Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ανήκει στο Δίκτυο θεματικών τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Το Μουσείο στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη, το οποίο κτίστηκε το 1883 από ντόπιους τεχνίτες και αποτελεί αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Το Αρχοντικό, όπου έζησε ο γιατρός Κωνσταντίνος Κουρτίδης (1870 -1944 ), δωρήθηκε από την κόρη του, Μαρία Κουρτίδη-Πάστρα, με σκοπό να στεγάσει το Μουσείο Μετάξης.

Το Μουσείο Μετάξης παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας: από την εκκόλαψη του μεταξόσπορου και την εκτροφή του μεταξοσκώληκα με φύλλα μουριάς (σηροτροφία) έως την ύφανση της μεταξωτής φούσκας (του κουκουλιού), το «ξετύλιγμα» του πολύτιμου νήματος και την επεξεργασία του μεταξιού (μεταξουργία). Παράλληλα, προβάλλεται το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.
Σύντομα κείμενα, αυθεντικά αντικείμενα, πολλά δωρισμένα από οικογένειες του Σουφλίου, αρχειακές και σύγχρονες φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ και πολυμέσα εισάγουν τον επισκέπτη στην ιστορία του μεταξιού, στη σηροτροφία, στη διαδικασία εκτροφής των μεταξοσκώληκων και στην επεξεργασία του μεταξιού , προβάλλοντας παράλληλα τον μόχθο των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με αυτή την απαιτητική καλλιέργεια.

Μουσείο Μετάξης-Πληροφορίες:
Ελ. Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00
Τ: 25540 23700 | www.piop.gr 

Ωράριο Λειτουργίας:
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός από Τρίτη) 10:00-18:00
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου: Καθημερινά (εκτός από Τρίτη) 10:00-17:00
Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, 18 Ιανουαρίου (τοπική εορτή), Μ. Παρασκευή (έως 12:00), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Εισιτήριο: Γενική είσοδος: 3 ευρώ & Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.