Σύνδεση

Εγγραφή


Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

St Patrick's Day στα Γρεβενά-Φεστιβάλ Ιρλανδικού Πολιτισμού

Στα Γρεβενά γιορτάζουν για 4η συνεχόμενη χρονιά τον εθνικό προστάτη της Ιρλανδίας, Άγιο Πατρίκιο.

Στα Γρεβενά γιορτάζουν για 4η συνεχόμενη χρονιά τον εθνικό προστάτη της Ιρλανδίας, Άγιο Πατρίκιο.

Μετά από τρία χρόνια διοργάνωσης με μουσικές βραδιές, φέτος, η μέρα του Αγίου Πατρικίου (St.Patrick’s Day), θα πλαισιωθεί σε ένα μικρό φεστιβάλ δύο ημερών. Παραδοσιακή ιρλανδική μουσική, κινηματογράφος και γαστρονομία είναι τρεις εκφάνσεις του ιρλανδικού πολιτισμού στις οποίες μπορούν να μυηθούν όσοι θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της γιορτής όπως και να μελετήσετε για την ιδέα και το όραμα της διοργάνωσης. https://www.stpatricksday.gr 

Αξιοσημείωτο επίσης αποτελεί πως, ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Αγίου Πατρικίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στα Γρεβενά. 

Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου:

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ή η Γιορτή του Αγίου Πατρικίου, είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική εορτή που λαμβάνει χώρα την 17η Μαρτίου, την επέτειο του θανάτου, κατά την παράδοση, του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick) (περ. 385–461 μ.Χ. ), του σημαντικότερου Προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας.
Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου ανακηρύχθηκε επίσημη χριστιανική αργία στις αρχές του 17ου αιώνα και τηρείται από την Καθολική Εκκλησία, την Αγγλικανική Εκκλησία (και ιδίως στην Εκκλησία της Ιρλανδίας), την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, και την Λουθηρανική Εκκλησία. Η ημέρα μνημονεύει τον Άγιο Πατρίκιο και την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία και αποτελεί αφορμή για εορτασμό του ιρλανδέζικου πολιτισμού και καταγωγής σε όλον τον πλανήτη. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν γενικά παρελάσεις και φεστιβάλ, εκδηλώσεις που καλούνται céilithe, και την χρήση του πράσινου χρώματος ή του τριφυλλιού σε ενδύματα και αξεσουάρ. Οι δε χριστιανοί παρακολουθούν λατρευτικές λειτουργίες προς τιμήν του Αγίου και οι περιορισμοί της Νηστείας της Σαρακοστής επί του φαγητού και της κατανάλωσης αλκοόλ αίρονται για την ημέρα, γεγονός το οποίο έχει ευνοήσει την σύνδεση της παράδοσης με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. (πληροφορίες: Βικιπαίδεια)

Πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

20:00: Προβολή δωρεάν ταινίας από τη Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών (στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης)
22.00: Συναυλία ιρλανδικής μουσικής με το συγκρότημα των Tir Fada (στο Αλχημείο)
-Οι Tir Fada είναι ένα μουσικό σχήμα με βάση τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε ορμώμενο από την αγάπη του για την κελτική μουσική παράδοση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όμως και τις καταβολές των μελών του.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

7.00 – 09.30: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία εορτής Άγιου Πατρίκιου (Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Γρεβενών)
20:00: Προβολή δωρεάν ταινίας από τη Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών (στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης)
22.00: Ιρλανδικό Party με επιλεγμένες μουσικές Jigs n Reels και συλλεκτικά δώρα απο τη GUINNESS (Αλχημείο)

Μεγάλος χορηγός του Φεστιβάλ είναι η Ιρλανδική εταιρεία GUINNESS.

 

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.