Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Έφιππη τοξοβολία με τους "Έλληνες Κένταυρους"

ΙΠΠΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Σήμερα, η Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» με περισσότερα από 350 εγγεγραμμένα μέλη έχει κατακτήσει τα δύο πρώτα παγκόσμια πρώτα βραβεία σε διεθνείς αγώνες και αρκετά μικρότερα και εκπροσωπεί μόνη και παγκοσμίως την Ελλάδα! 

«ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ»

Η έφιππη τοξοβολία υπήρξε η απαρχή του ορισμού του πολέμου στην παγκόσμια ιστορία συνδυάζοντας τις δύο συνιστώσες κάθε σύρραξης, το πυρ και την κίνηση. Κι αντίθετα απ΄ ό,τι θα περίμενε κανείς αυτή την αρχέγονη ανθρώπινη τέχνη, η “UNESCO”, διόλου τυχαία, την ανεγνώρισε ως παγκόσμιο πολιτισμικό αγαθό (!) και την έθεσε διεθνώς υπό την αιγίδα της. Κι αυτό διότι μέσα από τούτη την τέχνη η οποία, φαινομενικά, εκφράζει την απόλυτη επιθετικότητα, ο Άνθρωπος αποκτά ενσυναίσθηση της σημασίας του θανάτου, σεβόμενος ακόμη περισσότερο την ίδια τη ζωή.

Όλα τα παραπάνω είχε υπ΄ όψη του και ο ιδρυτής της Ομάδος των «Ελλήνων Κενταύρων» Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης όταν το 2005 έγινε μαθητής του Ούγγρου παγκόσμιου αναβιωτή και (πρωταθλητή της σύγχρονης έφιππης τοξοβολίας Kassai Lajos, εισάγοντας αυτή την πανάρχαια τέχνη στην Ελλάδα, με πρώτη παρουσίασή της από το τότε περιοδικό «ΑΛΟΓΟ ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ» τ. Φεβρουαρίου, 2005, https://www.greekcentaurs.org/typos-press)

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας, συντάσσεται με τις αξιακές κατευθύνσεις της «Πολιτείας» του Πλάτωνος και αναβιώνει την ιππική διδασκαλία του Ξενοφώντος, όπως επίσης και την, δυστυχώς, άγνωστη πτυχή των ιππικών τακτικών των Ελλήνων Στρατιωτών (Estradioti) της Αναγεννήσεως, περί των οποίων έγραψε ο μεσαιωνοδίφης Κωνσταντίνος Σάθας και οι οποίοι υπήρξαν οι πρώτοι που απελευθέρωσαν Ελληνικό έδαφος από τον οθωμανικό ζυγό από τον ιη’ αιώνα. (https://www.greekcentaurs.org/stratiwtes-estradioti).

Σήμερα, η Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» με περισσότερα από 350 εγγεγραμμένα μέλη, δύο πρώτα παγκόσμια πρώτα βραβεία σε διεθνείς αγώνες (https://www.greekcentaurs.org/brabeia-awards) και αρκετά μικρότερα, εκπροσωπεί μόνη και παγκοσμίως την Ελλάδα, εντελώς ανεξάρτητη από το ντόπιο «αθλητικό κατεστημένο», ως απευθείας Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας η οποία εδρεύει στην Ν. Κορέα.

Η έφιππη τοξοβολία είναι μία απαιτητικότατη ιππική πολεμική τέχνη κατά την οποία ο εφιπποτοξότης καλπάζοντας και διευθύνοντας το άλογό του χωρλίς να κρατά ηνίες και με τα χέρια να χειρίζονται το τόξο του, επικεντρώνεται στο ναστείλει το βέλος του στον στόχο όταν και τα τέσσερα πόδια του αλόγου είναι στον αέρα, κάτι που σημειώνεται μόνον για κλάσμα του δευτερολέπτου κατλά τον καλπασμό. Ισορροπία, αυτοσυγκέντρωση, ταχύτητα, ακρίβεια, ευστοχία, όλα τούτα απαιτεί και καλλιεργεί η έφιππη τοξοβολία στην οποία ελάχιστοι εφιπποτοξότες ασκούνται απφκοσμίως, μεταξύ των οποίων και οι «Έλληνες Κένταυροι».

Με αιχμή του δόρατος των δραστηριοτήτων της την έφιππη τοξοβολία, εκπαιδεύει τα Μέλη της στην ιππική τέχνη, στην παραδοσιακή και ενστικτώδη τοξοβολία, στην έφιππη σπαθασκία και στην τέχνη του ιππηλασίου, ενώ διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, λαμβάνει μέρος σε ιστορικές κινηματογραφικές διεθνείς και εγχώριες παραγωγές.

Επίσης, διοργανώνει και ειδικές δράσεις για Έλληνες και ξένους προκειμένου να τους διασυνδέσει με τις εθνικές ιππικές παραδόσεις μας, την φυσική ιππική (Natural Horsemanship) ως τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο ιππασίας, την παραδοσιακή τοξοβολία και την σπαθασκία ως τα πιο λυτρωτικά «μονοπάτια» δια των οποίων ο άνθρωπος επιτυγχάνει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση και εσωτερική γαλήνη.Από την ίδρυσή της, η Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» λειτουργεί με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων και διατηρεί Παραρτήματα στην Κύπρο, στην Κέρκυρα, στην Χαλκίδα και στην Καλαμάτα όπου λειτουργεί και η μοναδική, παγκοσμίως, Σχολή Τυφλών Ιππέων και Τοξοτών με διεθνή αναγνώριση (http://horsebackarcherygr.blogspot.gr/2017/07/blog-post_7.html)

Η Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» δεν λειτουργεί κερδοσκοπικά και υποδέχεται εγκάρδια κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει την δραστηριότητά της, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκεύματος και πεποιθήσεων αρκεί να αποδέχονται τις αξιακές αρχές της «Πολιτείας» του Πλάτωνος ως μία κοινή «συντεταγμένη» ενάρετης και αξιοπρεπούς συνύπαρξης. Η εφ’ άπαξ εγγραφή είναι 15 ευρώ, η ετήσια συνδρομή είναι 15 ευρώ και κάθε μάθημα ιππασίας κοστίζει 20 ευρώ. Η τοξοβολία και η σπαθασκία προσφέρονται δωρεάν σε όλα τα Μέλη της.

Website: https://www.greekcentaurs.org/ 
Blog: http://horsebackarcherygr.blogspot.gr/ 
Facebook: https://www.facebook.com/GreekCentaursHorsebackArchery/ 
Twitter: https://twitter.com/KALENTZISARISTO?lang=el 

Πληροφορίες-μαθήματα: 6978476605

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.