Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Αγρόκτημα Αμφίκαια

Νομός Φθιώτιδας

Στους πρόποδες του Παρνασσού διακόσια στρέμματα γης ορίζουν έναν μικρό παράδεισο που υπακούει στα ανθρώπινα μέτρα!

Ονειρευτήκαμε έναν τόπο…
Τόσο ήσυχο, ώστε να ξανακούσουμε τη φωνή της γης.
Τόσο όμορφο, ώστε να καθαρίσουμε το βλέμμα μας.
Τόσο αμόλυντο, ώστε ν’ αναπνεύσουμε ξανά.
Τόσο εύοσμο, ώστε να ανακαλύψουμε απ’ την αρχή τις μυρωδιές.
Τόσο εύφορο, ώστε να γευτούμε ό,τι γεννά, χωρίς σπατάλες.
Τόσο ευρύχωρο, ώστε ν’ αναστήσουμε δέντρα και να θρέψουμε άλογα.
Τόσο φιλόξενο, ώστε να τον μοιραστούμε μαζί σας.
Φυτέψαμε τα όνειρά μας…στις πλαγιές του Παρνασσού.
Τα ποτίσαμε με πείσμα, κόπο και υπομονή.
Με τον καιρό βλάστησε ένας γοητευτικός μικρόκοσμος.
Ξαναζωντανέψαμε το πιο αρχαίο όνομα της περιοχής και τον βαφτίσαμε Αμφίκαια.

Τοποθεσία

Το αγρόκτημα Αμφίκαια βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, ανάμεσα στα χωριά Αμφίκλεια και Τιθορέα.
Για να έρθετε με αυτοκίνητο, ξεκινώντας από την Αθήνα, στο 110ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής οδού βγείτε στην έξοδο του Κάστρου με κατεύθυνση προς Ορχομενό – Λειβαδιά. Μόλις περάσετε τον Ορχομενό θα βρείτε τη διασταύρωση με την Παλιά Εθνική οδό και θα ακολουθήσετε το δρόμο με κατεύθυνση Κάτω Τιθορέα – Αμφίκλεια – Λαμία. Πέντε περίπου χιλιόμετρα μετά την Κάτω Τιθορέα και 2 χιλιόμετρα μετά την σιδηροδρομική διάβαση, στο 156ο χιλιόμετρο (υπάρχουν πέτρινοι χιλιομετροδείκτες), θα συναντήσετε την πρώτη ξύλινη πινακίδα με το όνομα Αμφίκαια(στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει και η ταμπέλα κάτω καλύβια Αμφίκλειας καθώς και μία πέτρινη βρύση και ένα καρτοτηλέφωνο) και, στρίβοντας αριστερά(υπάρχει ταμπέλα Αμφίκαια και προς Άγιο Ιωάννη Θεολόγο), θα οδηγηθείτε στην είσοδο του αγροκτήματος. Δείτε στο χάρτη τη διαδρομή Αθήνα – Αμφίκλεια Παρνασσός.
Για να έρθετε από τη Θεσσαλονίκη, θα ακολουθήσετε τη διαδρομή Λάρισα – Λαμία και μέσω Μπράλου θα φτάσετε ως την Αμφίκλεια. Θα κινηθείτε προς την Τιθορέα και, μετά από 7 χιλιόμετρα, θα στρίψετε δεξιά ακολουθώντας τις πινακίδες.
Για να έρθετε με τρένο, από το Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα ή από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, αρκεί να επιλέξετε ένα από τα δρομολόγια της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να αποβιβαστείτε στο σταθμό Τιθορέας.(Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να φροντίσουμε για την άμεση μεταφορά σας στο αγρόκτημα με ταξί).
Τους χειμερινούς μήνες σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών υπάρχει δυνατότητα εκχιονισμού στον αγροτικό δρόμο που ενώνει το αγρόκτημα με την παλαιά εθνική οδό.


Το αγρόκτημα Αμφίκαια

Διακόσια στρέμματα γης ορίζουν έναν μικρό παράδεισο που υπακούει στα ανθρώπινα μέτρα. Τόσο μεγάλο που αξίζει να τον εξερευνήσετε. Τόσο μικρό ώστε να ψηλαφίσετε, σε κάθε γωνιά του, το σφυγμό της φύσης. Λυγερές αμυγδαλιές, σγουρές αχλαδιές, θάμνοι και περήφανα αγριόδεντρα τον κατοικούν. Φροντισμένοι κήποι τον στολίζουν. Χαριτωμένες βρύσες κουβαλούν δροσιά. Χτιστές πέργκολες προσκαλούν τον ίσκιο. Μεθυστικές οσμές βοτάνων κεντούν τον αέρα…
Κι ο Παρνασσός στο βάθος, πότε λευκός και πότε πράσινος, μετρά το χρόνο και σημαίνει την αλλαγή των εποχών. Εδώ, σεβόμαστε τη γη. Την καλλιεργούμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Παράγουμε όσα μπορεί να μας χαρίσει και συντηρούμε αληθινές γεύσεις που κοντεύουν να λησμονηθούν.
Εδώ, προστατεύουμε τη ζωή. Εκτρέφουμε περήφανα θεσσαλικά άλογα και σκυριανά πουλάρια που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και συντηρούμε κατοικίδια που χαίρονται, ελεύθερα, τη φροντίδα μας.
Εδώ, προσφέρουμε εγκάρδια φιλοξενία σ’ όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη και να θυμηθούν τη μυστική γλώσσα του βουνού. Ο πρότυπος χώρος αγροτουριστικών δραστηριοτήτων Αμφίκαια δεν είναι ένα τυπικό ξενοδοχείο – είναι μια φιλόξενη αγκαλιά γεμάτη εμπειρίες. Ένας μικρός ορεινός παράδεισος στα δικά σας μέτρα.


Η Διαμονή

Δεκαέξι παραδοσιακά σπίτια, πετρόχτιστα τα πιο πολλά, είναι τα ιδανικά καταφύγια που ετοιμάσαμε για σας. Ανεξάρτητα, για να χαρίζουν γαλήνη. Κοντινά, το ένα στο άλλο, για να σχηματίζουν μια φιλική γειτονιά. Πανέμορφα, για να συμπληρώνουν το τοπίο.
Οι φωτεινοί εσωτερικοί τους χώροι, δροσεροί το καλοκαίρι και γεμάτοι από τη θαλπωρή που χαρίζει η κεντρική θέρμανση και το τζάκι το χειμώνα, είναι φτιαγμένοι με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, διακοσμημένοι με λιτότητα, φινέτσα και γούστο και εξοπλισμένοι σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να μη σας λείψει τίποτα. Οι πέτρινοι τοίχοι του σας υπόσχονται απομόνωση. Τα μεγάλα τους παράθυρα σας φέρνουν μέσα στο τοπίο.

Οι κήποι του αγροκτήματος, τα στεγασμένα κιόσκια και οι κοινόχρηστοι χώροι που τα περιβάλλουν, σας επιτρέπουν να κινηθείτε ελεύθερα, να πάρετε μέρος στις αγροτικές δραστηριότητες – ανάλογα με την εποχή – και να γνωριστείτε με τους γείτονές σας, αν το επιθυμείτε. Να είστε βέβαιοι ότι στο αγρόκτημα Αμφίκαια θα νιώσετε “σαν… στο κτήμα σας”! Συνειδητά στα σπιτάκια δεν υπάρχουν τηλεοράσεις!


Το Ελληνικό Άλογο

Τα ξακουστά θεσσαλικά άλογα κάλπασαν περήφανα μέσα στο χρόνο. Πανέμορφα και επιβλητικά, ερέθισαν τη φαντασία των ανθρώπων και γέννησαν το μύθο των Κενταύρων. Υπομονετικά, δέθηκαν με τους αγρότες και τους υπηρέτησαν πιστά. Γρήγορα σαν αστραπή, γνώρισαν μάχες, άντεξαν πολέμους και σημάδεψαν την ιστορία με τη θρυλική μορφή του Βουκεφάλα. Διέσχισαν, ανίκητα, τους αιώνες, νικήθηκαν όμως τελικά από τον πολιτισμό των μηχανών και από τη βαρβαρότητα των ασυνείδητων που τα οδήγησαν στη σφαγή έτσι που σήμερα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν οριστικά.
Το αγρόκτημα Αμφίκαια είναι μια πραγματική κιβωτός των ελληνικών αλόγων καθώς, από τον καιρό της ίδρυσής του, συμμετέχει στην προσπάθεια για τη διάσωσή τους. Με φροντίδα και αγάπη έχει συγκεντρώσει μερικές θεσσαλικές φοράδες, από τις ελάχιστες καθαρόαιμες της φυλής, καθώς και έναν επιβήτορα από τους τελευταίους που είχαν απομείνει. Μαζί με τα μικρόσωμα πανέμορφα άλογα της φυλής της Σκύρου, τα θεσσαλικά άλογα σχηματίζουν το «ιππικό» του αγροκτήματος που «πολεμά» τώρα για την επιβίωση και τη διαιώνισή του.


Οι Δραστηριότητες

Το αγρόκτημα Αμφίκαια είναι ένας χώρος εγκάρδιας φιλοξενίας, είναι όμως κι ένα ολοζώντανο αγρόκτημα, με το πρόγραμμα και τις δουλειές του. Αν το θελήσετε – και είμαστε σίγουροι γι’αυτό – θα πάρετε μια αξέχαστη γεύση της αγροτικής ζωής, συμμετέχοντας, κατά βούληση, στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μπορείτε, ανάλογα με την εποχή, ν’ ασχοληθείτε με την κηπουρική, το φύτεμα, το βοτάνισμα και το μάζεμα των φρούτων.
Όλος ο χώρος είναι δικός σας. Επειδή όμως όλος δικός σας είναι και ο χρόνος, έχετε όλες τις δυνατότητες για να τον αξιοποιήσετε. Μπορείτε να χαρείτε κάθε λεπτό της διαμονής σας εδώ, κάνοντας πεζοπορία στα μονοπάτια του Παρνασσού, ποδηλασία βουνού ή παίζοντας ποδόσφαιρο στο γήπεδο 5χ5 με φυσικό χορτάρι.
Αν, τέλος, σας αρέσει το καλοκαιρινό κολύμπι, δεν θα το στερηθείτε! Η μεγάλη γούρνα με το κατακάθαρο κρυστάλλινο νερό που έρχεται από τον Παρνασσό και ανακυκλώνεται συνεχώς, θα σας χαρίσει μια ανεπανάληπτη, αναζωογονητική εμπειρία!

Αμφίκλεια 350 02 Φθιώτιδα
Τηλ.: 22340 48860, Κιν.: 6977 596196
Website: www.amfikaia.gr

 

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.