Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Κάθε πτήση στη Λευκάδα και μία μοναδική εμπειρία

Νομός Λευκάδας

Είμαι η Αγγελική, μέλος εδώ και πέντε χρόνια, της ομάδας Lefkada Paragliding in Greece και θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία και τις γνώσεις μου για το αλεξίπτωτο πλαγιάς στην όμορφη Λευκάδα!

Lefkada Paragliding in Greece

Ο Γιάννης Στεφανίδης, ιδρυτής της ομάδας μας, κατάγεται από τη Βέροια και τη Γερμανία, όπου έμεινε μέχρι το 1998. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς μπήκε στη ζωή του το 1987. Στη συνέχεια εργάστηκε ως test pilot αλεξιπτώτου πλαγιάς στις αυστριακές Άλπεις. Όχι πολύ μετά, αποφάσισε να γυρίσει στα πάτρια εδάφη και να δουλέψει ως ελεύθερος επαγγελματίας. Κάθε χρόνο ερχόταν στην Ελλάδα για τις διακοπές του και έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη γι’ αυτήν. Σιγά σιγά άρχισε να την εξερευνά και κατέληξε να μαγευτεί και να εγκατασταθεί στην όμορφη Λευκάδα. Έτσι, ιδρύθηκε η ομάδα Lefkada Paragliding in Greece, η οποία πραγματοποιεί διθέσιες πτήσεις και guided tours.
Με ιδιωτική απογείωση από το 2015 στην Αλμερία Καλαμιτσίου, μία από τις καλύτερες και ασφαλέστερες στο νησί, ειδικεύεται σε πτήσεις για έμπειρους ανθρώπους αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν εμπειρία στο αλεξίπτωτο πλαγιάς. Ο σωστός εξοπλισμός, οι έμπειροι και υπεύθυνοι άνθρωποι της ομάδας, αλλά και το χαμόγελό τους δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό για να σας απογειώσουν.
Η ομάδα φυσικά αποτελείται από τον Γιάννη Στεφανίδη, τον ιδρυτή και βασικό πιλότο, και εμένα, που κανονίζω και οργανώνω τις κρατήσεις και τις πτήσεις. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες συνεργαζόμαστε με τον Γιώργο Αμαξά, από την Πάτρα, καταξιωμένο πιλότο και δάσκαλο πλαγιάς.

Τι προσφέρουμε και πώς λειτουργούμε

Στόχος είναι να αναδείξουμε την ομορφιά της Λευκάδας προσφέροντας εικόνες αφ’ υψηλού, που εντυπωσιάζουν όσους βιώνουν την απολαυστική εμπειρία της ελεύθερης πτήσης. Δουλεύουμε με ραντεβού. Επίσης αναλαμβάνουμε τη μετακίνηση από το σημείο συνάντησης μέχρι το σημείο απογείωσης. Η πτήση διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά, εξαρτάται βέβαια από τις καιρικές συνθήκες. Απαθανατίζουμε τις «αέρινες» στιγμές των αθλητών με την HD κάμερά μας και δίνουμε το υλικό σε cd. Ακόμη, παρέχουμε ειδική βεβαίωση σε όσους «πετάνε» μαζί μας.
Το κοινό μας είναι Έλληνες και ξένοι. Ιδιαίτερα, εξυπηρετούμε «συνεπιβάτες» από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Αγγλία. Το καλοκαίρι του 2015 είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε ανθρώπους από την Κίνα και την Ταϊλάνδη. Έχουμε, βέβαια, και τους φανατικούς επισκέπτες της μια μέρας, που έρχονται από τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, για να ξεσκάσουν, έστω και για λίγο, παίζοντας κορώνα γράμματα πολλές φορές για τον καιρό, καθώς υπάρχει περίπτωση να μην τους επιτρέψει να απολαύσουν μία πτήση.

Για τους έμπειρους

Αναλαμβάνουμε και κανονίζουμε τη διαμονή, το μεταφορικό μέσο και το guiding ανθρώπων που ήδη ξέρουν να «πετάνε», διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό και αναζητούν μοναδικά μέρη με ιδανικές συνθήκες για αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Περί αλεξιπτώτου πλαγιάς...

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς θεωρείται από τα πιο ασφαλή αθλήματα, όσο τρομακτικό κι αν το βλέπει κάποιος από κάτω. Οι πτέρυγες έχουν πλέον εξελιχτεί πολύ και υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός για όλες τις ηλικίες και για να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις. Πρόκειται για άθλημα της φύσης και γι’ αυτό χρειάζεται ειδικές γνώσεις για τον καιρό (διδάσκονται τα βασικά στις σχολές και ύστερα είναι θέμα αίσθησης και συνειδητοποίησης των φαινομένων, όπως ο αέρας, τα σύννεφα κ.ά.).
Όσο σεβόμαστε τη δύναμη της φύσης και δεν υπερεκτιμάμε τις γνώσεις και τις δυνατότητες μας, το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι πολύ ασφαλές και διασκεδαστικό για όλους.

Κανόνες ασφαλείας

Τα όρια σωματικού βάρους είναι από 30 έως 100-120 κιλά (εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση). Τα παιδιά πρέπει να καταλαβαίνουν τι κάνουν και να είναι σε θέση να αποφασίσουν αν θέλουν να «πετάξουν». Πριν από κάθε πτήση είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίσουμε τον πελάτη μας, είτε είναι 90 χρονών, είτε 5, είτε 30. Όλα αυτά συντελούν στην ασφάλεια της πτήσης, που είναι και η προτεραιότητά μας. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το σεβόμαστε και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του. 

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς στον κόσμο

Τους βαριούς χειμωνιάτικους μήνες ταξιδεύουμε στην Ινδία και το Νεπάλ. Διαθέτουν κι εκεί ένα εξαιρετικό κλίμα για πτήσεις και δίνει τη δυνατότητα να πετάμε καθημερινά. Υπάρχουν, επίσης, πολύ γνωστά μέρη στην Ευρώπη για αλεξίπτωτο πλαγιάς, αλλά οι πτητικές μέρες είναι πολύ λίγες. Οι λάτρεις του σπορ λένε: «Το καλύτερο μέρος είναι αυτό που "πετάει" κάθε μέρα.»

Γιατί στη Λευκάδα

Η ομορφιά της Ελλάδας και ειδικά της Λευκάδας είναι μοναδική. Τα τέλεια χρώματα του Ιονίου, τα καταπράσινα βουνά και οι απίστευτες παραλίες του νησιού το κατατάσσουν, με άνεση, στα καλύτερα μέρη αλεξιπτώτου πλαγιάς παγκοσμίως. Κάθε πτήση είναι μια μοναδική εμπειρία.
Η Λευκάδα ευνοείται από τη μορφολογία του εδάφους της, καθώς διαθέτει βουνά για απογειώσεις και παραλίες για ασφαλείς προσγειώσεις. Ειδικά η δυτική πλευρά του νησιού θεωρείται ιδανική. Η ανατολική πλευρά ενδείκνυται για τους μονοθέσιους πιλότους, οι οποίοι θα πρέπει να αρκεστούν στους μήνες του φθινοπώρου και της άνοιξης (παραδεισένιες εποχές), αφού το καλοκαίρι αφιερώνεται στην εξυπηρέτηση του τουρισμού μας. Το Ιόνιο Πέλαγος και ο καιρός της Λευκάδας δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να μετράμε πάνω από διακόσιες πτητικές ημέρες τον χρόνο!

Οικογενειακές διακοπές και αλεξίπτωτο πλαγιάς

Το «πρόβλημα» αρκετών πιλότων αλεξιπτώτου πλαγιάς-γονιών, όταν οργανώνουν τις διακοπές τους, είναι πώς θα απασχοληθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους όσο αυτοί απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα.
Ευτυχώς, η Λευκάδα μπορεί να τους ευχαριστήσει όλους, αφού διαθέτει υποδομές για διασκέδαση και χαλάρωση για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα. Kite surf, wind surf, καταδύσεις, ιππασία, πεζοπορία σε πανέμορφα μονοπάτια, ποδήλατο βουνού, ιστιοπλοΐα, καγιάκ, βόλτα στα γραφικά χωριά, στους καταρράκτες του νησιού είναι λίγες από τις πολλές δραστηριότητες που μπορούν να επιλέξουν. Ακόμη, μην ξεχνάμε και τις ατέλειωτες παραλίες που έχουν διακριθεί με θέση στις καλύτερες λίστες παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και τη φημισμένη φιλοξενία των Λευκαδιτών.

Τα προσόντα υπάρχουν...

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς το συναντάμε όλο και πιο συχνά και σε περισσότερα μέρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάρη στο κλίμα της. Τελευταία, δεχόμαστε επίσης και αρκετούς ξένους πιλότους που διοργανώνουν πτητικές εκδρομές στη χώρα μας.

Η χώρα μας, λοιπόν, προσφέρει ιδανικό κλίμα και συνθήκες, μεγάλη ιστορία και απαράμιλλη ομορφιά. Αυτό που λείπει είναι η ανθρώπινη υποδομή και το μεράκι για να γίνει ο απόλυτος προορισμός τεσσάρων εποχών. Εμείς, είμαστε εδώ, προσπαθούμε και στόχος μας είναι να κάνουμε τους επισκέπτες μας να νιώθουν ότι έρχονται στο δεύτερο σπίτι τους.
Ακόμα το σκέφτεστε;

Κείμενο & Φωτογραφίες: Αγγελική Βαγενά & Γιάννης Στεφανίδης
www.paragliding-greece.gr

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.