Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Γνωριμία με την Τοξοβολία

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Η Ιωάννα Μωραΐτη, κάτοχος του χρυσού μετάλλιου σε πανελλήνιους στρατιωτικούς αγώνες στο σύνθετο και χάλκινου ανοιχτού χώρου, μας προτείνει: «Βγείτε στη φύση και θέστε τους δικούς σας στόχους!»

Η τοξοβόλος Ιωάννα έβαλε στόχο να μάθει να πετυχαίνει στόχους και τα κατάφερε. Ξεκίνησε ως απλή χομπίστρια και κατέληξε να έχει στη φαρέτρα της χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνιους στρατιωτικούς αγώνες στο σύνθετο και χάλκινο ανοιχτού χώρου. Κατά δική της δήλωση, παραμένει πάντα εραστής της τοξοβολίας...

Κείμενο: Ιωάννα Μωραΐτη Φωτογραφίες: Λουκάς Πρατίλας 

Τι κοινό έχουν οι Γουλιέλμος Τέλος, Ρομπέν των Δασών, Λέγκολας; Άσοι στο σημάδι με το τόξο. Πάντα θαύμαζα την ευστοχία τους, χωρίς όμως να μπορώ να αντιληφθώ πώς το κατάφερναν! Αποφάσισα, λοιπόν, να λύσω το μυστήριο, ασχολούμενη με την τοξοβολία και εξ ιδίων να κρίνω πια τα αλλότρια. Για την τοξοβολία ως άθλημα θα μπορούσαν να μιλήσουν πολλοί, ειδικότεροι από εμένα και με περισσότερες γνώσεις στο αντικείμενο. Εγώ απλώς θα μοιραστώ μαζί σας τη δική μου εμπειρία από την τοξοβολία και τα συναισθήματα που μου προκάλεσε το άθλημα αυτό ως ερασιτέχνης αρχικά και μετέπειτα ως αθλήτρια. Το να στοχεύεις κάτι και να το πετυχαίνεις αποτελούσε πάντα και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα παιχνίδι του μυαλού, είτε ο στόχος είναι κάτι υλικό ή πνευματικό στη ζωή, είτε είναι η κόκκινη κουκκίδα στο λευκό τετράγωνο φύλλο σ’ έναν αγώνα τοξοβολίας. Θεωρώ ότι η διαδικασία μέχρι να πετύχεις το στόχο σου είναι ένα αρμονικό πάντρεμα κίνησης, ευστροφίας, δύναμης, αντοχής, αρμονίας και συγκέντρωσης που ασκεί μοναδική γοητεία. Από τη δική μου εμπειρία μπορώ να πω ότι οι σωματικές αλλά και πνευματικές προσπάθειες που καταβάλεις για να πετύχεις το χάρτινο στόχο στην τοξοβολία βοηθούν πολύ στον αγώνα για την επίτευξη των στόχων στη ζωή. Μαθαίνεις να αγωνίζεσαι και δε το βάζεις εύκολα κάτω. Η αστοχία δε σε απογοητεύει, αντίθετα σε πεισμώνει και προκειμένου να βελτιωθείς, προσπαθείς και πάλι δοκιμάζοντας τις δυνάμεις και τα όριά σου. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η τοξοβολία ως δραστηριότητα είναι ένας ακόμη λόγος για εξορμήσεις στη φύση όλο το χρόνο.

Tόξα και βέλη

Ένα κλασικό τόξο αποτελείται από το κύριο μέρος, τα φτερά, τη χορδή, τη διόπτρα και τα βέλη. Κάποτε τα κύρια μέρη ήταν ξύλινα και δουλεμένα στο χέρι, ενώ η χορδή ήταν ζωικής προέλευσης. Σήμερα χρησιμοποιούνται και άλλα σύνθετα υλικά όπως το αλουμίνιο και το carbon. Τα βέλη φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι μυτερά να σχίζουν τον αέρα με σταθερότητα, ενώ διατίθενται στο εμπόριο σε ποικίλα σχέδια ανάλογα με τις απαιτήσεις του τοξοβόλου και τη χρήση τους.

Το τόξο τότε και τώρα

Δεν υπάρχει περίπτωση όποιος ασχοληθεί με την τοξοβολία να μην ανατρέξει στην εξέλιξή της στο πέρασμα των χρόνων. Κάποτε, λοιπόν, το τόξο χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους ως όπλο είτε για την εξασφάλιση τροφής είτε για την αντιμετώπιση εχθρικών επιθέσεων. Μια χρήση που το έκανε τον αχώριστο σύντροφο των κυνηγών και των πολεμιστών. Ένα όπλο που έδινε ζωή αλλά και... έπαιρνε ζωές. Σε ορισμένες φυλές αυτός ο ρόλος του τόξου, που εμάς του πολιτισμένου κόσμου (αυτό βεβαία σηκώνει άλλη συζήτηση...) μας ταξιδεύει πια στο παρελθόν, εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος ακόμα και σήμερα. Με το πέρασμα του χρόνου οι σύγχρονες πλέον κοινωνίες εξελίχθηκαν. Το τόξο που κάποτε αποτελούσε μέσο άμυνας και επιβίωσης έγινε άθλημα, δραστηριότητα, παιχνίδι.

Αθλήματα Τοξοβολίας:

  • Παραδοσιακή τοξοβολία (Διεξάγονται και αγώνες, στους οποίους οι συμμετέχοντες κινούμενοι μέσα στο δάσος συναντούν στόχους που καλούνται να πετύχουν. Εκτός από την ευστοχία υπολογίζεται και ο χρόνος τους.)
  • Έφιππη τοξοβολία
  • Ολυμπιακά αγωνίσματα (Αγώνες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου)

Απευθυνθείτε σε ένα σύλλογο ή μια εταιρεία δραστηριοτήτων και δοκιμάστε. Αν το βρείτε τόσο ενδιαφέρον όσο και εγώ, τότε αγοράστε τον εξοπλισμό σας και προπονηθείτε. Είτε εξελιχθείτε αθλητές είτε παραμείνετε απλοί ερασιτέχνες, ένα είναι σίγουρο ότι: θα γίνετε εραστές της τοξοβολίας!

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.