Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.
Η ίδρυση:
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που πίστευαν στον εθελοντισμό, με αγάπη για τα παιδιά και θέληση προσφοράς στα κοινά.
• Σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
• Οργανώνει επετειακές και θεματικές εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση, παρουσιάζει παιδικά βιβλία και τους συγγραφείς τους.
• Συνεργάζεται με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
• Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μουσεία, Δήμους, Νοσοκομεία και Συλλόγους Α.Μ.Ε.Α. και συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ.
• Εκπαιδεύει εθελοντές και διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών.
• Υλοποιεί παιδικά πάρτι.
Οι στόχοι:
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έxoντας σκοπό να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας, δημιούργησε ένα Μουσείο πολυχώρο που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειοπαιδαιγωγικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων, την ευαισθητοποίηση στην διαφορετικότητα.
Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση, ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία ενισχύουν την διαδικασία της μάθησης. Λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.
Το μουσείο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισης του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στο χώρο του Μουσείου.
Οι συλλογές:
Αίθουσα Α' - Παραδοσιακή Τάξη
Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα, αποτελούν το εισιτήριο ενός ταξιδιού στον ιστορικό χρόνο της ελληνικής εκπαίδευσης με τίτλο «η Εκπαίδευση στην Ελλάδα από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα» και το έναυσμα για αναπόληση των αθώων σχολικών αναμνήσεων. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων κου Νικόλαου Λαδικού.
Αίθουσα Β' - Μαγικό Μουσείο Παιχνιδιών
Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη, «κούκλες και κουκλόσπιτα» με εκθέματα δωρεές και παραχωρήσεις φίλων αγαπημένων του Μουσείου και τέλος «Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές», αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς κατασκευαστές παιχνιδιών. Τα παιδιά γνωρίζουν και ανακαλύπτουν παλαιά τσίγκινα κουρδιστά και ξύλινα παιχνίδια, κούκλες και επιτραπέζια.
Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για σχολεία και επισκέπτες:
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από το 2012 συγκρότησε και οργάνωσε δύο συλλογές και έπειτα δύο μόνιμες εκθέσεις με όλες τις τάσεις τις σύγχρονης μουσειολογίας. Παράλληλα, το Μουσείο φρόντισε με βάση αυτές τις συλλογές να δραστηριοποιείται σε τομείς της σύγχρονης μουσειοπαιδαγωγικής και να πληροί τις προϋποθέσεις της επικοινωνιακής πολιτικής των μουσείων. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο του Μουσείου υλοποιούνται καθημερινά μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης προσαρμοσμένα σε κάθε ομάδα κοινού και τις ειδικές ανάγκες αυτών (όπως "Τα παιχνίδια ζωντανεύουν", " Σε μια τάξη από τα χρόνια τα παλιά", "Πολλά ταξίδια, μία Ευρώπη" κ.ά.), ενώ το σαββατοκύριακο το μουσείο είναι ανοιχτό και επισκέψιμο με ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις για το κοινό της πόλης και το κοινό εκτός πόλεως. Το σαββατοκύριακο είναι ημέρες που αφιερώνονται στην οικογένεια, στην χαλάρωση και την ψυχαγωγία. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τηρεί όλες τις παραπάνω παραμέτρους έτσι ώστε να περάσετε ένα ευχάριστο Κυριακάτικο πρωινό. Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν στους χώρους μας εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα διάρκειας δύο ωρών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της ποικιλίας της θεματολογίας καθώς και της προσαρμοστικότητας των προγραμμάτων αυτών όσο αφορά την ηλικιακή κατηγορία στην οποία απευθύνονται. Αυτό σημαίνει πως κάθε Κυριακή οι μικροί μας φίλοι θα έρχονται σε επαφή με διαφορετικά προγράμματα λαμβάνοντας ερεθίσματα παρμένα από την τέχνη, την ποίηση, το θέατρο, την φυσική, την τεχνολογία, τον αθλητισμό, την ιστορία, την φύση κ.α. Τα Κυριακάτικα προγράμματα υλοποιούνται στο χώρο του μουσείου με κόστος που ανέρχεται στο ποσό των 3 ευρώ για κάθε παιδί που θα συμμετάσχει σε αυτά. Τέλος, Στο ενεργητικό του μουσείου επίσης συγκαταλέγονται εκπαιδευτικά και δημιουργικά εργαστήρια τα οποία υλοποιούνται ανά τακτά διαστήματα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Τα εργαστήρια αυτά παρέχουν την δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις και κατασκευές.
Ο λόγος που η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει ένα παιδικό μουσείο και ο κόσμος να συνεχίσει να το στηρίζει είναι η ίδια η πολυθεματικότητα του και οι συλλογές τους. Είναι ένα μουσείο που διαθέτει εκθέματα για την ιστορία της εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο. Είναι ένα μουσείο που διαθέτει εκθέματα παλαιά παιχνίδια. Είναι ένα μουσείο που λόγω του τίτλου του και της πολυθεματικότητας του οργανώνει περιοδικές εκθέσεις (2012-2013: «Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι» έκθεση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης, 2016-2017: «Κυκλοφορώ με ασφάλεια την πόλη μου», με εκθέματα έργα τέχνης παιδιών , 2017-2018: «Έγινα εσύ κι έγινες εγώ», έκθεση αφίσας και εικονογράφησης). Υλοποιεί δημιουργικά εργαστήρια-εκπαιδευτικά προγράμματα τις Κυριακές από το μήνα Σεπτέμβρη μέχρι και τον Ιούνιο και παιδικά πάρτι ποικίλης θεματολογίας για τους μικρούς του φίλους. Συμμετέχει ενεργά σε διάφορα φεστιβάλ της πόλης και υλοποιεί συνεργασίες με διάφορα μουσεία της πόλης και εκτός πόλεως. Υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδεύει εθελοντές, οργανώνει σεμινάρια και ημερίδες, συμμετέχει σε συνέδρια, φιλοξενεί συγγραφείς, προσφέρει εργαστήρια σε παιδιά και ενήλικες.
Είναι τόσοι πολλοί οι λόγοι και πολύ λίγοι αυτοί που αναφέρω. Θα ήθελα όμως να τονίσω πως η επισκεψιμότητα του μουσείου μας από σχολικές ομάδες δηλώνει πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζει αυτό το μουσείο να είναι ανοιχτό στο κοινό του και την κοινωνία.
Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: http://www.paidikomouseio.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310913047