Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Η ελεύθερη ιππασία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νομός Αττικής

Είτε ως άθλημα είτε ως χόμπι, η επαφή με το άλογο στο φυσικό περιβάλλον είναι εγγυημένη ψυχοθεραπεία. Η συγκίνηση, η αίσθηση ελευθερίας και η ηρεμία που προσφέρει η ελεύθερη ιππασία δεν περιγράφεται με λόγια εύκολα. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Ωφελεί σώμα και ψυχή

Αν ρωτήσουμε δέκα ανθρώπους για το στρες και την ένταση στη ζωή τους, νομίζω ότι τουλάχιστον οι εννέα θα δηλώσουν ότι η πίεση έχει αυξηθεί δυσανάλογα με τις αντοχές τους και ότι οι τρόποι «αποσυμπίεσης» είναι πολύ λίγοι. Κι όμως υπάρχουν υγιείς διέξοδοι που μπορούν να ωφελήσουν το σώμα και ταυτόχρονα να θρέψουν την ψυχή μας. Η πιο σίγουρη λύση για να εξασφαλίσετε την απόδρασή σας από την καθημερινότητα είναι να έρθετε όσο το δυνατόν πιο κοντά με τη φύση. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, να είστε στη φύση μαζί με ζώα. Και δε μιλάμε για οποιαδήποτε ζώα αλλά για τα άλογα! Έναν από τους πιο πιστούς και πολύτιμους συντρόφους του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλήθεια, πόσοι από εσάς έχετε «φλερτάρει» με την ιδέα της ιππασίας, αλλά δεν το έχετε τολμήσει ακόμη;

Ιππασία: ένα άθλημα για όλα

Η ιππασία είναι ένα σπορ, το οποίο υφίσταται αθλητικά από το 1912, μιας και τότε συμπεριλήφθηκε πρώτη φορά στα ολυμπιακά αγωνίσματα. Χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, εκ των οποίων οι πιο γνωστές είναι η υπερπήδηση εμποδίων, η ιππική δεξιοτεχνία (το dressage) και η ιππική αντοχή. Και για να σας προλάβουμε, όχι, ο ιππόδρομος δεν θεωρείται άθλημα... Τίποτα όμως απ' όλα αυτά, δεν συγκρίνεται με τη συγκίνηση, την αίσθηση ελευθερίας και την ηρεμία που σου προσφέρει η ελεύθερη ιππασία. Μην ξεχνάτε πως τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως και η θεραπευτική ιππασία, όπου το άλογο χρησιμοποιείται σαν μέσο θεραπείας τόσο για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, όσο και για άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Η φύση το καταλληλότερο περιβάλλον για τα άλογα

Η φύση, είτε βουνό είτε θάλασσα, είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για τα άλογα. Τα ζώα συνεργάζονται και νιώθουν πολύ καλύτερα στο φυσικό τους περιβάλλον απ' ό,τι μέσα στο στάβλο ή στο στίβο. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, ως αθλήτρια, το καλύτερο δώρο που έχω κάνει στον εαυτό μου και στο άλογό μου είναι ότι μια φορά την εβδομάδα «μας δίνω» ένα διάλειμμα και απολαμβάνουμε μια βόλτα στην εξοχή. Ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της δουλειάς-προπόνησης, συνεχίζοντας ουσιαστικά την άσκησή μας σε καθαρό περιβάλλον, πιο χαλαρά, απολαμβάνοντας διαφορετικές εικόνες.
Πέρα από τις ώρες εκπαίδευσης, ένας απ' τους καλύτερους τρόπους για να γνωριστούν σωστά άλογο και ιππέας είναι οι διαδρομές στη φύση. Το ζώο δέχεται να συνεργαστεί μαζί μας στο φυσικό του περιβάλλον, ενώ εμείς αναγκαζόμαστε να ξεφύγουμε απ' την εικόνα που ήδη έχουμε για την ιππασία ως μάθημα και ν’ απολαύσουμε κάτι εντελώς διαφορετικό, χωρίς να κυνηγάμε επιδόσεις ή να κρινόμαστε για την αθλητική παρουσία μας. Επίσης αξίζει να τονίσουμε σε όσους θέλουν να βοηθήσουν τη μυϊκή κατάσταση των αλόγων τους ότι η ελεύθερη ιππασία βοηθάει πολύ να αναπτύξει το άλογο τις σωστές ισορροπίες. Και λέγοντας ισορροπίες, με δυο λόγια εννοούμε το πώς κατανέμει το άλογο το βάρος του πατώντας σωστά στο δεξί ή στο αριστερό πόδι, ανάλογα με την περίπτωση, πράγμα που βοηθάει στις εναέριες αλλαγές βηματισμού, στην υπερπήδηση εμποδίων και στην ιππική δεξιοτεχνία. Ακόμη, στην ελεύθερη ιππασία μας δίνεται η δυνατότητα ν' αναπτύξουμε πολλές τεχνικές, απ' αυτές που ήδη γνωρίζουμε.

Γράψτε ιστορία… με την ελεύθερη ιππασία

Και μια μικρή ιστορία, η οποία έγινε κάπου στα βουνά της Βαρυμπόμης και καθόρισε τη μέχρι τώρα πορεία μου! Παρότι ξεκίνησα ιππασία στην ηλικία των 5 και την αθλητική στα 14, δεν ήταν όλα ρόδινα. Αν και είχα αποφασίσει πως θα ασχοληθώ με τα εμπόδια, ο φόβος μου με κρατούσε πίσω. Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά από μια πτώση μου, φοβόμουν να πλησιάσω όλα τα εμπόδια τύπου oxer (δυο κάθετα εμπόδια στημένα μαζί, με βαθμό δυσκολίας σε ύψος και φάρδος) και προτιμούσα τις βόλτες στο δάσος, αποφεύγοντας πεισματικά την προπόνηση μέσα στον στίβο. Μέχρι που κάποια στιγμή, στη διάρκεια μιας πανέμορφης διαδρομής κάπου στα βασιλικά κτήματα στη Βαρυμπόμπη με την παρέα μου, συνειδητοποίησα πως είχα χάσει τον προσανατολισμό μου. Στην προσπάθεια μας, λοιπόν, να γυρίσουμε πίσω προς τον στάβλο, βρέθηκα αντιμέτωπη με τον μέχρι τότε μεγαλύτερο φόβο μου: το πιο φυσικό oxer... ένα γραφικότατο ποταμάκι. Ευτυχώς το άλογο μου αποφάσισε και για τους δυο μας και έκανε το άλμα. Με τράβηξε μαζί του κυριολεκτικά και μεταφορικά και αυτομάτως «ξεκόλλησε» το κεφάλι μου από οποιαδήποτε σκέψη με κρατούσε πίσω μέχρι τότε. Δοκιμάστε κι εσείς λοιπόν μια φορά τη βόλτα σας έξω και δεν ξέρετε τι ιστορία μπορεί να δημιουργήσετε...

Ελεύθερη ιππασία και στην Αττική!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το βουνό. Πόσες κινηματογραφικές ταινίες μπορεί να έχετε δει, όπου οι πρωταγωνιστές καλπάζουν ελεύθερα σε ατέλειωτες πεδιάδες, και διασχίζουν πανέμορφα μονοπάτια καλυμμένα από λογής-λογής λουλούδια, φυτά και δέντρα; Πώς θα σας φαινόταν να κάνετε μια βόλτα με την παρέα σας πάνω σε άλογα μέσα στην ελληνική ομορφιά; Να έχετε τη δυνατότητα να καλπάσετε σε ατέλειωτες ευθείες; Να δείτε πως συμπεριφέρονται τα ζώα αυτά σε μορφή αγέλης; Ή θα προτιμούσατε τη θάλασσα σαν πιο καλοκαιρινοί τύποι; Όπου θα μπορέσετε να ζήσετε την εμπειρία πώς ένα άλογο αρχικά φοβάται να πλησιάσει κάτι το οποίο του είναι άγνωστο και πόσο ενθουσιάζεται μετά τα πρώτα του βήματα στο νερό; Πώς από την επιφυλακτικότητα περνάει στη χαρά; Και πόσο αυτή η χαρά και η ελευθερία που νιώθει το ζώο μεταδίδονται και σε σας σαν να επικοινωνούν τα κύτταρά σας; Πώς θα σας φαινόταν να καβαλήσετε ένα άλογο χωρίς σέλα ή ακόμη πολλές φορές και χωρίς στομίδα στα ηνία, παρά μόνο με το καπίστρι του;

Τελικά, τίποτα απ' αυτά δεν είναι τόσο δύσκολο ή τόσο μακριά σας, όσο ίσως νομίζετε. Δε χρειάζεται απαραίτητα να βρεθείτε εκτός Αθηνών, για να ζήσετε μια τέτοια εμπειρία. Η σχολή ιππασίας El Paso, βρίσκεται στη Βάρη, μόλις μετά τη σχολή Ευελπίδων. Είναι ένας χώρος όπου μπορείτε να πάρετε τα πρώτα σας αναγνωριστικά μαθήματα ιππασίας, τις απαραίτητες οδηγίες ιππικής συμπεριφοράς, για να μπορέσετε να κουμαντάρετε ένα άλογο στη φύση, και έτσι να προχωρήσετε σταδιακά στην καθιερωμένη βόλτα μας σε βουνό και θάλασσα κάθε εβδομάδα, ανάλογα με την εποχή. Και βέβαια για όσους θέλουν να προχωρήσουν αθλητικά, το El Paso προσφέρει και αυτή τη δυνατότητα, αφού σκοπός της σχολής είναι να ερχόμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε με το άλογο, με αγάπη και σεβασμό, με οποιονδήποτε τρόπο εμείς επιλέξουμε, χωρίς η μια επιλογή να μας στερεί οποιαδήποτε άλλη θέλουμε να δοκιμάσουμε.

Λοιπόν ποια από τις επόμενες Κυριακές σκέφτεστε να έρθετε στην παρέα μας;


Περισσότερες πληροφορίες: http://www.elpaso.com.gr/ 

Κείμενο & Φωτογραφίες: Λίνα Βιταντζάκη

 

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.