Μια αξέχαστη εμπειρία στην Κοιλάδα του Αχελώου!
Ο κ. Μπακολίτσας, Αντιπρόεδρος της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας μας ενημερώνει για το έργο της εταιρείας και μας προσκαλεί στην μοναδική Αστροβραδιά 2018!
Λίγα λόγια για την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας:
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 από τον καταξιωμένο ιατρό Θύμιο Παπαναστασίου και προωθεί την Αστρονομία στη Δυτική Ελλάδα, με ποικίλες δραστηριότητες όπως εξορμήσεις, αστροβραδιές, ημερίδες, σεμινάρια καθώς και ομιλίες από διεθνούς φήμης Αστροφυσικούς και άλλους επιστήμονες. Ο Σιμόπουλος, Τραχανάς, Κριμιζής, Νανόπουλος, Ηλιόπουλος, Θεοδοσίου, Δανέζης, Γραμματικάκης, Γεωργίου, είναι μερικοί από τους επιστήμονες που μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους. Το νέο Δ.Σ. μας αποτελείται από νέους επιστήμονες οι οποίοι διαθέτουν πολύ μεράκι και αγάπη για την Αστρονομία.
Ημέρα Αστεροειδών 2018 - Αστροβραδιά και διάφορες εκδηλώσεις στην Κοιλάδα του Αχελώου:
Το σημείο που επιλέξαμε για τη φετινή εκδήλωση της εταιρείας μας έχει ιδιαίτερη σημασία! Από την θέση των εκδηλώσεων διακρίνουμε έναν καθαρό ουρανό, με «μηδενική» φωτορύπανση. Δίπλα στον μυθικό Αχελώο μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, τον απέραντο γαλαξία μας. Επιπλέον, θεωρώ, ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, και περισσότερο οι νέοι, έχουν περισσότερο ανάγκη για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που θα τους φέρουν πιο κοντά στην επιστήμη της Αστρονομίας. Οι φιλόξενοι κάτοικοι της περιοχής, μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και ανυπομονούμε για την ώρα που δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά του Αχελώου, μικροί και μεγάλοι φίλοι της Αστρονομίας, θα ζήσουμε μια αξέχαστη εμπειρία!
Επιλέξαμε να γιορτάσουμε την Ημέρα Αστεροειδών στην Κοιλάδα του Αχελώου γιατί, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί για το μέλλον έναν από τους καλύτερους προορισμούς για ποιοτικό τουρισμό. Όποια μέρα του χρόνου και αν φτάσει εκεί ο επισκέπτης, θα ανακαλύψει τα χρώματά της. Είναι ένα όμορφο μοναδικό φυσικό τοπίο ανάμεσα στην Ήπειρο, την Ευρυτανία, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Από τη γέφυρα Κοράκου έως τη Γέφυρα Τατάρνας, οι ορεινοί όγκοι και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται, δημιουργώντας πληθώρα προορισμών με κομβικό σημείο πάντα τον μυθικό Αχελώο.
Μερικές από τις προτεινόμενες δραστηριότητες είναι:
- Αστροπαρατήρηση
- Αστροφωτογραφία
- Κολύμπι
- Κανόε καγιάκ
- Πεζοπορία
- Ορειβασία
- Σπηλαιολογία
- Παρατήρηση της άγριας ζωής
- Επίσκεψη στα θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία
Πρόγραμμα εκδηλώσεων - 30 Ιουνίου στην Κοιλάδα του Αχελώου:
Από το πρωί του Σαββάτου μπορούν οι επισκέπτες να προσέρχονται στον χώρο και να συγκροτούν μικρές ομάδες πεζοπορίας, σε διαδρομές, που οι διοργανωτές θα προτείνουν, για να απολαύσουν την ομορφιά της κοιλάδας του Αχελώου.
Το απόγευμα θα γίνουν τα πρώτα σεμινάρια εγκατάστασης και χρήσης των τηλεσκοπίων, παράλληλα με το στήσιμο των τηλεσκοπίων με τα οποία θα γίνει η αστροπαρατήρηση το βράδυ.
Με το σούρουπο θα αρχίσει η παρουσίαση των εκθεμάτων συλλογής Μετεωριτών που διαθέτουμε, με ανάλυση των πληροφοριών που αυτοί μας παρέχουν.
Θα συνεχίσουμε με παρουσιάσεις σχετικές με τους Αστεροειδείς, τη δομή του ηλιακού μας συστήματος και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα Αστρονομίας. Μόλις σκοτεινιάσει για τα καλά, τα τηλεσκόπια θα στοχεύσουν τα γνωστότερα ουράνια σώματα για παρατήρηση, όπως επίσης θα γίνει περιγραφή του ουρανού και της θέσης των αστερισμών την βραδιά του Σαββάτου.
Άτυποι αλλά σημαντικοί κανόνες για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης:
- Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στο χώρο της διοργάνωσης αλλά και σε κανένα σημείο του δάσους νύχτα ή ημέρα.
- Να αποφεύγουμε το σβήσιμο των τσιγάρων στο έδαφος διότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν ξερά χόρτα που αρπάζουν πολύ εύκολα φωτιά.
- Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από την δύση του Ήλιου και μετά τις ομιλίες και παρουσιάσεις, δε θα χρησιμοποιήσουμε λευκό φωτισμό (εξωτερικά, εσωτερικά φώτα αυτοκινήτων, φακούς κτλ) αλλά ούτε και έντονο κόκκινο φωτισμό.
- Να φροντίσουμε από νωρίς να προμηθευτούμε από τους διοργανωτές τον κατάλληλο εξοπλισμό (ζελατίνες κλπ) για να έχουμε τον κατάλληλο φωτισμό.
- Δε θα κάνουμε χρήση των Green Laser Pointers, εκτός από τον υπεύθυνο παρατήρησης, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
- Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα αποφεύγουμε αν είναι δυνατόν την κατανάλωση αλκοόλ.
- Σεβόμενοι το νυχτερινό περιβάλλον του δάσους δεν θα φωνάζουμε δυνατά και δεν θα βάζουμε δυνατή μουσική καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, διότι δε θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο ευρύτερος χώρος του πεδίου παρατηρήσεων χρησιμοποιείται και ως χώρος διαβίωσης άγριων ζώων της Κοιλάδας που επιθυμούν την ησυχία τους. (Παρακαλώ μην εκνευρίσετε την Νεράιδα της κοιλάδας!).
- Σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον φροντίζουμε όλοι μας για τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου.
- Σε περίπτωση που έρθει το κατοικίδιο μαζί σας, πρέπει να είναι πάντα δεμένο (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νυχτερινής παρατήρησης), όσο ήμερο και αν είναι.
- Για την ασφάλεια του εξοπλισμού αστροπαρατήρησης και της συλλογής των Μετεωριτών, θα παρακαλούσαμε τους επισκέπτες να μην αυτονομούνται, αλλά να ζητούν όποια βοήθεια και πληροφορία χρειάζονται από τους διοργανωτές.
Με τι ασχολείται η Αστρονομία και η Αστροφυσική σήμερα:
Η αστρονομία είναι από τις παλαιότερες επιστήμες της ανθρωπότητας. Από την εποχή που ο άνθρωπος στάθηκε στα πόδια του, η ανάγκη επιβίωσης σε συνδυασμό με την αναπτυσσόμενη νοημοσύνη του, τον οδήγησε να παρατηρεί τον έναστρο ουρανό, και να καταγράφει τις μεταβολές και επαναλαμβανόμενες συχνότητες των φαινομένων, εποχές, φάσεις Σελήνης, εκλείψεις, κ.α. Έτσι ο ουρανός έπαιξε το ρόλο του ως πλοηγός και ημερολόγιο για πολλούς σκοπούς κατά την διάρκεια της εξέλιξης και ανάπτυξης των ανθρώπων, όπως την γεωργία, τις μεταφορές, την σηματοδότηση της μετάβασης και αλλαγής των εποχών. Σήμερα, όπως είναι επόμενο, λόγο της ανάπτυξης της τεχνολογίας έχει παρέλθει η ανάγκη της χρήσης του ουρανού από το ευρύ κοινό για να ορίζει την θέση και τον χρόνο.
Μετά την χρήση του τηλεσκοπίου για μελέτη του ουρανού από τον Γαλιλαίο το 1609 και την κατασκευή όλο και μεγαλύτερων τηλεσκοπίων, καθώς και η αύξηση των παρατηρητών και επιστημόνων ανά τον κόσμο, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, ανακαλύφθηκαν και αναπτύχθηκαν τρόποι να αναλύεται το φως τον κοσμικών αντικειμένων (φασματογράφος) ώστε να μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτά, σε όλο το μήκος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (Ραδιοκύματα, μικροκύματα, υπέρυθρο, υπεριώδες, ακτίνες Χ ακτίνες γ).
Έτσι περάσαμε στην αστροφυσική, όπου ασχολείται πια περισσότερο με την λαμπρότητα, την πυκνότητα, την θερμοκρασία και την χημική σύσταση των σωμάτων, παρά με την θέση τους και την κίνησή τους στον ουρανό. Η αστροφυσική αποτελείται από πολλούς κλάδους, όπως: η μηχανική, ηλεκτρομαγνητισμός, στατιστική μηχανική, θερμοδυναμική, κβαντομηχανική, θεωρίες της σχετικότητας, πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, ατομική και μοριακή φυσική.
Τα σύγχρονα τηλεσκόπια για την λήψη δεδομένων διαχωρίζονται σε επίγεια και δορυφορικά (σε τροχιά γύρω από τη Γη). Υπάρχουν τηλεσκόπια σε όλα τα μήκη κύματος, ραδιοτηλεσκόπια, οπτικά πολύ μεγάλα μέχρι και 10μέτρα διάμετρο, υπερύθρων, ακτίνων Χ και ακτίνων γ.
Οι οπαδοί της Αστρονομίας:
Η αστρονομία έχει πια εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ένα χόμπι, όπου οι ενασχολούμενοι με αυτό, αρέσκονται να παρατηρούν την πληθώρα των αντικειμένων που βρίσκονται στο ουράνιο στερέωμα, είτε με γυμνό μάτι, είτε με τη χρήση οργάνων, όπως χάρτες, κιάλια, τηλεσκόπιο, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, κ.α. Το χόμπι της ενασχόλησης με την αστρονομία είναι συνδεδεμένο με την νύχτα, όμως μπορεί να γίνει και την ημέρα, είτε με την παρατήρηση του Ήλιου, είτε και άλλων ουράνιων σωμάτων με χρήση όμως ραδιοτηλεσκοπίων, όργανα που λαμβάνουν δεδομένα όχι στο ορατό φώς, αλλά στα ραδιοκύματα.
Τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός ερασιτέχνη αστρονόμου είναι ότι δεν είναι ο κύριος στόχος του να ασχολείται με την επιστημονική έρευνα, καθώς δεν βιοπορίζεται από την ενασχόλησή του με την αστρονομία, και δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει πτυχίο ή προχωρημένες σπουδές στο εν λόγο πεδίο. Δεν είναι λίγοι όμως οι ερασιτέχνες αστρονόμοι που συνδράμουν το διεθνές επιστημονικό έργο των επαγγελματιών αστρονόμων, προσφέροντας δεδομένα σε παγκόσμιους οργανισμούς από παρατηρήσεις για τον Ήλιο, τα μεταβλητά άστρα, εκλείψεις Ηλίου αποκρύψεις άστρων από αστεροειδείς, ανακαλύψεις κομητών, supernova, κ.α.
Πως μπορεί κάποιος να αρχίσει να ασχολείται με την Αστρονομία:
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αρχίσει κάποιος να ασχοληθεί με την αστρονομία, είτε μόνος του, είτε με τη συμμετοχή του σε αστρονομικούς συλλόγους. Αρχικά μπορεί να γίνει με την αγορά βιβλίων & αστρονομικών χαρτών, με χρήση ψηφιακού υλικού στο internet, σε forum, σε e-books, στο facebook κλπ.
Η αγορά τηλεσκοπίου είναι το σύνηθες λάθος όταν γίνεται πολύ νωρίς χωρίς να έχουν αποκτηθεί βασικές γνώσεις.
Αστρονομία για παιδιά:
Η Αστρονομία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Στην Πανελλήνια συνάντηση του Ιουλίου θα έχουμε πολλές δράσεις για παιδιά με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθήνας. Στην Αστροβραδιά της Κοιλάδας του Αχελώου έχουμε οργανώσει παιδικά παιχνίδια Αστρονομίας, με κατασκευές, ζωγραφική, εκτόξευση πυραύλων και άλλες δράσεις, με τα οποία θα διασκεδάσουν και ταυτόχρονα θα κάνουν τα πρώτα τους επιστημονικά βήματα προς την Αστρονομία.
To μεγαλύτερο γεγονός της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα:
Είναι η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων – Π.Ε.Ε.Α., η οποία για το 2018 θα γίνει για πρώτη φορά στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και πιο συγκεκριμένα σε ένα μεγάλο πλάτωμα πάνω από τον Δρυμώνα Θέρμου, στα 1200 μέτρα υψόμετρο, όπου η πολύ μικρή φωτορύπανση το καθιστά ιδανικό χώρο για μια Πανελλήνια διοργάνωση. Την διοργάνωση έχει αναλάβει η εταιρεία μας, η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας, που έχει έδρα το Αγρίνιο και θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου.
Οι πανελλήνιες εξορμήσεις γίνονται κάθε Ιούλιο, το Σαββατοκύριακο που συμπίπτει να είναι Νέα Σελήνη και αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: https://astroexormisi.gr/
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Μπακολίτσα για το χρόνο που μας διέθεσε και τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας!