Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Συμβουλές για την υγιή σχέση μας με τα άλογα

ΙΠΠΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Τόσο εσείς όσο και το άλογό σας πρέπει να επικοινωνείτε σωστά για να έχετε μια υγιή σχέση και να νιώθετε ασφαλείς και ικανοποιημένοι. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

Κείμενο-μετάφραση: Βιολέττα Τσιτσιλιάνη

Ήρεμη πορεία

Όταν οδηγείτε το άλογό σας προς μια κατεύθυνση, πρέπει να περπατάει ακριβώς από πίσω σας ήρεμα και με προσεκτικά βήματα. Όταν ζητάτε από το άλογο να οπισθοχωρήσει ή να κάτσει στην άκρη, πρέπει να φεύγει από πίσω σας ήρεμα. Το άλογό σας δεν πρέπει να σας τραβάει, να ορμάει μπροστά ή να σας σπρώχνει. Το να μάθετε στο άλογό σας να περπατάει σωστά είναι βασικό στοιχείο καλής συμπεριφοράς.

Επαφή με το άλογο

Το άλογό σας πρέπει να σας αφήνει να το αγγίζετε. Συνήθως τα αφτιά ή η περιοχή ανάμεσα στα πόδια και το στήθος είναι ευαίσθητα σημεία που πολλά άλογα αρνούνται να τα αγγίξετε. Όμως και αυτές οι περιοχές χρειάζονται καθάρισμα και περιποίηση σε περίπτωση τραυματισμού. Μάθετε στο άλογό σας να σας επιτρέπει να το περιποιείστε και να το αγγίζετε.

Περιποίηση οπλών

Τα άλογα χρειάζονται συχνή περιποίηση των οπλών τους, γι' αυτό μάθετέ του να στέκεται ήρεμο ενώ του καθαρίζετε τις οπλές ή όταν τις περιποιείται ο πεταλωτής. Έτσι η διαδικασία γίνεται πολύ πιο ξεκούραστη (και λιγότερο επίπονη) τόσο για εσάς όσο και για τα άλογα.

Χρήση παρασιτοκτόνων

Το άλογο πρέπει να δέχεται τη θεραπεία για τα παράσιτα, ώστε και ο έλεγχος να γίνεται πολύ πιο εύκολα. Επιπλέον διευκολύνει τη χρήση άλλων στοματικών φαρμάκων.

Τρέιλερ

Ένα άλογο που δεν ανεβαίνει σε τρέιλερ με ηρεμία δεν προκαλεί μόνο απογοήτευση, αλλά και κίνδυνο τραυματισμού του. Το πιο εύκολο βέβαια για εσάς είναι να αλλάξετε τα σχέδιά σας και τελικά να μην πάρετε μαζί σας το άλογο. Δε σημαίνει, όμως, ότι δεν πρέπει να μάθει να ανεβαίνει σε τρέιλερ, γιατί μπορεί ξαφνικά να χρειαστεί να το μεταφέρετε σε κάποια κτηνιατρική κλινική.

Ικανότητα αναμονής

Χρησιμοποιώντας την εντολή «περίμενε», ουσιαστικά λέτε στο άλογο να περιμένει μέχρι να ανοίξετε μια πύλη ή μια συρόμενη πόρτα, ή ενώ βάζετε φαγητό σε κουβάδες. Ένα άλογο που ορμάει σε πόρτες είναι επικίνδυνο και για τον αναβάτη αλλά και για το ίδιο, ενώ κατά την ώρα του φαγητού δημιουργείται πρόβλημα, αν το άλογο σας σπρώχνει για να φάει.

Συγκράτηση

Συχνά χρειάζεται να χαλιναγωγήσετε το άλογό σας, ειδικά όταν ετοιμάζεστε για μάθημα ιππασίας ή όποια άλλη ιππική δραστηριότητα και εσείς σπαταλάτε το χρόνο σας προσπαθώντας να το συγκρατήσετε. Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη, αν το άλογο νιώσει ότι πιέζεται και η μόνη διέξοδος είναι να σας επιτεθεί για να ξεφύγει. Μάθετε στο άλογό σας να σας επιτρέπει να το συγκρατείτε κάθε φορά που θέλετε.

Αγορά αλόγου ή πόνι

Η αγορά ενός αλόγου ή πόνι, για πρώτη φορά, είναι μία συναρπαστική εμπειρία. Είναι εύκολο να παρασυρθείτε συνήθως από την ομορφιά του αλόγου, αλλά να έχετε στο νου σας ότι μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά ενός αρχάριου. Το ακατάλληλο για κάποιον αρχάριο άλογο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Γι' αυτό πρέπει να αποφεύγετε λάθη που κάνουν συνήθως οι νέοι και άπειροι αγοραστές αλόγων.

Μην αγοράζετε ανεκπαίδευτα άλογα

Οι αρχάριοι αναβάτες διαλέγουν μη εκπαιδευμένα άλογα είτε λόγω τιμής είτε λόγω κάποιας άλλης ιδιοτροπίας. Μην αγοράσετε ένα άλογο που χρειάζεται εκπαίδευση από εσάς ή από κάποιον άλλον, γιατί μπορεί να κινδυνέψει το άλογο και ο ιππέας, εάν η εκπαίδευση δε γίνει σωστά. Τα άπειρα άλογα δεν είναι πάντα αξιόπιστα.

Μην απορρίπτετε άλογα μεγαλύτερης ηλικίας

Ένα μεγαλύτερο σε ηλικία άλογο, που έχει αποκτήσει εμπειρίες, αποτελεί ιδανική περίπτωση για κάποιον αρχάριο. Οι αρχάριοι ίσως αποφύγουν ένα άλογο που είναι στην εφηβική ηλικία ή γύρω στα είκοσι. Αλλά πολλά υγιή, γερά άλογα μεγάλης ηλικίας μπορούν να ιππευτούν χωρίς προβλήματα. Κάποιες ήπιες καθημερινές ασκήσεις μπορεί να είναι ευεργετικές και για τον αναβάτη αλλά και για το άλογο.

Αποφύγετε να αγοράζετε μικρά άλογα για να μεγαλώσουν μαζί με τα παιδιά της οικογένειας

Αυτή είναι μια... ρομαντική αντίληψη, αλλά στην πραγματικότητα τα νεαρά άλογα και οι νεαροί αρχάριοι αναβάτες δεν αποτελούν ασφαλή συνδυασμό. Αγοράστε ένα ώριμο, καλοδουλεμένο άλογο που θα μπορείτε να το σελώσετε την ίδια μέρα που θα το πάτε σπίτι, που να ξέρει πώς να τα βγάζει πέρα μόνο του όταν χρειαστεί, όταν ο αρχάριος αναβάτης του δε θα ξέρει πώς να το χειριστεί. Σε ένα μεγαλύτερο σε ηλικία, καλά εκπαιδευμένο άλογο ή πόνι τα παιδιά μαθαίνουν και ταυτόχρονα διασκεδάζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αποφύγετε τους πλειστηριασμούς

Πρέπει να έχεις πολύ καλή διαίσθηση για να αγοράσεις ένα καλό άλογο από πλειστηριασμό. Τα άλογα μπορεί να φαίνονται υπάκουα στον πλειστηριασμό, επειδή είναι τόσο σαστισμένα που «παγώνουν».

Περιορίστε τον παρορμητισμό σας

Μην αγοράσετε ένα άλογο με την πρώτη ματιά. Δοκιμάστε το άλογο, ξαναδοκιμάστε το, κάντε πολλές ερωτήσεις, πηγαίνετε σπίτι και σκεφτείτε το για μερικές μέρες. Κοιτάξτε και άλλα άλογα, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι διαλέξατε το τέλειο άλογο για σας.

Ζητήστε δοκιμαστική περίοδο
Μη φοβηθείτε να ζητήσετε από τον πωλητή δοκιμαστική περίοδο. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θέλουν το άλογό τους να πάει σε καλά σπίτια, και να εμπιστεύονται αυτόν που νομίζουν ότι θα μπορέσει να χειριστεί καλύτερα το άλογο. Πολλοί έμποροι θα συμφωνήσουν με τη δοκιμαστική περίοδο, ή θα βοηθήσουν να βρείτε ένα άλλο άλογο, αν αυτό δε σας ικανοποιήσει όπως περιμένατε. Απλώς ρωτήστε!

Μην αγοράσετε υπερβολικά δυνατά για εσάς άλογα

Μπορεί να φαντάζεστε τον εαυτό σας να πηδάει ένα ψηλό εμπόδιο σε διαγωνισμό cross country, αλλά η αλήθεια είναι ότι ιππεύετε μόνο εδώ και λίγους μήνες. Ο τύπος αλόγου που απαιτείται σε αγωνίσματα με υψηλές επιδόσεις, ίσως να μην είναι ο κατάλληλος για ασφαλή εκμάθηση ιππασίας. Αγοράστε ένα άλογο που ταιριάζει στις ικανότητές σας και στη φυσική σας κατάσταση, και όχι ένα που να ταιριάζει στο όνειρό σας που ίσως να μην πραγματοποιηθεί άμεσα.

Μην αγοράσετε άλογο με κριτήριο ένα συγκεκριμένο χρώμα

Ενώ είναι απόλυτα λογικό να θέλετε να έχετε ένα άλογο με ξεχωριστό σχέδιο στο τρίχωμα, όπως ένα Paint, ένα Palomino ή ένα Appaloosa, δεν είναι συνετό να αγοράσετε κάποιο μόνο και μόνο για το χρώμα του. Μη βασίσετε την επιλογή σας στο χρώμα, αν η εκπαίδευσή του δε βρίσκεται σε κατάλληλο για εσάς επίπεδο.
Υπολογίστε πρώτα το χρόνο και τα έξοδα για την περιποίηση των αλόγων.
Η κατοχή αλόγου είναι μεγάλη ευθύνη. Τα έξοδα δε σταματούν ποτέ, οπότε πρέπει συνέχεια να έχετε τη δυαντότητα να του παρέχετε όσα πρέπει. Πρέπει να είστε σίγουροι και αποφασισμένοι για το χρόνο και τα λεφτά που μπορείτε να διαθέσετε για ένα άλογο.

Πηγή: http://www.alogomagazine.com 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.