Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Νέστος, Ταξίδι στο Όνειρο!

Νομός Ξάνθης

Τα καταπράσινα δάση οξιάς της Ροδόπης, καμωμένα, λες, από υλικό που υφαίνονται μονάχα τα όνειρα... κρύβουν ένα σωρό εκπλήξεις, που θα τις ανακαλύψουμε με ένα τζιπ 4x4 και, πάνω απ’ όλα, με καλή παρέα.

Ανάμεσα στα φυλλώματα του πυκνού δάσους «σιγομουρμουρίζουν» ανήσυχα ποτάμια, τα οποία στεφανώνουν παλιά, πέτρινα γεφύρια, το καθένα με τη δική του ιστορία... Όσο για τον μεγάλο «πρωταγωνιστή» της περιοχής, τον Νέστο, με τα πλούσια, ήρεμα νερά και τις κατάφυτες όχθες του, μας περιμένει έτοιμος για παιχνίδια στα νερά του!

Κλείστε ραντεβού με την πιο πλανεύτρα φύση κι αφήστε τη ματιά, τον νου, μα και την ψυχή σας να «ταξιδέψουν» με το κελαρυστό τραγούδι των νερών του Νέστου, να νιώσουν τη δροσερή ανάσα του τρυφερού δάσους της Χαϊντούς και να απογειωθούν μπροστά στον πιο εντυπωσιακό καταρράκτη των Βαλκανίων, τον Λειβαδίτη! Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη γοητεία αυτού του τόπου και βιώστε τη με όλες σας τις αισθήσεις... Το αξίζει!

Το παλιό πέτρινο γεφύρι του Λεωνίδα στις δασωμένες πλαγιές της Ροδόπης. Τοπίο μαγευτικό!

Πώς θα φτάσετε:
Με δικό σας αυτοκίνητο. Με απλό τρένο και με το Intercity για Ξάνθη ή Σταυρούπολη. Αεροπορικώς από Αθήνα το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι αυτό της Χρυσούπολης, που απέχει 40 χλμ. περίπου από την Ξάνθη.

Με προορισμό τη Σταυρούπολη...
Ως αφετηρία μας γι’ αυτό το ταξίδι διαλέξαμε την περιοχή της Σταυρούπολης, μιας και βρίσκεται κοντά σε όλες τις δραστηριότητες που επιλέξαμε. Φωλιασμένη στην αγκαλιά των κατάφυτων παρυφών της Ροδόπης και σε μικρή απόσταση από τις όχθες του Νέστου, η γραφική αυτή πόλη σε μαγεύει με την ανεπιτήδευτη απλότητά της και τη ζεστή φιλοξενία της. Από την πρωτεύουσα του νομού, την Ξάνθη, τη χωρίζουν μόλις 28 χλμ., μια διαδρομή ανάμεσα σε δασωμένες πλαγιές, εκτάσεις με αρωματικά καπνά και τον ποταμό Κόσσυνθο, με τα πέτρινα βυζαντινά γεφύρια του, να μας συνοδεύει στο ταξίδι μας με τη διακριτική παρουσία του... Το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό. Το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης (ανάμεσα στην Καβάλα και την Ξάνθη) απέχει 40 χλμ. περίπου από την Ξάνθη. Ο Δήμος Σταυρούπολης απλώνεται στο ΒΔ τμήμα του νομού Ξάνθης και αποτελείται από 26 οικισμούς, τα γραφικά Νεστοχώρια. Το κατάφυτο ορεινό τοπίο διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο, που δίνει ανάσα ζωής στον τόπο και συνδυάζει το τροπικό κλίμα στο Δέλτα του, το αλπικό στην περιοχή του Λειβαδίτη και το εύκρατο στην κοιλάδα του. Περνώντας μέσα από βαθιές κοιλάδες σχηματίζει υπέροχους μαιάνδρους και προσφέρεται για αξέχαστες αθλητικές δραστηριότητες. Ο δρόμος μάς φέρνει στην κεντρική πλατεία της Σταυρούπολης, με τα πλατάνια, τα μικρομάγαζα, τα γραφικά καφενεδάκια και το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου, που τραβάει αμέσως τα βλέμματα. Περπατώντας στις γειτονιές της, ανακαλύπτουμε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου, κάποια από αυτά με ξύλινα υποστυλώματα και πεντακάθαρες, λουλουδιασμένες αυλές, αλλά και πιο καινούριες κατασκευές, καθώς και μερικούς φιλόξενους ξενώνες, δουλεμένους με σεβασμό στην παράδοση.

Ο γραφικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Σταυρούπολης.

Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, να σου «εμπιστευθούν» με υπερηφάνεια τις τόσες ομορφιές του τόπου τους, να σε κεράσουν ένα σπιτικό λικέρ κερασό (φτιαγμένο από κράνα)... Όλα σ’ αυτό τον τόπο σε κάνουν να νιώθεις οικεία, σαν να μην είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι σε τούτα τα μέρη... σαν από πάντα να τα ήξερες...
Απαραίτητη η επίσκεψη στο μεγαλόπρεπο ροζ κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο ιδρύθηκε από την οικογένεια Καραμπατζάκη. Στις αίθουσες του διώροφου αρχοντικού ξεδιπλώνεται η καθημερινή ζωή του τόπου στο πέρασμα των χρόνων, η χαρά μα και το δάκρυ των ανθρώπων της...
Τα βήματά μας θα μας φέρουν για προσκύνημα στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, που είναι χτισμένη το 1858 και κοσμείται από παλιές αγιογραφίες. Πανέμορφος και ο πέτρινος Σιδηροδρομικός Σταθμός της Σταυρούπολης, λίγο έξω από την πόλη, κουβαλάει θύμησες από άλλες εποχές... Κοντά στη Σταυρούπολη (4 χλμ.) βρίσκεται το χωριό Κομνηνά, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον περίφημο θολωτό μακεδονικό τάφο, κτίσμα του 2ου π.Χ. αιώνα. Επίσης, αξίζει να επισκεφθούμε και το μακεδονικό Κάστρο της Καλύβας (χρειάζεται προσυνεννόηση με τον αρχαιοφύλακα, ο οποίος θα μας ανοίξει τους χώρους, ενώ πληροφορίες θα πάρουμε από τους ανθρώπους του Vistonis Travel και από τον Δήμο Σταυρούπολης).

Στις όχθες του Νέστου...

Ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» στην περιοχή είναι, αναμφίβολα, το πολύβουο και ζωογόνο ποτάμι της, ο Νέστος, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι πηγές του βρίσκονται στις πλαγιές της βουλγαρικής Ρίλα (οροσειρά του Σκομίου), ενώ στις εκβολές του στο Θρακικό Πέλαγος, απέναντι από τη Θάσο, σχηματίζεται το περίφημο Δέλτα του, σε απόσταση 2 χλμ. περίπου.
Διανύει μια πορεία 233 χλμ., τα 140 από τα οποία σε ελληνικό έδαφος. Η ροή του από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως τις εκβολές του δημιούργησε ένα πλήθος οικοσυστημάτων, που φιλοξενούν πολλά ζώα και φυτά, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα.
Σε καιρούς αλλοτινούς ήταν ένα ποτάμι με τεράστιο όγκο νερού και ορμητικότατο («θηρίο αδάμαστο» κατά τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς), που η βουή του έφτανε αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Αποτελούσε, ακόμη, έναν τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων (κυρίως ξυλείας) από το βουνό προς τον κάμπο.
Σήμερα, με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και την κατασκευή φραγμάτων και τεχνητών λιμνών (κυρίως στη γειτονική Βουλγαρία), τα νερά του ποταμού έχουν μειωθεί αισθητά. Παρ’ όλα αυτά, ο Νέστος παραμένει το καμάρι της ΒΑ Ελλάδας, τόσο για τη σπάνια φυσική ομορφιά του όσο και για την τεράστια οικολογική του αξία, καθώς αποτελεί σημαντικότατη πηγή ζωής για τον τόπο.

Βόλτα στο πέτρινο μονοπάτι που ξεκινάει από τους Τοξότες και σου ανακαλύπτει την απέραντη ομορφιά του Νέστου σε κάθε του στροφή...

Τα άλλοτε πράσινα κι άλλοτε καφετιά ορμητικά νερά του κυλούν ανήσυχα ανάμεσα από τα Νεστοχώρια και σχηματίζουν την κοιλάδα του, το οικοσύστημα της οποίας προστατεύει υγρότοπους διεθνούς σημασίας. Η περιοχή των Στενών του Νέστου, δηλαδή τα 17 χλμ. που διανύει ο ποταμός από τη Σταυρούπολη μέχρι τους Τοξότες, έχουν χαρακτηριστεί με Π.Δ. του 1977 Αισθητικό Δάσος, που διέπεται από ειδικούς όρους προστασίας. Ταξιδεύοντας ανάμεσα από στενά φιδίσια φαράγγια, σχηματίζει τους περίφημους μαιάνδρους του. Μια περιοχή με σημαντικά είδη χλωρίδας (θεόρατα πλατάνια, σφενδάμια, ιτιές, σπάνια αγριολούλουδα) και πανίδας (όπως το θηλαστικό βίδρα).
Εκτός, όμως, από το οικολογικό ενδιαφέρον, η περιοχή προσφέρεται για ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, όπως κανό, καγιάκ, ράφτινγκ, πεζοπορία και ιππασία.

Μια στάση για λίγο δροσερό νερό επιβάλλεται...

Τα παραποτάμια μονοπάτια είναι προσβάσιμα και σηματοδοτημένα.
Μαγευτική είναι η διαδρομή δίπλα στο ποτάμι, μεταξύ Τοξοτών και Σταυρούπολης, με το τρένο να διασχίζει τα Στενά του Νέστου, «παίζοντας κρυφτό» με τις πετρόχτιστες γαλαρίες του, φτιαγμένες με απόλυτο σεβασμό στη φύση! Μπορούμε να πάμε από την Ξάνθη στη Σταυρούπολη και να επιστρέψουμε με το επόμενο τρένο. Για τα δρομολόγια, βέβαια, καλύτερα να ρωτήσουμε στον σταθμό. Εξίσου όμορφη, όμως, είναι και μια βόλτα με τα πόδια στο πέτρινο μονοπάτι, δίπλα στα νερά του ποταμού, που ξεκινάει από τον Σταθμό Τοξοτών, όπου θα αφήσουμε το αυτοκίνητο. Στην επιστροφή, μπορούμε να απολαύσουμε πολύ καλό φαγητό, με ντόπιες νοστιμιές, στην ταβέρνα που βρίσκεται εδώ.
Αφού πάρουμε δυνάμεις, θα συνεχίσουμε ανηφορικά ως το Παρατηρητήριο του Νέστου, σε υψόμετρο 891 μ., για να θαυμάσουμε τους περίφημους μαιάνδρους του (αν ο καιρός έχει διαύγεια φυσικά). 

Απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς τους μαιάνδρους του ποταμού από το Παρατηρητήριο του Νέστου, σε υψόμετρο 891μ.

Από εδώ η πορεία μας συνεχίζεται κατηφορικά (μόνο με τζιπ 4x4) για να ανακαλύψουμε, έπειτα από μια ορεινή διαδρομή, τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κρωμνικό και Λιβερά, όπου ζουν άγρια άλογα. Αν είμαστε τυχεροί, θα τα δούμε να τρέχουν ανέμελα στα καταπράσινα λιβάδια...

Άγρια άλογα στα ερειπωμένα χωριά Κρωμνικό και Λιβερά, κοντά στη Σταυρούπολη.

Δέλτα του Νέστου – Λίμνες Ζωής

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα περιοχή που αξίζει να ανακαλύψουμε είναι και η παραλιακή ζώνη του νομού Ξάνθης, που οριοθετείται δυτικά από το Δέλτα του Νέστου και ανατολικά από τη Λίμνη Βιστονίδα, δύο υγρότοπους διεθνούς σπουδαιότητας, σύμφωνα με τη Συνθήκη Ramsar, ενώ ανάμεσά τους απλώνεται μια τεράστια παραλία με κατάλευκη άμμο 17 χλμ. περίπου.
Στο εκτεταμένο Δέλτα του Νέστου, που καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στο νότιο τμήμα των Νομών Καβάλας και Ξάνθης, βρίσκεται ένα σπουδαίο παραποτάμιο δάσος, το Κοτζά Ορμάν (Μεγάλο Δάσος), το μοναδικό σε ανάλογη έκταση για τη χώρα μας (4.500 στρέμματα).
Οι ιδιαιτερότητες και οι αξίες του παραποτάμιου Μεγάλου Δάσους του Νέστου προβάλλονται στους επισκέπτες από το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών (4,5 χλμ. από τη διασταύρωση Ν. Καρυάς – Κεραμωτής), με πλούσιο πληροφοριακό υλικό και σωστή ενημέρωση. Δίπλα στο Κέντρο βρίσκεται το καταφύγιο άγριας ζωής, ενώ σε 1,5 χλμ. περίπου, προς τα ανατολικά ρέει το ποτάμι. Το Δέλτα του Νέστου έχει χαρακτηριστεί ένας από τους 10 πιο σημαντικούς υγρότοπους της Ευρώπης με 18 μικρού και μέτριου μεγέθους λίμνες γλυκού νερού και 7 λιμνοθάλασσες με υφάλμυρο νερό. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών (ανάμεσά τους και μερικά πολύ σπάνια), θηλαστικών, ψαριών, αμφίβιων και ερπετών, ενώ φύονται πολλά είδη σπάνιων λουλουδιών. Για τη διάσωση και τη διατήρησή τους έχει εκπονηθεί το πρόγραμμα «Λίμνες Ζωής» (μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Life» της Ε.Ε., με σκοπό τη διάσωση των πιο σημαντικών λιμνών παγκοσμίως). Στόχοι του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου είναι η διατήρηση της ζωής στις Λίμνες του Νέστου και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Αναζητώντας τον καταρράκτη...

Στα βόρεια της Ξάνθης, στα κατάφυτα κορφοβούνια της Ροδόπης, βρίσκεται ο καταρράκτης Λειβαδίτης, φωλιασμένος στην αγκαλιά ενός πανέμορφου δάσους από οξιές. Περπατώντας στα μονοπάτια των βουνών της Ροδόπης, στο όρος Χαϊντού, σ’ έναν τόπο, λες, «νεραϊδοπαρμένο», θα τον ανακαλύψουμε να πέφτει με δύναμη από ύψος 35 περίπου μέτρων. Στο μακρινό του ταξίδι θα παρασύρει κι όλα τα «μυστικά» της καρδιάς μας, φανερά κι αφανέρωτα....
Βέβαια, ο τελικός προορισμός δεν είναι το μόνο «δώρο» που έχει να μας προσφέρει τούτο το ταξίδι. Ολόκληρη η διαδρομή είναι από μόνη της μια μοναδική εμπειρία, που αξίζει πράγματι να τη ζήσουμε. Φύγαμε, λοιπόν...
Ξεκινώντας από την όμορφη Σταυρούπολη και κινούμενοι στον κεντρικό δρόμο με πορεία προς τη Δράμα, σε λίγα χιλιόμετρα στρίβουμε προς το Καρυόφυτο. Παρεκκλίνοντας λίγο από την πορεία μας, θα επισκεφθούμε το Κάτω Καρυόφυτο, για να δούμε το παλιό πέτρινο γεφύρι και τον νερόμυλο, που βρίσκονται σε κατάφυτη ρεματιά με άφθονα νερά.

Στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στο Κάτω Καρυόφυτο.

Επιστροφή στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε προς το χωριό Λειβαδίτης. Ο μικρός διάσπαρτος ορεινός οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 1.250 μ., πλημμυρισμένος από δάση οξιάς, σημύδας και ερυθρελάτης. Στην ταβέρνα του «Καππαδόκα», που θα συναντήσουμε μπροστά μας, θα επιστρέψουμε μετά την πεζοπορία μας προς τον καταρράκτη για ένα καλό γεύμα, με ψητά, πιπεριές με φέτα στα κάρβουνα, φασολάδα αχνιστή και «πέταλο» (χωριάτικο λουκάνικο).
Από το σημείο αυτό συνεχίζουμε για άλλα 4 χλμ. σε άσφαλτο. Δεξιά κι αριστερά μας στοίβες από κομμένα ξύλα, άψογα τοποθετημένες από τους ξυλοκόπους που τα κουβαλούν με τα μουλάρια τους από τα δάση ως αυτό το σημείο του δρόμου, απ’ όπου μπορούν εύκολα πλέον να μεταφερθούν με άλλο μεταφορικό μέσο.
Ακολουθώντας τις ταμπέλες στρίβουμε αριστερά, προς τον χώρο αναψυχής. Εδώ είναι το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού για τον καταρράκτη Λειβαδίτη. Μια ξύλινη πινακίδα μάς δίνει τις απαραίτητες οδηγίες. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και παίρνουμε το καλοσχηματισμένο, κατηφορικό μονοπάτι, που θα μας φέρει ως τον καταρράκτη σε 35-40 περίπου λεπτά (ανάλογα με το πόσο γυμνασμένοι είμαστε). Φυσικά, όταν ανεβαίνουμε, θα κάνουμε περισσότερο χρόνο, λόγω της ανηφόρας. Βέβαια, μπορούμε κατά διαστήματα να ξεκουραζόμαστε στα ξύλινα παγκάκια που υπάρχουν πάνω στο μονοπάτι.

Δεν ταξιδεύει κανείς για να φτάσει. Ταξιδεύει για να ταξιδεύει...

Περπατώντας μέσα στα φιδογυριστά μονοπάτια του τρυφερού αυτού δάσους νιώθεις ν’ ανακαλύπτεις τον κόσμο απ’ την αρχή... Πανύψηλα, λυγερόκορμα δέντρα οι οξιές, με τα λεπτά, ντελικάτα φύλλα τους και τις ακριβοθώρητες κορφές τους, που συνομιλούν μονάχα με τον ουρανό και το ζωογόνο φως του ήλιου. Δεν σε πνίγουν με το αγκάλιασμά τους. Αντίθετα, σε απελευθερώνουν, σε κάνουν να νιώθεις ανάλαφρος, σαν το απαλό θρόισμα απ’ το καλοκαιρινό αεράκι στα κλαδιά τους...
Καθώς πλησιάζεις στο ποτάμι, ο ήχος του νερού συντροφεύει τις αισθήσεις σου... Μια ξύλινη γεφυρούλα και ένα τραπέζι με πάγκους προσφέρεται για ξεκούραση. Σταματάμε για λίγο, μιας και η θέα προς τους μικρούς καταρράκτες και το ποτάμι που κυλάει σιγοτραγουδώντας κάτω από τα πόδια μας δημιουργούν εικόνες ανείπωτης ομορφιάς. Όμως, η έκπληξη δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.
Μετά τη γέφυρα, συνεχίζουμε για λίγο ανηφορικά και αντικρίζουμε τον καταρράκτη Λειβαδίτη να πέφτει εντυπωσιακός από την κορυφή κάθετου βράχου.
Έμεινα αμίλητη για αρκετή ώρα προσπαθώντας να κλείσω μέσα σε μια ματιά τόση απλόχερη ομορφιά! Είναι από τις στιγμές εκείνες που «βγάζεις το καπέλο» στη Φύση και ευχαριστείς τον Δημιουργό της, που σε αξίωσε να το ζήσεις δυνατά, με όλες σου τις αισθήσεις...

Ο φανταστικός καταρράκτης Λειβαδίτης πέφτει από ύψος 35μ. και μας καθηλώνει με την ομορφιά του!

Οι συμβουλές μας: Είναι προτιμότερο η διαδρομή αυτή να γίνεται πρωινή ώρα και να προσπαθήσουμε, με κάθε τρόπο, να μη νυχτωθούμε στο δάσος. Επίσης, καλό είναι να έχουμε τα χέρια μας ελεύθερα από πράγματα (μόνο σακίδια πλάτης), ώστε, αν γλιστρήσουμε, να μπορούμε να πιαστούμε. Καλό είναι, επίσης, να έχουμε μαζί μας και κάποιο ελαφρύ μπουφάν. Θεωρούμε δεδομένο ότι φοράμε αθλητικά παπούτσια για πεζοπορία.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των εκδρομέων είναι ότι τρώνε μόλις κατέβουν στον καταρράκτη, με αποτέλεσμα η ανάβαση με γεμάτο στομάχι να γίνεται πιο δύσκολη. Ας το αποφύγουμε καλύτερα...

Με τζιπ στο Δασικό Χωριό και το Αρκουδόρεμα...

Από το σημείο του δρόμου όπου στρίβουμε αριστερά για τον Λειβαδίτη, αν συνεχίσουμε ευθεία για άλλα 10 χλμ., θα φτάσουμε στο Δασικό Χωριό του Ερύμανθου, στα 1.350 μ. υψόμετρο. Πρόκειται για μια μεγάλη, κατάφυτη έκταση, όπου έχουν κατασκευαστεί 13 αυτόνομα σπιτάκια (60 τ.μ.) και ένα μεγάλο κέντρο ενημέρωσης, όλα φτιαγμένα από ξύλο, τα οποία ενοικιάζονται σε πολύ καλές τιμές. Στολίδι της περιοχής είναι το Παρθένο Δάσος της Χαϊντούς, στην οροσειρά της Ροδόπης.

Παρέα με τον Αναστάση, υπεύθυνο του Vistonis Travel, γνωρίσαμε πανέμορφες διαδρομές με τζιπ στα βουνά της Ροδόπης.

Συνεχίζοντας τον δρόμο προς το Αρκουδόρεμα, θα ανακαλύψουμε το μονότοξο Γεφύρι του Λεωνίδα. Το πέτρινο γεφύρι, ρυτιδωμένο πλέον, στέκει εδώ από χρόνια μακρινά και κουβαλά θύμησες παλιές... Πιστοί του σύντροφοι οι λυγερόκορμες οξιές και το παιχνιδιάρικο ποτάμι, που κυλάει τα κρυστάλλινα νερά του ανάμεσα στις χορταριασμένες πέτρες, σχηματίζοντας μικρούς σκαλωτούς καταρράκτες. (Καθίστε για λίγο πάνω στο γεφύρι κι αφήστε τις αισθήσεις μα και την ψυχή σας να γεμίσουν από την ενέργεια και την απλόχερη ομορφιά της φύσης. Θα με θυμηθείτε...) Από το Δασικό Χωριό, η πλέον ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή προς το Παρθένο Δάσος (Μνημείο της Φύσης), που αποτελείται από αδιατάρακτες συστάδες οξιάς, τμήμα του δάσους της Χαϊντούς. Εδώ η φύση είναι ο κορυφαίος πρωταγωνιστής!

Το πέτρινο γεφύρι του Παπά στεφανώνει τις όχθες του ποταμού, που κυλάει στα "πόδια" του.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς τα γραφικά Πομακοχώρια, που βρίσκονται χαμένα στις δασωμένες πλαγιές της Ροδόπης και κρατούν άσβεστες τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τη φορεσιά και την ομιλία τους. Στον δρόμο μας θα συναντήσουμε και το επιβλητικό Γεφύρι του Παπά, με τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού να κυλούν από κάτω του. Για να κόψουμε δρόμο τολμήσαμε να διασχίσουμε το ποτάμι με τα πόδια. Εκτός από το πολύ κρύο νερό, άλλο ένα πρόβλημα ήταν και οι πέτρες, που γλιστρούσαν πολύ. Βέβαια, τα γέλια και η εμπειρία άξιζαν τη μικρή μας περιπέτεια...

Δραστηριότητες που δεν ξεχνιούνται...

Μία ολόκληρη μέρα θα την αφιερώσουμε για να κάνουμε ήπιες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του Νέστου, οργανωμένες με απόλυτη ασφάλεια από τους ανθρώπους του Vistonis Travel. Στη βάση τους, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ποτάμι, θα βάλουμε τις ειδικές στολές και τα σωσίβια που θα μας δώσουν και θα φορτώσουμε τα κανό στο τζιπ, για να κατευθυνθούμε όλοι μαζί στο σημείο εκκίνησης για την κατάβαση του ποταμού. Προτού ξεκινήσουμε, παρακολουθούμε ένα μικρό, αλλά περιεκτικό μάθημα από τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου γραφείου, τον Αναστάση Αναστασιάδη, για το σωστό κράτημα και την κίνηση των κουπιών, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του ποταμού. Στα κανό μπαίνουμε ανά δύο (ένας μπροστά κι ένας πίσω) και προσπαθούμε να συντονίσουμε τις κινήσεις μας. Γρήγορα έχουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η μαγεία που απολαμβάνουμε δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις. Η γαλήνη του καταπράσινου αυτού ποταμού και οι μαγευτικές όχθες του θα μείνουν για καιρό στο μυαλό μας. Η κατάβαση διαρκεί από μία ώρα και πάνω... Σίγουρα αξίζει να το ζήσουμε.

Ταξίδι στο όνειρο...

Συμβουλή: Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα και εσώρουχα. Θα τα χρειαστείτε μετά. Επίσης, στη διαδρομή να φοράτε καπέλο και, πριν ξεκινήσετε, να έχετε βάλει αντιηλιακό, γιατί ο ήλιος δεν αστειεύεται.

Επιστρέφοντας στη βάση μας, θα απολαύσουμε πεντανόστιμα μεζεδάκια, φτιαγμένα με αγάπη από τους συνεργάτες του Αναστάση.
Σειρά έχει η τοξοβολία, που δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο πολύ. Οδηγίες για τη σωστή στάση σώματος (πλάγια με τον στόχο), το τέντωμα του χεριού ψηλά, στο ύψος του αφτιού, και ανάλαφρα αφήνουμε το τόξο να βρει τον στόχο του. Εντάξει, δεν βρήκαμε και με τη μία το κέντρο, αλλά, δεν βαριέσαι, σημασία έχει η εμπειρία. Για καλό και για κακό, πάντως, φροντίστε να μην υπάρχει κανένα παιδί, σκυλί ή πρόβατο πίσω από τον στόχο.

Δεν περίμενα ότι η τοξοβολία θα μας ενθουσίαζε τόσο πολύ. Αξίζει να δοκιμάσετε!

Αφήνουμε τελευταίο το mountain bike. Δεν θέλαμε και πολύ για να ξεχυθούμε στα ανθισμένα λιβάδια και τα χωμάτινα μονοπάτια κοντά στο ποτάμι με το ποδήλατό μας. Απαραίτητο, βέβαια, το κράνος, όσο κι αν δυσανασχετούμε. Ομολογώ πως ήταν μια καλή αφορμή για να ξαναγίνουμε όλοι παιδιά και να το χαρούμε με την ψυχή μας.

Mountain Bike στα ανθισμένα μονοπάτια και τις ειδικές χωμάτινες διαδρομές. Θα ξαναγίνετε παιδιά...

Ώρα για ξεκούραση και καλό φαγητό με γεύσεις παραδοσιακές.
Το απόγευμα θα πάμε μια βόλτα στα ατμοσφαιρικά δρομάκια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης και θα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε τα εξαιρετικά γλυκά της.
Τρεις ημέρες γεμάτες όμορφες εικόνες, δραστηριότητες στη φύση και καλή παρέα περνούν, δυστυχώς, γρήγορα (πλην όμως πολύ ευχάριστα). Ανανεωμένοι και πιο δυνατοί, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Στις «αποσκευές» μας δεν κουβαλάμε μονάχα όμορφες αναμνήσεις, αλλά κι ένα πιο γυμνασμένο κορμί και δύναμη εσώτερη, που η φύση έχει τον τρόπο να μας μεταγγίζει...

Η σωστή οργάνωση μετράει...

Για να τα ζήσουμε όλα αυτά χωρίς να κουραστούμε για την οργάνωσή τους, αλλά και να νιώθουμε ασφάλεια σε ό,τι κάνουμε, είναι προτιμότερο να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που να γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή. Γι’ αυτό μπορούμε να απευθυνθούμε στους ανθρώπους του Vistonis Travel, οι οποίοι θα αναλάβουν να οργανώσουν τα πάντα για μας (εισιτήρια, διαμονή, ξεναγήσεις, διαδρομές με τζιπ, ήπιες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού...). Θα μας παραλάβουν από το αεροδρόμιο ή από τον τόπο άφιξής μας (εάν ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο) και θα φτιάξουν το πρόγραμμα του ταξιδιού μας, σύμφωνα με τις ημέρες παραμονής και τις διαθέσεις μας. Στη βάση του Vistonis Travel μπορούμε, ακόμη, να πιούμε το καφεδάκι μας ή να τσιμπήσουμε νόστιμα μεζεδάκια.
VISTONIS TRAVEL, www.gonestos.gr
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:+30 6983906226  Υπεύθυνος: Αναστάσης Αναστασιάδης. 

Κείμενο & Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.