Σύνδεση

Εγγραφή


Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο

ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Ανήκει στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του εργοστασίου αλλά και της εξέλιξης της πλινθοκεραμοποιίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο, πάντα σε συνάρτηση με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης του Βόλου.

To εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Νικολέτου και Σπυρίδωνα Τσαλαπάτα ιδρύθηκε το 1926. Καταλαμβάνει έκταση 22.000 τ.μ., από τα οποία 7.500 τ.μ. είναι στεγασμένα. Στην ακμή της λειτουργίας του, η εγκαταστημένη ισχύς του εργοστασίου ανερχόταν στους 300 ίππους και το προσωπικό του στα 200-250 άτομα.

Κατασκευάζονταν διάφοροι τύποι τούβλων (οκτάοπα, εξάοπα, συμπαγή), κεραμίδια Γαλλικού τύπου (Μασσαλίας), κεραμίδια ελληνικού τύπου (βυζαντινά), καθώς και κορυφοκέραμα. Η ετήσια παραγωγή έφτανε τα 8–9 εκατομμύρια τεμάχια διαφόρων τύπων. Το 1978 το πλινθοκεραμοποιείο διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του, λόγω του ανταγωνισμού και των σωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων. H πληρότητα των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την ιστορική σημασία και τη θέση του συγκροτήματος στον πολεοδομικό ιστό της πόλης το Βόλου, οδήγησαν στην κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 1995.

Στο πλαίσιο του προγράμματος URBAN, το 1995 το εργοστάσιο αγοράσθηκε από τον Δήμο Βόλου και χρηματοδοτήθηκαν η αποκατάσταση των κτηρίων και η ένταξη νέων χρήσεων για τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, αφιερωμένου στη βιομηχανική και χειροτεχνική παράδοση και την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν το 1998 και τελείωσαν το 2001. Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο διάστημα 2004–2006, στους χώρους του κυρίως εργοστασίου: στα νέα τριβεία, τις δεξαμενές αργίλου, το λεβητοστάσιο, την αίθουσα παραγωγής και την κάμινο Χόφμαν.

Ανήκει στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Ιδρύματος και στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του εργοστασίου αλλά και της εξέλιξης της πλινθοκεραμοποιίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο, πάντα σε συνάρτηση με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης του Βόλου. Ο επισκέπτης του μουσείου έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της ιστορίας του συγκροτήματος, αλλά και της γενικότερης εξέλιξης της κεραμοποιίας.

Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται στις κτηριακές εγκαταστάσεις όπου γινόταν η παραγωγή, ενώ ο μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελεί βασικό μέρος των εκθεμάτων, που περιλαμβάνουν επίσης μακέτες και πλούσιο εποπτικό υλικό.

Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες εξασφαλίζουν στο κοινό άμεση σχέση με τη διαδικασία παραγωγής.

Ωράριο Λειτουργίας:

Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.– 6 μ.μ. 

Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ – 5 μ.μ.

Κλειστό: 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (έως 12.00), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 6 Δεκεμβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου

Εισιτήριο:

Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ
Οργανωμένες επισκέψεις: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι σκόπιμο να υπάρχει προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ): Η είσοδος στο Μουσείο για άτομα με αναπηρία είναι ελεύθερη.
Για ομαδικές επισκέψεις, είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Φωτογράφιση, κινηματογράφηση: Επιτρέπεται η ερασιτεχνική φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση.
Η επαγγελματική φωτογράφηση ή κινηματογράφηση επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το ΠΙΟΠ.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. &. Σ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ
Πολυχώρος Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 38334 Βόλος
Τηλ.: 24210 29844- Fax: 24210 31160

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.