Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Tsagarada Escape Festival στο Πήλιο Μαγνησίας

Νομός Μαγνησίας

Το Φεστιβάλ Ορεινών & Θαλάσσιων Δραστηριοτήτων Τσαγκαράδας!

To Tsagarada Escape Festival πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2013, μετά από μια ιδέα που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών του Τουριστικού & Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας. Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 2011 και πεδίο δράσης του είναι η γενικότερη προβολή και ανάπτυξη της Τσαγκαράδας και του Πηλίου, μ' ένα πλήθος δράσεων τουριστικού, πολιτιστικού, ιστορικού, φυσιολατρικού και περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα.

Μερικές από αυτές είναι θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και πανηγυριών, καθαρισμοί και διάνοιξη μονοπατιών και καλντεριμιών, καθαρισμοί ακτών, δράσεις τουριστικής προβολής όπως συμμετοχές σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαδικτυακή και τηλεοπτική προβολή, παραγωγή έντυπου και ψηφιακού υλικού κ.α.

Το Φεστιβάλ Τσαγκαράδας ήταν μια στοχευμένη ενέργεια με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του εναλλακτικού τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Να τονίσουμε πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χερσονήσου, με τον μοναδικό συνδυασμό μιας μαγευτικής ακτογραμμής με ποικιλόμορφα πεδία και ενός ορεινού όγκου με πλούσια βλάστηση και βιοποικιλότητα, που ξεκινάει λίγα μέτρα πάνω από τις πανέμορφες παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού, καθιστούν το Πήλιο ιδανικό πεδίο για ένα πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φύση.

Η διοργάνωση είναι ένα πολυσυλλεκτικό εγχείρημα, το οποίο βασίστηκε στη συνεργασία, τη συλλογικότητα και την συνδιαμόρφωση μεταξύ των μελών του Συλλόγου Τσαγκαράδας, των εκπαιδευτών που έχουν αναλάβει το σχεδιασμό και την εκτέλεση των δραστηριοτήτων, αθλητικών Συλλόγων όπως ο Σκοπευτικός Σύλλογος Βόλου και ο Ε.Ο.Σ. Αγχιάλου, εθελοντικών ομάδων και ιδιωτών οι οποίοι πλαισίωσαν τη διοργάνωση. Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και η συμμετοχή στις δραστηριότητες και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Πραγματοποιήται πλέον στο τέλος Ιουνίου, διαρκεί τέσσερις μέρες και περιλαμβάνει ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως Κατάβαση φαραγγιών, Πεζοπορία, Ιππασία, Θαλάσσιο καγιάκ, SUP, Τοξοβολία, Flying fox, Αναρρίχηση, Rappel, Paintball, και Γιόγκα Κάποιες από αυτές αποτελούν τον βασικό κορμό όλων των διοργανώσεων μέχρι σήμερα και κάποιες άλλες εναλλάσσονται, εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τα events.

Επίσης, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων όπως θεματικά εργαστήρια (ανά χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί θεματικές όπως Χλωρίδα, βότανα και άγριες ορχιδέες του Πηλίου, Το Πήλιο στο πέρασμα του χρόνου, Ιππικός τουρισμός, Μονοπάτια του Πηλίου κ.α.), σεμινάρια Α' βοηθειών και Ναυαγοσωστικής, προβολές σχετικών ταινιών, θεματικές ομιλίες και συναυλίες ελληνικής και ξένης μουσικής. Τον τομέα της ασφάλειας της διοργάνωσης, τον έχουν αναλάβει με πλήρη επιχειρησιακό σχεδιασμό και κάλυψη δύο εθελοντικές οργανώσεις, η ΕΠΙΖΩ και η Life Guard Hellas με επιμερισμό της ευθύνης, στο ορεινό και θαλάσσιο τμήμα αντίστοιχα.

Από το 2015 το Φεστιβάλ πραγματοποιήται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, ενώ έχουν στηρίξει και ο πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού ''Μαγνήτων Κιβωτός'' ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Πολύτιμη και καθοριστική είναι η στήριξη από ιδιώτες και επιχειρήσεις της Μαγνησίας και όχι μόνο, οι οποίοι καλύπτουν με χορηγίες μέρος των εξόδων και των αναγκών της διοργάνωσης, αλλά ιδιαίτερα από τα μέλη του Συλλόγου Τσαγκαράδας που τόσο με την συμμετοχή και την προσφορά όσο και με την οικονομική τους στήριξη, έθεσαν τις ισχυρότερες βάσεις για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Όμως, ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της πραγματοποίησης του Tsagarada Escape Festival;  

  • Κατ' αρχήν η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των επισκεπτών να εμπλουτίσουν τη διαμονή τους, προσφέροντάς τους περισσότερες στοχευμένες επιλογές γνωριμίας και επαφής με τον φυσικό πλούτο της περιοχής, αποκομίζοντας έτσι μοναδικές εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη τους.
  • Συνέβαλε ουσιαστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς αρκετές δραστηριότητες παρέχονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από έμπειρους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δίνοντας έτσι επιπλέον κίνητρα στους επισκέπτες.
  • Ιδιαίτερη είναι η προβολή της Τσαγκαράδας μέσω της διοργάνωσης και η αυξανόμενη στοχευμένη προσέλευση επισκεπτών, από Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού όπως Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες κ.α. στη διάρκεια του Φεστιβάλ (το 2017 έφτασαν συνολικά τις 700 συμμετοχές) αλλά και πέραν αυτού, άλλες εποχές του έτους καθώς αναζητούν να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία.
  • Αρκετοί από αυτούς μάλιστα ανακάλυψαν το Πήλιο μέσα από τη γενικότερη διεθνή προβολή του Φεστιβάλ σε τουριστικές εκθέσεις, διαδύκτιο κλπ, και την προώθηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων στο Πήλιο ως ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.
  • Το Promo video spot της διοργάνωσης του 2017 ξεπέρασε τις 60.000 προβολές στο διαδίκτυο.

Κορυφαία αναγνώριση για την διοργάνωση ήταν η επιλογή από το γραφείο του ΕΟΤ της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), να συμπεριλάβει το Φεστιβάλ Τσαγκαράδας ανάμεσα στις τέσσερις επιλεγμένες προτάσεις για την προώθηση του Volos-Pelion ως τιμώμενο προορισμό, στην διεθνή έκθεση των Βρυξελλών ''Sallon De Vacances 2017''.

Το έντυπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ τυπώνεται σε 10.000 τεμάχια, είναι δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) και αποτελεί το δωρεάν προωθητικό έντυπο της Τσαγκαράδας, ενός προορισμού ταυτότητα για το Πήλιο. Εκτός από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο έντυπο εμπεριέχονται χρήσιμα τηλέφωνα, χάρτης, πληροφορίες, φωτογραφίες και παρουσίαση της περιοχής και διανέμεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στους επισκέπτες, ως πληροφοριακός οδηγός για την παραμονή τους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τελευταίες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί και παρουσιάζουν τον εναλλακτικό τουρισμό, ως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα παγκοσμίως, αποδεικνύουν την ορθότητα του εγχειρήματος και το καθιστούν ένα σημαντικό πλέον θεσμό, στην γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης και προβολής του Πηλίου και ευρύτερα της Μαγνησίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια.

Μπορείτε να ανατρέξετε για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες κλπ στην σελίδα μας στο facebook ''Tsagarada Escape Festival / Φεστιβάλ Τσαγκαράδας''.

Διαβάστε για τις Ανατολικές Ακτές Πηλίου εδώ: Oι μαγευτικές παραλίες στις Ανατολικές Ακτές του Πηλίου

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.