Σύνδεση

Εγγραφή


Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Ο Οκτώβριος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Διαμορφωση
 • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
 • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά 1-12 ετών στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2018!

Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-3 χρόνων στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2018

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Κύριος σκοπός τους είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο από τη βρεφική τους ηλικία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής:

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων Σάββατο - Κυριακή: 10:00 – 10:50 &

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων Σάββατο - Κυριακή: 11:10 – 12:00

Τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 & Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 «Παιχνίδια με το σώμα μου»

Τι είναι αυτό που ξεκινάει από το κεφάλι και φτάνει μέχρι τις πατούσες; το σώμα μας! Ας περπατήσουμε αργά, γρήγορα, ας τρέξουμε, ας πηδήσουμε, ας κινηθούμε σε διαφορετικούς ρυθμούς. Χρησιμοποιώντας δημιουργικά το σώμα μας το γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από τις αισθήσεις μας. Παιδιά και συνοδοί συμμετέχουν από κοινού σε παιχνίδια και κινήσεις με το σώμα τους και τα υλικά από συλλογές του μουσείου, ανακαλύπτοντας τις διάφορες δυνατότητές του.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 & Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 «Πού κρύβεται η μουσική;»

Ποιους διαφορετικούς ήχους μπορούμε να κάνουμε με το σώμα μας; Τι άλλους ήχους μπορούμε να παράγουμε χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα; Χτυπάμε κουτάλια, πιάτα, μουσικά όργανα και άλλα αντικείμενα, δημιουργούμε τους δικούς μας ρυθμούς και δίνουμε … την πρώτη μας συναυλία!

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 «Κάτι γλυκό και τραγανό… μπισκότο!»

Άραγε η ζάχαρη κάνει ήχο; Πώς μυρίζει το αλεύρι; Τι θα συμβεί εάν τα ανακατέψουμε όλα μαζί σε ένα μπολ; Πώς παίρνουν σχήμα τα αγαπημένα μας μπισκότα; Πόσο μαλακό είναι το ζυμάρι και πόσο σκληρό το μπισκότο; Τα παιδιά πειραματίζονται με τα υλικά μιας συνταγής, τα δοκιμάζουν, τα ανακατεύουν και δημιουργούν από την αρχή τα δικά τους μπισκότα!

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 & Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 «Χρωματομπερδέματα»

Ποια είναι τα βασικά χρώματα; Ποιους συνδυασμούς μπορούν να δημιουργήσουν; Με ποιον τρόπο μπορούμε να συνδυάσουμε με τα σχήματα; Τα παιδιά και οι συνοδοί τους διακρίνουν και εντοπίζουν τα τρία βασικά χρώματα στα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου. Παίζουν και πειραματίζονται με αυτά και με εργαλείο ένα πινέλο τα ανακατεύουν και δημιουργούν μια από τις πρώτες τους ζωγραφιές.

-H οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των: 10,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 8,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ.
-Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
-Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-16:00. 
-Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3 έως 12 χρόνων & τις οικογένειές τους τον Οκτώβριο στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας  

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα & δραστηριότητες που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Αντλούν τα θέματά τους από την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει έχοντας πάντα ως στόχο τη σύνδεση του Μουσείου με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών και είναι βασισμένες στην ενεργό συμμετοχή, την εμπειρία με τα αντικείμενα και το παιχνίδι!

Τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες δράσεις:

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, ακολουθούμε χνάρια για να βρεθούμε στην Κουζίνα, χορεύουμε σε ρυθμούς χελώνας, προγραμματίζουμε μια μέλισσα ρομπότ και δημιουργούμε πρωτότυπα αραχνο-υφαντά.

 • 11:15 - 12:00 «Πατημασιές... στην Κουζίνα!», για όλη την οικογένεια: Ύποπτες πατημασιές εντοπίστηκαν στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας! Ακολουθούμε τα ίχνη, εξιχνιάζουμε το μυστήριο και δημιουργούμε τα δικά μας γλυκά αποτυπώματα!
 • 12:15 – 13:00 «Χορεύουμε σε ρυθμούς... χελώνας», για παιδιά 4-6 χρόνων: Πού και πώς ζει μια χελώνα; Πώς είναι να κουβαλά το σπίτι της στην εξοχή και στη θάλασσα; Τα παιδιά ανακαλύπτουν από κοντά το σπίτι μιας χελώνας, κινούνται και χορεύουν στους πιο... αργούς ρυθμούς της φύσης!
 • 13:15 – 14:00 «Μια μέλισσα ρομπότ», για όλη την οικογένεια: Πώς περνούν οι μέλισσες την ημέρα τους; Η βασίλισσα; Οι εργάτριες; Οι κηφήνες; Τρυπώνουμε και ανακαλύπτουμε με τη βοήθεια μιας μέλισσας – ρομπότ τι συμβαίνει… στην κυψέλη!
 • 14:15 – 15:00 «Έχει και η αράχνη τον μύθο της», για παιδιά 7-12 χρόνων: Ο μύθος της αράχνης μας αποκαλύπτεται κι εμείς εμπνεόμαστε και δημιουργούμε το δικό μας χειροποίητο υφαντό!

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018: Σπίτι μου σπιτάκι μου και σπιτοκαλυβάκι μου! Η Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας μάς παρακινεί για να ανακαλύψουμε υλικά, εργαλεία, επαγγέλματα κι άλλα πολλά για το… νοικοκυριό κάθε πλάσματος στον πλανήτη Γη!

 • 11:15 – 12:00 «Κι αν χιονίζει και αν βρέχει το σπιτάκι μου αντέχει!» για όλη την οικογένεια: Ας ανακαλύψουμε τα υλικά που χρησιμοποιούν οι ήρωες των παραμυθιών για να φτιάξουν τα σπίτια τους! Πόσο ανθεκτικά είναι στα καιρικά φαινόμενα; Αγγίζουμε υλικά, πειραματιζόμαστε με την αντοχή τους και οικοδομούμε το δικό μας παραμυθένιο σπίτι, ικανό να αντέξει ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες!
 • 12:15 – 13:00 «Καβούκι για σπίτι», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων: Ποιο ζώο έχει πάντα το κρεβάτι του μαζί του; Τα παιδιά παρατηρούν πλάσματα της φύσης και εντοπίζουν αυτά που έχουν μαζί τους το σπίτι τους. Ανακαλύπτουν τα υλικά του εργαστηρίου και τα αξιοποιούν για να φτιάξουμε ένα καβούκι για το χέρι τους.
 • 13:15 – 14:00 «Η Γη, το σπίτι μας», για παιδιά 7-12 χρόνων: Ποιο είναι το μεγάλο σπίτι που όλους μας φιλοξενεί; Τα παιδιά συλλέγουν πληροφορίες για τον πλανήτη μας και πειραματίζονται με υλικά του εργαστηρίου για να κατασκευάσουν τον δικό τους πλανήτη Γη!
 • 14:15 – 15:00 «Πολεοδόμοι και δρόμοι», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων: Ας ονειρευτούμε μια πόλη με ευρύχωρους δρόμους, πεζοδρόμια, δέντρα, ποδηλατόδρομους… Μελετάμε τρόπους, ανοίγουμε δρόμους και καταστρώνουμε πρωτότυπα σχέδια σε μία μακέτα για μια πιο ανθρώπινη πόλη!

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών (13 Οκτωβρίου), ευαισθητοποιούμαστε και αφιερώνουμε όλες μας τις δραστηριότητες στη γνωριμία με τα φυσικά φαινόμενα και την προστασία της μητέρας Γης!

 • 11:15 – 12:00 «Ανακατεύω το… φθινόπωρο!», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων: Τι όμορφο που είναι το φθινόπωρο! Τι χρώμα έχει; Τι γεύση; Ανακαλύπτουμε υλικά, χρώματα και μυρωδιές του φθινοπώρου, τα αντιστοιχίζουμε με υλικά μαγειρικής και δοκιμάζουμε φτιάχνουμε τη δική μας πρωτότυπη και μοναδική συνταγή!
 • 12:15 – 13:00 «Επιστήμονες… του αέρα!», για παιδιά 7-12 χρόνων: Παρατηρούμε, ερευνούμε, πειραματιζόμαστε με τις ιδιότητες του αέρα και δημιουργούμε τις δικές μας χρωματιστές… αερο-διαδρομές!
 • 13:15 – 14:00 «Τίποτα για πέταμα!», για όλη την οικογένεια: Πώς μολύνεται η θάλασσα; Πώς σκοτώνονται τα ψάρια; Παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου, επαναχρησιμοποιώ παλιές και «άχρηστες» συσκευασίες και δημιουργώ ένα πρωτότυπο παιχνίδι από ανακυκλώσιμα υλικά.
 • 14:15 – 15:00 «Όπου φυσάει ο άνεμος πάω….», για παιδιά 4-6 χρόνων: Προς τα πού φυσάει ο άνεμος; Τι εννοούμε όταν λέμε φυσάει νοτιάς ή βοριάς; Φτιάχνουμε τον δικό μας ανεμοδείκτη και ξεκινάμε να καταγράφουμε τις αλλαγές του καιρού.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018: Επικοινωνούμε με κάθε μέσο και τρόπο! Ελάτε να μιλήσουμε, να ακούσουμε και να ακουστούμε!

 • 11:15 – 12:00 «Όλοι μαζί στο τραπέζι», για όλη την οικογένεια: Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Ευρώπη ή Αφρική; Μαγειρικά σκεύη, εργαλεία κουζίνας και μπαχαρικά από όλο τον κόσμο, προσγειώνονται στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας και μας φέρνουν με αφορμή το φαγητό όλους λίγο πιο… κοντά και γύρω από το τραπέζι!
 • 12:15 – 13:00 «Τηλεφώνησέ μου», για οικογένειες με παιδιά 3-6 χρόνων: Σε προσκαλώ να παίξουμε μαζί! Τι θα σου πω; Πώς θα στο πω; ... In English please.
 • 13:15 – 14:00 «Μυστικός Κώδικας», για οικογένειες με παιδιά 7-12 χρόνων: Με ποιους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να πούμε ένα μυστικό; Τι είναι ο οπτικός τηλέγραφος; Τα κορaκίστικα; Τα σήματα Μορς; Χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού, βιβλία χαρτόνια και άλλα υλικά, καθώς και τη φαντασία μας και δημιουργούμε έναν κώδικα επικοινωνίας αποκλειστικά για εμάς!
 • 14:15 - 15:00 «Από μένα για σένα!», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων: Τι είναι η κάρτ-ποστάλ; Σε ποιες περιστάσεις στέλνουμε κάρτες; Πόσων διαφορετικών ειδών κάρτες μπορούμε να ανακαλύψουμε στη συλλογή του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου; Εμείς τι θα θέλαμε να πούμε; Σε ποιους;

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου) το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας γιορτάζει και σας προσκαλεί σε μια ολοήμερη εμπειρία που περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό και επιδόρπιο για όλη την οικογένεια!

 • 11:15 – 12:00 «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!», για όλη την οικογένεια: Πώς ξεκινάμε τη μέρα μας γεμάτη διάθεση και δύναμη; Ποιες τροφές μας δίνουν ενέργεια; Βρώμη, μέλι, στάλες σοκολάτας κι άλλες υπερ-τροφές ενώνονται και γίνονται οι σούπερ ήρωες που θα… στηρίξουν την ημέρα μας!
 • 12:15 – 13:00 «Μύρισε ψωμί στο Μουσείο!», για όλη την οικογένεια: Όποιος έχει νου και γνώση, πριν πεινάσει θα ζυμώσει! Ελάτε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής φτιάχνοντας, πριν πεινάσουμε, μοσχομυριστό ψωμί από… τα χεράκια μας!
 • 13:15 – 14:00 «Μια μαργαρίτα από… ζυμάρι!», για όλη την οικογένεια: Και για μεσημεριανό… φτιάχνουμε σπιτική πίτσα μαργαρίτα; Αλεύρι, αλάτι και νερό, σάλτσα και τυρί αναμιγνύονται και σχηματίζουν το πιο νόστιμο λουλούδι για… το τραπέζι μας!
 • 14:15 – 15:00 «Σοκολατένια τρουφάκια!», για όλη την οικογένεια: Και για επιδόρπιο, στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας… μύρισε σοκολάτα! Ελάτε να φτιάξουμε σοκολατένιες λιχουδιές και να γευτούμε μια συνταγή… πολύ λαχταριστή!

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018: Εμπνεόμαστε από την Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στον Δημόσιο Χώρο και με βοηθούς τη φαντασία και τα χρώματα βάζουμε τη δική μας πινελιά και ομορφαίνουμε την πόλη μας.

 • 11:15 – 12:00 «Τραγανά… γλυπτά!», για όλη την οικογένεια: Υλικά και χρώματα ζυγίζονται, ανακατεύονται και μπερδεύονται στο μπολ, παίρνουν σχήμα κα μορφή γεμίζοντας χρώματα και όμορφες μυρωδιές το μουσείο μας!
 • 12:15 – 13:00 «Τα αγάλματα… ζωντάνεψαν!», για παιδιά 4-6 χρόνων: Μπορεί ένα άγαλμα να ζωντανέψει; Με χρώματα και φαντασία όλα γίνονται! Ελάτε να εμπνευστούμε από τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας και να γίνουμε τα αγάλματά του!
 • 13:15 – 14:00 «Τέχνη από… σκουπίδια!», για όλη την οικογένεια: Ελάτε να δημιουργήσουμε τα πιο πρωτότυπα γλυπτά από ανακυκλώσιμα υλικά για να κοσμήσουν το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών!
 • 14:15 – 15:00 «Αλλάζουνε ρούχα τα αγάλματα;», για παιδιά 7-12 χρόνων: Μπορούμε να αγγίξουμε ένα άγαλμα; Μπορούμε να του φορέσουμε καπέλο ή γυαλιά; Να του αλλάξουμε τα μαλλιά; Με όχημα τη φαντασία μας, ναι! Ελάτε να ανακαλύψουμε τη τεχνική της επιζωγραφισμένης φωτογραφίας.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018: Το ξέρατε ότι το πρώτο ελληνικό κινούμενο σχέδιο φτιάχτηκε την περίοδο της Κατοχής και γελοιοποιούσε κρυφά τον Μουσολίνι; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων (28 Οκτωβρίου) η οικογένεια Μακ Ντακ, ο Σούπερμαν, τα Στρουμφάκια κι άλλοι διάσημοι ήρωες έχουν την γιορτή τους και σας προσκαλούμε να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας!

 • 11:15 – 12:00 «Οι σούπερ ήρωες της… διατροφής!», για όλη την οικογένεια: Τι έτρωγε ο Ποπάυ; Ποιο ήταν το αγαπημένο λαχανικό του Μπαγκς Μπάνι; Ποιος θυμάται τι έκρυβε ο Λιχούδης κάτω από το φουσκωτό καπέλο του; Ελάτε να εμπνευστούμε από τις διατροφικές συνήθειες αγαπημένων ηρώων και να ενώσουμε τις δικές μας δυνάμεις για να φτιάξουμε μια μπάρα που θα μας γεμίσει ενέργεια!
 • 12:15 – 13:00 «Κομικο-ιστορίες», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων: Σπλας! Μπαγκ! Ντόινγκ! Τι ιστορίες κρύβονται πίσω από αυτούς τους ήχους; Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας ως σούπερ ήρωα; Ελάτε να εμπνευστούμε από τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου και να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες κομικο-περιπέτειες… καρέ-καρέ!
 • 13:15 – 14:00 «Κίνηση, στοπ! Κίνηση, στοπ!», για παιδιά 9-12 χρόνων: Το ξέρατε ότι το πρώτο ελληνικό κινούμενο σχέδιο φτιάχτηκε την περίοδο της Κατοχής και γελοιοποιούσε κρυφά τον Μουσολίνι; Στο Παιδικό Μουσείο σήμερα εμπνεόμαστε από την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, δημιουργούμε τις δικές μας ιστορίες και τους δίνουμε κίνηση με την τεχνική του stop motion.
 • 14:15 – 15:00 «Ένας ήρωας περπατάει… στο βιβλίο μου!», για παιδιά 7-12 χρόνων: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων δημιουργούμε τους αγαπημένους μας ήρωες σε τρεις διαστάσεις και τους κάνουμε συνοδοιπόρους στις σελίδες του βιβλίου μας, για να μας συντροφεύουν σε κάθε ηρωική… περιπέτεια!

-H οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα ανέρχεται στο ποσό των 5,00 € για κάθε παιδί & 2,00 € για κάθε ενήλικα και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.
-Οι ώρες λειτουργίας του “Παιδικού Μουσείου της Αθήνας” είναι Τετάρτη 11:00–19:00 και Πέμπτη έως Κυριακή 11:00–15:00.
-H είσοδος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι ελεύθερη.
-Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική –καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα- και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την -ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος.
-O αριθμός συμμετοχών σε κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.hcm.gr 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.