Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Πρέβεζα... μια πόλη-νησί!

Νομός Πρέβεζας

Τι θα λέγατε για ένα «πέρασμα» σε περίφημους αρχαιολογικούς χώρους, σε ιστορικά σοκάκια, σε ιαματικά λουτρά, σε μοναδικούς υδροβιότοπους, σε μυθικούς ποταμούς και μονοπάτια, σε μαρτυρικούς τόπους, σε παραλίες όλων των ειδών και σε γεύσεις τοπικές;

Μια πόλη-νησί…

Η πόλη της Πρέβεζας είναι χτισμένη στη στενή είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου απέναντι από το ιστορικό Άκτιο. Την ονομάζουν και «νησί» της Ηπείρου, καθώς απαγκιάζει ανάμεσα στο δυναμικό Ιόνιο και το γαλήνιο Αμβρακικό Κόλπο.

Το όνομά της δηλώνει το στρατηγικό σημείο που είναι χτισμένη (Πρέβεζα σημαίνει «πέρασμα», «διάβαση»).

Οι άνθρωποί της, ζεστοί, φιλόξενοι, σε κάνουν να νιώθεις σαν φίλος απ’ τα παλιά. Η μακραίωνη ιστορία της αποτυπώνεται στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης -ανάμεσα στα οποία και το φημισμένο Σεϊτάν Παζάρ- τα παλιά σπίτια και αρχοντικά του 19ου αιώνα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Στενά συνδεδεμένο με την πόλη είναι το όνομα του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Αξιόλογα μνημεία είναι το ενετικό φρούριο του Άγιου Ανδρέα (18ος αι.), στο κέντρο της πόλης, τα κάστρα του Αγίου Γεωργίου, του Παντοκράτορα, που ελέγχει την είσοδο του Αμβρακικού και ο προμαχώνας της Βρυσούλας, τα οποία κατασκεύασε το 1807 ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.

Τη θρησκευτική πίστη των κατοίκων μαρτυρούν οι ναοί της πόλης, όπως του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου, της Παναγίας των Ξένων, του Αγίου Σπυρίδωνα στη Βρυσούλα, καθώς και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, που ανοικοδομήθηκε το 1793, με εξαίρετες εικόνες τέμπλου και με πολυσκάλιστο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο. Εφαπτόμενος του ναού βρίσκεται ο ενετικός Πύργος του Ρολογιού, χτίσμα του 1752 με υλικό από τα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης.

Η παραλία του λιμανιού, που άλλοτε γέμιζε από καράβια που όργωναν τη Μεσόγειο, σήμερα, σκάφη αναψυχής αλλά και τρεχαντήρια που ψαρεύουν καθημερινά.

-Η Πρέβεζα φημίζεται και για την εκλεκτή σαρδέλα της.

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από σπουδαία μνημεία

7 χλµ. βόρεια της Πρέβεζας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης με τα επιβλητικά ρωμαϊκά και βυζαντινά τείχη. Μεγαλούπολη της αρχαιότητας χτίστηκε το 31 π.Χ. από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του (εξού και το όνομα «πόλη της νίκης») σε ονομαστή ναυμαχία του Άκτιου.

Στο «εν άλσει προάστειο» βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για την τέλεση των ακτιακών αγώνων: το θέατρο, το στάδιο, το γυµνάσιο και το µνηµείο του Αυγούστου στον ιερό λόφο. Κατά µήκος της διαδροµής δεσπόζουν τα επιβλητικά παλαιοχριστιανικά τείχη, οι νεκροπόλεις, το υδραγωγείο, γιγάντιο έργο μεταφοράς πόσιμου νερού στην αρχαία Νικόπολη, ενώ στο κέντρο της πόλης οι δρόµοι οδηγούν στο «βασιλόσπιτο», τη Βασιλική Α΄ - ∆ουµετίου, µε τον υπέροχο ψηφιδωτό διάκοσµο, το ωδείο όπου το καλοκαίρι γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, την έπαυλη του «Μάνιου Αντωνίνου».

Μια επίσκεψη στο νέο μουσείο της Νικόπολης θα ολοκληρώσει τη γνώση για την περίφημη αρχαία πόλη. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης απλώνεται σ’ ένα φυσικό οροπέδιο, στις πλαγιές του κατάφυτου όρους Ζαλόγγου, 27 χλµ. από την Πρέβεζα.

Η Κασσώπη ιδρύθηκε στο πρώτο µισό του 4ου αι. π.X και χαρακτηρίζεται από το ανεπτυγμένο πολεοδομικό και αποχετευτικό της σύστημα. «είναι ένα ακρογιάλι µικρό, µε γύρω φουντωτά της Περσεφόνης δάση, όλο από λεύκες λυγερές και ιτιές καρποτινάχτρες» Έτσι περιγράφει τις πύλες του Κάτω Κόσμου ο Όμηρος.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον ποταμό Αχέροντα, άρρηκτα συνδεδεµένος µε τη µετάβαση των νεκρών στην κοινωνία των ψυχών. Όπως λοιπόν διαβάσαμε και στην Οδύσσεια έρχονταν εδώ όσοι ήθελαν να μάθουν τα μελλούμενα κι, αφού περνούσαν από διάφορα στάδια σκληρής προετοιμασίας-κάθαρσης, μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τις ψυχές του Κάτω Κόσμου και να μάθουν αυτά που ήθελαν.

Από πάνω στο λοφίσκο, στο χωριό Μεσοπόταμος, 48 χλμ. ΒΔ της Πρέβεζας, βρίσκεται το σπουδαιότερο Νεκρομαντείο της αρχαιότητας χτισμένο τον 4ο π.Χ. αιώνα, αυτό του Αχέροντα. Η θέα προς τον κάμπο, όπου άλλοτε απλωνόταν η Αχερουσία λίμνη, συγκλονίζει.

Πέρα από το μύθο τα Στενά και το Δέλτα του Αχέροντα αποτελούν ένα σημαντικό προστατευμένο υγρότοπο (NatuRa 200). Η σκάλα της Τζαβέλαινας, ιστορική τοποθεσία στα στενά του Αχέροντα, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη φυσική της ομορφιά, γι' αυτό και έχει δημιουργηθεί περιπατητικό μονοπάτι, το οποίο ακολουθώντας τις όχθες του Αχέροντα οδηγεί στις πύλες του Άδη. Παράλληλα ο ποταμός αποτελεί ιδανικό μέρος για δραστηριότητες νερού, όπως καγιάκ. «έχε γεια γλυκειά ζωή Οι Σουλιώτισσες δεν ζούνε Δίχως την ελευτεριά..»

Ύστερα από ανάβαση 410 σκαλιών, βόρεια της Πρέβεζας, στην κορυφή του ομώνυμου βουνού θα βρεθείτε στο ιστορικό μνημείο του Ζαλόγγου, στον τόπο-θυσίας των ηρωικών Σουλιωτισσών, που έπεσαν από το βράχο κρατώντας στην αγκαλιά τα παιδιά τους, προτιμώντας το μαρτυρικό θάνατο από τη σκλαβιά των Τούρκων του Αλή Πασά.

Και σπα στην Πρέβεζα

Οι ιαματικές πηγές του Δήμου Πρέβεζας βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης της πόλης. Οι πηγές που ονομάζονται και Παλιοσάραγα, δηλαδή «Παλιά Παλάτια», αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και είναι γνωστές από το 17ο αιώνα, όταν ο Αλή Πασάς έχτισε εδώ τα θερινά του ανάκτορα και χρησιμοποίησε το νερό των πηγών για το χαμάμ του. Η συστηματική οργάνωση των πηγών ξεκινά από τα 1920.

Οι εγκαταστάσεις των λουτρών ανακαινίστηκαν το 2013 και περιλαμβάνουν 22 λουτήρες με θερμοκρασία νερού στους 32ο C. Τα λουτρά στεγάζονται στο παλιό σαράι του Αλή Πασά και φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες  σε περιπτώσεις  ρευματοπάθειας, αρθροπάθειας, μετατραυματικών παθήσεων, ραχίτιδας, δερματοπάθειας κ.ά.

Γνωρίστε τα δελφινάκια του Αμβρακικού… και όχι μόνο

Ο Αμβρακικός Κόλπος, που σχηματίζεται από το δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες υγροβιοτόπους της Ευρώπης, προστατευόμενος από τη Διεθνή συνθήκη RAMSAR. Εδώ έχουν αναπτυχθεί μονάδες καλλιέργειας θαλασσινών και «κατοικούν» δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί.

Επιβιβαστείτε στο σκάφος που κάνει τον περίπλου του κόλπου για μια αξέχαστη ημερήσια εκδρομή και γνωρίστε τον οικολογικό παράδεισο ιδίοις όμμασι. Προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ήπιων μορφών τουρισμού (οικολογικού, φυσιολατρικού. επιστημονικού, εκπαιδευτικού), καθώς και παραδοσιακού ψαρέματος με τη μέθοδο Νταλιάνι, την οποία έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Από τα σωθικά του κέφαλου βγαίνει ένας πανάκριβος και νοστιμότατος μεζές. Το αβγοτάραχο.

Ώρα για βουτιές

  • Κυανή ακτή: Σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, με νερά που βαθαίνουν ομαλά και ανέμους που ευνοούν τα θαλάσσια σπορ. Είναι οργανωμένη με γκρι άμμο, σε ένα τοπίο που συμπληρώνουν ψηλοί ευκάλυπτοι.
  • Αλωνάκι Πρέβεζας: Αμμώδης παραλία με αβαθή νερά. Ιδανική για άπειρους κολυμβητές. 2 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας.
  • Μύτικας: Στη μύτη της χερσονήσου της Πρέβεζας, στην ανοιχτή θάλασσα του Ιονίου. Πολλές παραλίες μεγάλες και μικρές, αμμώδεις και βραχώδεις. Ο οικισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία Νικόπολη.
  • Μονολίθι: Εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα κατά μήκος του ομώνυμου αισθητικού δάσους, με βαθιά νερά, μεγάλα κύματα το απόγευμα και υποδομές.
  • Κανάλι: Συνέχεια της παραλίας Μονολιθίου, με μήκος αρκετών χιλιόμετρων και βαθιά νερά. Έχει ιδανικές συνθήκες για αλεξίπτωτο πλαγιάς και kite surf. Κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται πλήθος από cafe αλλά και εστιατόρια που ολοκληρώνουν το σκηνικό των ιδανικών διακοπών.
  • Καστροσυκιά: Η συνέχεια της παραλίας του Καναλίου. Οργανωμένη πλαζ με υποδομή για θαλάσσια σπορ (μικρά ιστιοφόρα, κανό, αλεξίπτωτο κ.ά. ). Πολύ κοντά βρίσκεται το Ζάλογγο, η αρχαία Κασσώπη και ο βυζαντινός ναός της Αγ. Πελαγίας.
  • Αρτολίθια: Η πιο ιδιόμορφη και ήσυχη παραλία, καθώς τα όρθια βράχια της δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίo.
  • Λυγιά: Πανέμορφοι κόλποι με βράχους που διακόπτουν την αμμουδιά στους πρόποδες του δάσους του Λεκατσά με τον ομώνυμο βυζαντινό ναό και τη μοναδική πανοραμική θέα προς το Ιόνιο.
  • Βράχος: Εντυπωσιακή, με μεγάλο μήκος παραλία, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και λεπτή άμμο, μέσα σ' ένα καταπράσινο περιβάλλον.

 

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.