 2:25:15
2015  Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων) 2:21:22
2016 Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων) 2:24:58
2017 Κώστας Γκελαούζος (Παναθηναϊκός ΑΟ) 2.27.21

Γυναίκες
2000 Βασιλική  Συκοπέτη (Μ. Αλεξ. Γιαν.) 3:04.04
2001 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2:48.36
2002 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2:47.21
2003 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2:46.47
2004 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2:45.27
2005 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2:42.50
2006 Ελένη Δόντα (Ηρακλή Θ.) 2:44.47
2007 Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακ.) 2:41.31
2008 Γεωργία Αμπατζίδου (Βεργίνα) 2:40.53
2009 Γεωργία Αμπατζίδου (Βεργίνα) 2:44.23
2010 Κωνσταντίνα Κεφαλά (ΑΕΚ) 2:40.36
2011 Σοφία Ρήγα (ΓΣ Ελευθ. Βενιζέλος) 2:45.43
2012 Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) 2:44.42
2013 Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) 2:46:04
2014 Σοφία Ρήγα (ΓΣ Ελευθ. Βενιζέλος) 2:45.38
2015 Ουρανία Ρεμπούλη (ΓΣ Νέων Λέρου) 2:54.32
2016 Ουρανία Ρεμπούλη (ΓΣ Νέων Λέρου) 2:49.24
2017 Ουρανία Ρεμπούλη (ΑΓΣ Κάμειρος) 2.49.06

35ος ΑΜΑ 2017 Νικητές-Νικήτριες

Άνδρες
1.KALALEI SAMUEL (ΚΕΝ) 2:12:17
2.ROTICH MILTON KIPLAGAT (ΚΕΝ) 2:14:18
3.KIPTOO JONATHAN YEGO (ΚΕΝ) 2:16:08

Γυναίκες
1.BADANE BEDARU HIRPA (ΕΤΗ) 2:34:18
2.KIBOR ALICE JEPKEMBOI (ΚΕΝ) 2:34:22
3.ARUSEI NANCY JEBICHI (ΚΕΝ) 2:34:51

35ος ΑΜΑ 2017 Έλληνες Νικητές-Νικήτριες

Άνδρες
1.Κώστας Γκελαούζος (Παναθηναϊκός ΑΟ) 2.27.21
2.Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων) 2.28.19
3.Παναγιώτης Καραΐσκος (Πανελλήνιος ΓΣ) 2.53.58

Γυναίκες
1.Ουρανία Ρεμπούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος) 2.49.06
2.Γλυκερία Τζιατζιά (Παναθηναϊκός ΑΟ) 2.51.14
3.Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο (ΑΟ Κάλλιστος) 2.53.58

Οι 10 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στην Αυθεντική Διαδρομή

Άνδρες
1. 2:10.37 FELIX KANDIE KEN 09/11/2014
2. 2:10.55 BALDINI STEFANO ITA 29/08/2004
3. 2:11:07 ADKOCKS BILL GBR 06/04/1969
4. 2:11.29 KEFLEZIGHI MEBRAHTOM USA 29/08/2004
5. 2:11.35 BETT RAYMOND KIMUTAI KEN 11/11/2012
6. 2:11.40 BOUBKER ABDELKERIM MOR 13/11/2011
7. 2:11.49 GOMEZ RODOLFO MEX 07/03/1982
8. 2:12.01 WAKIHURI DOUGLAS KEN 09/04/1995
9. 2:12.11 LIMA VANDERLEI BRA 29/08/2004
10. 2.12.17 KALALEI SAMUEL KEN 12/11/17

Γυναίκες
1. 2:26.20 NOGUCHI MIZUKI JPN 22/08/2004
2. 2:26.32 NDEREBA CATHERINE KEN 22/08/2004
3. 2:27.20 KASTOR –DROSSIN DEENA USA 22/08/2004
4. 2:28.15 ALEMU ELFENESH ETH 22/08/2004
5. 2:28.44 TOSA REIKO JPN 22/08/2004
6. 2:29.48 SUZUKI HIROMI JPN 09/08/1997
7. 2:31.06 DRAZDAUSKAITE RASA LTU 30/10/2010
8. 2:31.10 CATUNA ANUTA ROM 09/04/1995
9. 2:31.12 MACHADO MANUELA POR 09/08/1997
10. 2:31.15 JEVTIC OLIVERA SCG 22/08/2004

Οι 10 Καλύτεροι Έλληνες στην Αυθεντική Διαδρομή

Άνδρες
1. 2:17. 56 Νίκος Πολιάς Ολυμπιακός 29/08/2004
2. 2:19. 55 Φάνης Τσιμιγκάτος Παναχαϊκή  07/03/1982
3. 2:20. 37 Βασίλης Ζαμπέλης ΓΣ Ελ. Βενιζέλος  03/11/2002
4. 2:20. 48 Μιχάλης Παρμάκης Πανελλήνιος ΓΣ  31/10/2010
5. 2:20:58 Σπύρος Ανδριόπουλος ΑΠΣ Πάτραι 09/04/1995
6. 2:21. 20 Μιχάλης Κούσης ΓΕ Αγρινίου 11/08/1979
7. 2:21.22 Χριστόφορος Μερούσης ΦΟ Βροντάδου 08/11/2015
8. 2:21. 44 Δημήτρης Θεοδωρακάκος Ολυμπιακός 31/10/2010
9. 2:21:58  Δημοσθένης Τρίγκας Πειραϊκός Συνδ. 09/04/1995
10. 2:22. 18 Γιωργος Καραβίδας ΑΕΚ  09/11/2008

Γυναίκες
1. 2:39. 10 Μαρία Πολύζου ΠΓΣ  09/08/1997
2. 2:40. 36 Κωνσταντίνα Κεφαλά ΑΕΚ  31/10/2010 
3. 2:40. 53 Γεωργία Αμπατζίδου ΑΣ Βεργίνας 09/11/2008 
4. 2:41. 05 Μαγδαληνή Γαζέα ΑΓΕ Ζακύνθου 09/11/2008
5. 2:44. 37 Ελένη Δόντα Ηρακλή Θ. 06/11/2005
6. 2:44. 58 Μάγδα Καρίμαλη ΓΑΣ Ιλισός Αθ. 31/10/2010
7. 2:45.43 Σοφία Ρήγα   ΓΣ Ελ. Βενιζέλος 13/11/2011
8. 2:47. 50 Αννα Μπινάση ΓΣ Αρκαδίας 05/11/2006
9. 2:49:06 Ουρανία Ρεμπούλη  ΑΓΕΣ ΚΑΜΕΙΡΟΣ 12/11/2017
10. 2:50.42 Ντενίζ Δημάκη ΓΑΣ Ιλισός 11/11/2012

Περισσότερες πληροφορίες: www.athensauthenticmarathon.gr 

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.