Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Στις πλαγιές της Δίρφυς Ευβοίας με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας

Νομός Εύβοιας

Η εξόρμηση στη Δίρφυ προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου, το φθινόπωρο με τα μοναδικά της χρώματα, το χειμώνα όταν οι βουνοκορφές της είναι χιονισμένες, την άνοιξη με τη πλούσια βλάστησή της, αλλά και το καλοκαίρι με την δροσιά που προσφέρουν τα νερά της.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας / Αναστάσιος Μπαλτάς (Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας)

Βγαίνοντας από τη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας κατευθυνόμαστε προς Ν. Αρτάκη, στρίβουμε δεξιά στη διακλάδωση που οδηγεί προς Καθενούς, Στενή. Μετά τους Καθενούς ο δρόμος διασχίζει τις πλαγιές της Δίρφυς και το ταξίδι ξεκινάει...

Στον ορεινό όγκο της Δίρφυς είναι κτισμένα πολλά χωριά: Στενή, Καμπιά, Λούτσα, Αγ. Αθανάσιος, Πάλιουρας, Μακρυκάπα, Άτταλη, Μίστρος, Μαυρόπουλο, Σέτα.
Στην πίσω πλευρά του Αιγαίου: Γλυφάδα, Αγ. Κυριακή, Στρόπωνες, Λάμαρη, Κούτρουλα, Μετόχι.

Η Στενή είναι η πρωτεύουσα του δήμου Διρφύων με 700 κατοίκους μοιρασμένους σε τρεις οικισμούς Πάνω και Κάτω Στενή και Σκουντέρι. Η Πάνω Στενή έχει παραδοσιακό χρώμα, πλατάνια, πολλές βρύσες και μία πανέμορφη πέτρινη πλατεία.

Αξιοθέατα & Δραστηριότητες

Η Δίρφυς

Το εντυπωσιακό βουνό της κεντρικής Εύβοιας με ψηλότερη κορυφή την Δέλφη 1743 (Ναζού ή Fuji Yama της Ελλάδας λόγω της κωνικής του κορυφής) δεσπόζει στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, σχηματίζοντας ένα επιμήκης ορεινό όγκο με αρκετές χαραδρώσεις και προεκτάσεις.

Αρχίζει από ακρωτήριο Χαλεπό και καταλήγει στην Κύμη. Κορυφές της είναι το Μαυροβούνι, ο Πυξαριάς 1343μ. (δασωμένος με πυξάρια όπου είναι και το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης τους στην Ελλάδα), Καλπακόβραχο 1176μ., Ταναϊδα 1156μ. (υπέροχο οροπέδιο 400 στρεμάτων με αλπική λίμνη), Πορτίτσες 1168μ., Δέλφη 1743μ., Ξηροβούνι Ν. 1417μ., Ξηροβούνι ΒΑ (Πορτάρης) 1453μ., Σκοτεινή 1363μ., Κοτύλαια (Μαυροβούνι) 1187μ.

Η περιοχή είναι πολύ γνωστή και σημαντική από βοτανολογική άποψη με ένα μεγάλο αριθμό σπάνιων φυτών και πολλών κοινών φυτών των βουνών και των δασών παρ’ όλο που δεν είναι αρκετά ψηλά ώστε να ευνοεί την ύπαρξη πολλών πραγματικά ορεινών ειδών.

Μερικά από τα σπάνια είδη είναι το τράι του βουνού, η Sideritis eudoea που είναι ενδημικό στην Εύβοια, η Rindera graea, το Origanum scabrum, η ενδημική viola euboea, η επίσης ενδημική fritillaria, η viola dirphya, η viola chelmea, το νανώδες γεράνι, το senecio eudoeus και η daphne eudoica.

Επίσης, είναι σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά πουλιά. Φωλιάζουν όρνια, φιδαετοί, χρυσαετοί, πετρίτες, μαυροπετρίτες, κιρκινέζια, μπούφοι, δεντροσταρήθρες, γαλαζοκοτσυφές, βουνοτσίχλονα, σκουρόβλαχοι και σμυρνοτσίχλονα.

Το ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» του Ε.Ο.Σ Χαλκίδας στη θέση Λειρί 1120μ., διαθέτει 50 κρεβάτια, καθαρό νερό πηγής, θέρμανση, ζεστό νερό, κουζίνα και 3 τζάκια (2 ενεργειακά). Από το καταφύγιο ξεκινά σηματοδοτημένη διαδρομή που οδηγεί σε 2 περίπου ώρες στην κορυφή της Δίρφυς (1736μ.) - η υψηλή κορυφή είναι 15’ πιο ΒΔ από την πρώτη με πολλούς διάσπαρτους κρατήρες.

Το αισθητικό δάσος

Το αισθητικό δάσος Στενής απλώνεται σαν βεντάλια πάνω από τη Στενή. Έχει έκταση 667 εκτάρια με πολλές πηγές, μικρά ρυάκια και φαράγγια που συνοδεύονται από μεγάλη ποικιλία βλάστησης!
Ένας μικρός βοτανικός παράδεισος με καστανιές, έλατα, δρυς, χαλέπιος πεύκη, κουμαρίες, ρείκια, αγριοκερασιές, κερασιές, καρυδιές, βυσσινιές, αγριοσυκιές, αρκουδοπούρναρα, πρίνους, πλατάνια, κράταιγους, αγριοτριανταφυλλιές, αγριοκορομηλιές, μηλιές, αγριομηλιές, φράξους, σκλήθρα, ιτιές, γαύρους, οστριές κ.α.
Επίσης, εντυπωσιακή είναι η πλούσια πανίδα του που συμπεριλαμβάνει αλεπούδες, κουνάβια και λαγούς.

Το δάσος διασχίζουν τρία μονοπάτια (Σ1, Σ2, Σ3)

1. Το Σ1 αρχίζει από το γήπεδο της Στενής (450μ.) το οποίο κινείται στις δυτικές παρυφές του δάσους και μετά από πορεία 2,30 ωρών φτάνουμε στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας (1120μ.)

2. Το Σ2 αρχίζει δεξιά από τον ξενώνα και διασχίζει τον πυρήνα του αισθητικού δάσους (είναι το παλιό μονοπάτι Στενής-Στροπώνων-Λάμαρης-Χιλιδούς). Σε 1,30’ φτάνουμε στη ράχη Συκά.

Από εδώ μπορούμε να πάμε:
α) ΒΔ στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ σε 20’
β) ΝΑ προς το Ξηροβούνι, σε 3,30’ βρισκόμαστε στη νότια κορυφή του Ξηροβουνίου 1418μ.

3. Το Σ3 αρχίζει μαζί με το Σ2 και στα 100μ χωρίζει και κινείται στις δεξιές παρυφές (ΝΑ) του αισθητικού δάσους (είναι το παλαιό μονοπάτι Στενής-Μετόχι Διρφύων). Σε 1,30’ φτάνουμε σε διασταύρωση μονοπατιών όπου αριστερά πάμε για ράχη Συκά σε 20’ (Σ2) και δεξιά για Ξηροβούνι σε 1,30’.

Περισσότερα μέρη που αξίζει να επισκεφθούμε:
-Οι πέτρινες βρύσες.
-Ο βράχος της κλεισούρας με πολλές αναρριχητικές διαδρομές (πρόσφατα προστέθηκαν νέα πεδία στις περιοχές: Καμπιά - Καμάρι - Οχθωνιά - Βίταλο - Κατάβολο).
-Τα λείψανα αρχαίου τείχους στην περιοχή «ΤΣΑΗΟΥΣ» στην διαδρομή προς Καμπιά.
-Τα λείψανα Βενετσιάνικου πύργου στον οικισμό Σκουντέρι. 
-Η εκκλησιά της Παναγίας της Χιλιαδούς (η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα) τον 6ο αιώνα μ.Χ.
-Οι παραλίες της πλευράς του Αιγαίου Βαμβακίες, Χιλιαδού, Αναμάκι, Άμη Λάκκα, Λιβαδάκια, Ζάστανο, Τρία Νησιά, Κοκκινιάς, Γλυφάδα, Βύθουρη, Πετάλι.
-Το Δρακόσπιτο της Γλυφάδας στην περιοχή «ΠΟΛΗ». Σε αυτό το σημείο υπήρχε αρχαία πολιτεία.
-Οι τρεις παλαιολιθικές δεξαμενές κοντά στο Δρακόσπιτο της Γλυφάδας (δεξαμενές μέσα σε συμπαγή βράχο με βάθος 6μ. και διάμετρο 6μ.)
-Το φαράγγι της Αγάλης στον Αγ. Αθανάσιο.
-Ο σπηλαιώδης ναός της Αγ. Κυριακής στο χωριό Καμπιά.
-Το τεχνητό λαξευμένο αυλάκι στο χωριό Καμπιά μέσω του οποίου μεταφέρονταν νερό στην Αρχαία Χαλκίδα και την Ερέτρια.
-Το φαράγγι Στροπώνων μήκους 3,2km.

-Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή και το κόστος των εξορμήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο εδώ: https://eoschalkidas.gr/dirfys-refuge-contact/  

 

www.eoschalkidas.gr 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 22210 25230 - 22210 25279
(Η γραμματεία είναι ανοιχτή κάθε Τρίτη & Πέμπτη 18.30-21.30)

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.