Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Τα αγριολούλουδα της Οίτης

Νομός Φθιώτιδας

Καλωσορίζουμε την Άνοιξη με αγριολούλουδα από την Οίτη...

Μεγάλο μέρος της Οίτης αποτελεί έναν από τους πρώτους δέκα εθνικούς δρυμούς της χώρας μας. Ιδρύθηκε το 1966, συνδυάζει μοναδικά, εκτεταμένα υγιή ελατοδάση, είδη μεσογειακής και βαλκανικής χλωρίδας, πλούσια ορνιθοπανίδα, μικρό αριθμό των σπάνιων στην Κεντρική Ελλάδα αγριόγιδων, άφθονες πηγές και βαθιά φαράγγια. Η Οίτη είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και καταλαμβάνει τμήμα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η ψηλότερη κορυφή της, ο Πύργος, έχει υψόμετρο 2.152 μέτρα.

*Κύριες προσβάσεις από Υπάτη και Παύλιανη

Με τις πρώτες ζεστές ανοιξιάτικες μέρες τα χιόνια περιορίζονται ψηλά στην αλπική ζώνη. Το ποτισμένο αφράτο χώμα στα λιβάδια χρωματίζεται μοναδικά από τους μοβ και πορτοκαλί κρόκους, τις μικροσκοπικές σκίλλες και τα κατακίτρινα χαμόλευκα. Ο μαγικός χορός των βουνίσιων αγριολούλουδων της Οίτης αρχίζει...

Κρόκος

Χαμόλευκα

Πιο χαμηλά, στα Λουτρά Υπάτης η άνοιξη κάνει μια εντυπωσιακή και πρώιμη εμφάνιση, γεμίζοντας τα πάρκα της Λουτρόπολης με άπειρους αριθμούς ανθισμένων μοβ ανεμώνων, ένα θέαμα που σπάνια συναντιέται σε άλλα μέρη.

Μοβ ανεμώνες

Στο βουνό οι όχθες των μικρών ρυακιών που σχηματίζονται από τα λιωμένα χιόνια στολίζονται από τις κίτρινες κάλθες με τα γυαλιστερά φύλλα.

Κάλθες

Τα νεαρά βλαστάρια του ελλέβορου μεγαλώνουν γρήγορα και στηρίζουν τα μεγάλα πράσινα λουλούδια του φυτού με τις φαρμακευτικές ιδιότητες, που το χρησιμοποιούσαν οι Φαρμακίδες-«μάγισσες» της Υπάτης.

Ελλέβορος

Κοντά στις κορφές του Αετού, στα νεχωρίτικα καλοκαιρινά βοσκοτόπια, το πανέμορφο τρίφυλλο κολχικό εμφανίζεται σε πολύ μικρότερους αριθμούς, αντίθετα με τις ανεμώνες του βουνού, που ευτυχώς κι αυτές, όπως οι συγγενείς τους, στα Λουτρά Υπάτης, δε φαίνεται να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Κολχικό Τρίφυλλο

Ανεμώνες Βουνού και Σκίλλα

Γεράνια

Γκρενά και ροζ γεράνια, ιώδεις καμπανούλες, άσπρες, κίτρινες και μοβ βιόλες (αγριοπανσεδάκια), κορυδαλίδες, ορνιθόγαλα, κουκοστάφυλα (βολβοί), μαργαρίτες, νεραγκούλες, αλκάνες, ασφοδελίνες, δωρόνικα και αουμπριέτες, όλα πολύτιμες ψηφίδες του πολύχρωμου ανοιξιάτικου μωσαϊκού της οιταίας γης, καλούν κοντά τους τους εραστές του βουνού, τους συνειδητοποιημένους φυσιολάτρες, αλλά και κάθε ανυποψίαστο «έγκλειστο» των τειχών του σύγχρονου τρόπου ζωής, να τους προσφέρουν αφειδώλευτα τη δόση της ομορφιάς και της ευαισθησίας που έχει άμεση ανάγκη ο αγχωμένος και αποπροσανατολισμένος σημερινός άνθρωπος...

Καμπανούλες

Γαϊδουράγκαθο

Ασφοδελίνες

Ανεμώνες & Μαργαρίτες

Κείμενο & Φωτογραφίες: Θανάσης Σκούρας

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.