Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

To Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός στo κέντρο της Αθήνας που εστιάζει στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

Λειτουργεί από το 1986 για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων της Ντόλλης και του Νικόλαου Γουλανδρή. Έκτοτε, επεκτάθηκε σημαντικά και σήμερα φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες ιδιωτικές συλλογές Κυκλαδικής Τέχνης στον κόσμο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα των παγκοσμίως γνωστών μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων.

Φωτογραφία: Αλεξάνδρα

Η Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης του μουσείου αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης καθώς τα λιτά μαρμάρινα ειδώλια που απεικονίζουν γυμνές ανθρώπινες μορφές γοητεύουν τον επισκέπτη με την απλότητα και την αφαιρετικότητά τους, στοιχεία που ενέπνευσαν, άλλωστε, καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως οι Brancusi, Modigliani, Giacometti, Hepworth και Moore.
Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, μαρτυρίες πολιτισμών που άνθισαν στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου από την 4η π.Χ. χιλιετία έως περίπου τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Φωτογραφία: Γιώργος Μαυρόπουλος

Οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επικεντρώνονται στην αρχαιολογία, τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη και έχουν στόχο να φέρουν το κοινό σε επαφή όχι μόνο με την αρχαιότητα αλλά και με σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού και του 21ου αιώνα, διερευνώντας τους δεσμούς μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν φιλοξενηθεί είναι οι Salvador Dali, Pablo Picasso, Thomas Struth, Louise Bourgeois, Sarah Lucas, Ugo Rondinone, Jannis Kounellis, Mario Merz, Ai Weiwei και Cy Twombly.

Οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου φιλοξενούνται στο Κεντρικό Κτήριο αλλά και στο Μέγαρο Σταθάτου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα στην Αθήνα. Τα δύο κτήρια συνδέονται με έναν διάδρομο με γυάλινη οροφή.

Εμπνευσμένο από το εκτυφλωτικό ελληνικό φως και τις λιτές γραμμές των Κυκλάδων, το Cycladic Café είναι μια ήσυχη, κρυφή όαση στο κέντρο της πόλης. Η πλούσια βλάστηση και το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό, δημιουργούν ένα μοναδικό αίθριο όπου μπορεί να απολαύσει κανείς ξεχωριστές γεύσεις.

Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανάκης

Το Cycladic Shop διαθέτει μεγάλη συλλογή πιστών αντιγράφων από την Κυκλαδική και την Αρχαία Ελληνική συλλογή του Μουσείου. Επιλεγμένα κοσμήματα, χρηστικά, διακοσμητικά και design αντικείμενα, επιχειρηματικά δώρα, όλα σχεδιασμένα  από σύγχρονους Έλληνες και ξένους σχεδιαστές, με πηγή έμπνευσης την Κυκλαδική Τέχνη. Διατίθενται επίσης κατάλογοι του Μουσείου, ενδιαφέρουσες εκδόσεις από διεθνείς εκδοτικούς οίκους, βιβλία και παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανάκης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Πληροφορίες:

Ωράριο Λειτουργίας: 
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 17:00
Πέμπτη: 10:00 – 20:00
Κυριακή: 11:00 – 17:00
Τρίτη: κλειστά

Νεοφύτου Δούκα 4, 106 74 Αθήνα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
www.cycladic.gr 
(+30) 210 7228321 – 3

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.