Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου

Νομός Αρκαδίας

Λεωνίδιο, ένας νέος πολλά υποσχόμενος αναρριχητικός προορισμός της Ευρώπης!

Το Λεωνίδιο βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου. Είναι μία ζωντανή κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και πρωτεύουσα της νότιας Κυνουρίας με περίπου 3.500 κατοίκους. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός
 με πανέμορφα νεοκλασικά σπίτια και αρχοντικά- πυργόσπιτα. Ο εορτασμός της Ανάστασης με τα αερόστατα έχει καταστήσει την πρωτεύουσα των Τσακώνων πόλο έλξης για όσους θέλουν να γιορτάσουν τις άγιες μέρες του Πάσχα εναλλακτικά. Το Λεωνίδιο, όμως, θεωρείται και ένας ραγδαία εξελισσόμενος χειμερινός αναρριχητικός προορισμός της Ευρώπης.

Το Λεωνίδιο δημιουργεί δεσμούς... ζωής

Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, γεννημένος το 1960. Η φύση πάντα με γοήτευε κι έτσι δεν άργησαν οι πρώτες μου εκδρομές στην Πάρνηθα και τον Υμηττό. Σιγά σιγά όμως ξεμάκραιναν. Το 1980, μετά από πρόσκληση ντόπιων φίλων, επισκέφθηκα το Λεωνίδιο. Από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε η ημικυκλική κόκκινη ορθοπλαγιά που υψώνεται μέχρι 250 μέτρα επάνω από την πόλη, ο «Κοκκινόβραχος», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.
Ο Κοκκινόβραχος δεσπόζει βόρεια πάνω από την πόλη και μαγνητίζει το βλέμμα ακούσια. Σύντομα επέστρεψα με φίλους στον τόπο που με καλούσε, για να απολαύσω την καθαρή θάλασσα και τον βυθό με αυτόνομη αναπνευστική συσκευή. Συχνός επισκέπτης πλέον περπάτησα στα υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια, που σε ανεβάζουν ψηλά στο πράσινο βουνό του Πάρνωνα ή σε οδηγούν σε γραφικά ορεινά χωριά με ταβερνάκια που προσφέρουν ντόπιες νοστιμιές. Ως σπηλαιολόγος επισκέφθηκα με συναδέλφους τα έξι σημαντικά σπήλαια της περιοχής και εξερεύνησα πολλά νέα. «Έπαιξα» με τα βράχια με ραπέλ και αναρρίχηση. Περιπλανήθηκα στη φύση και είδα ότι διαθέτει όλα τα στοιχεία που με εκφράζουν.
Το 1998 παντρεύτηκα τη μοναδική Ελένη, ντόπια κοπέλα από εξαιρετική οικογένεια. Αρχικά ζήσαμε στην Αθήνα και το Λεωνίδιο άρχισα να το θεωρώ χωριό μου. Μετά από λίγα χρόνια αποφασίσαμε να ζήσουμε μόνιμα σε αυτόν τον παράδεισο.

 

Το 1999 ήρθε στη ζωή μας ο γιος μας, ο Ιάκωβος, ο οποίος ακολούθησε τα βήματά μας. Από μικρός εντάχθηκε στους προσκόπους, απέκτησε το πτυχίο αυτόνομης κατάδυσης της PADI και την ειδικότητα του σπηλαιολόγου στο ΦΟΣ. Κάνει το σχολείο αναρρίχησης βράχου αρχαρίων στην Κάλυμνο και ασχολείται με την αναρρίχηση ως αθλητής του ΕΟΣ Αχαρνών.

Είμαστε μια οικογένεια-ομάδα που αγαπάει και σέβεται τη φύση και τη δράση σε αυτήν.

Η αναρρίχηση στο Λεωνίδιο έχει τη δική της ιστορία που γράφεται ακόμα. 
Η αναρρίχηση στο Λεωνίδιο ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 με κυρίαρχο πεδίο δράσης τον Κοκκινόβραχο. Υπήρξε έντονη αναρριχητική δραστηριότητα κυρίως τη διετία 86-87 με το άνοιγμα αρκετών διαδρομών. Πρωτεργάτες ήταν ο Δημήτρης Σωτηράκης και ο Άρης Θεοδωρόπουλος, που άνοιξαν την κλασική πια διαδρομή «Το Πιλιέ της Φωτιάς». Οι Λουκάς Γιαννακούλης, Μυρσίνη Μαλακού, Γιώργος Καβαλιεράτος και Δημήτρης Καραγιάννης προσπάθησαν να ανοίξουν και άλλες αναρριχητικές διαδρομές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από τους τοπικούς παράγοντες. Έτσι η αναρριχητική δράση στην ορθοπλαγιά ξεθύμανε και τα χρόνια πέρασαν χωρίς να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχοντας στο αρχείο μου το αναρριχητικό ιστορικό του Κοκκινόβραχου και διαθέτοντας τις τεχνικές γνώσεις, την υπομονή και επιμονή και τους κατάλληλους ανθρώπους για να βοηθήσουν, συνθέτω το όραμα. Το 2010 επισκέπτομαι τον νέο δήμαρχο κο Μαρνέρη. Τον ενημερώνω για τις δυνατότητες και τους στόχους μας, καθώς και για τα οφέλη της κοινότητας από τη δημιουργία αναρριχητικού πάρκου στο Λεωνίδιο. Καταλαβαίνει και υπόσχεται να βοηθήσει. Έτσι στις 25 Μαρτίου 2011 οι Φυσιολάτρες Ορειβάτες Σπηλαιολόγοι ανοίγουμε στον Κοκκινόβραχο την πρώτη διαδρομή για τεχνικές μονού σταθερού σχοινιού (Single Rope Tekniques) ύψους 250μ. Διαθέτοντας το όραμα και τα προσόντα, θελήσαμε να δώσουμε ζωή στον κόκκινο βράχο μετά από είκοσι πέντε χρόνια αναρριχητικού ύπνου. Ύστερα από αγώνα δύο χρόνων καταφέραμε να κάνουμε τη σπίθα φλόγα και το 2012 πετύχαμε την επανεκκίνηση της αναρρίχησης στο Λεωνίδιο.

Επικοινωνώ με τον Άρη Θεοδωρόπουλο και αυτός με τη σειρά του καλεί τον διάσημο Ελβετό αναρριχητή Claude Remy να επισκεφθεί το Λεωνίδιο. Ο Remy ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και έρχεται με τη σύντροφό του Cristine για επιτόπια αυτοψία στους βράχους μας. Ξετρελαμένος με τις δυνατότητες της περιοχής συναντήθηκε με τον δήμαρχο και με υπαλλήλους της Αναπτυξιακής Πάρνωνα ΑΕ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πρόταση που είχε ήδη κατατεθεί για την ανάθεση έργου με τίτλο «Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης Leader. Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο (ΑΟΣ) σε συνεργασία με τον Δήμο Ν. Κυνουρίας και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Στα πλαίσια του προγράμματος θα ανοιχτούν 140 νέες αναρριχητικές διαδρομές. Εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει την άνοιξη στην περιοχή μας συνοδευόμενος από τον αδελφό του Yves και ομάδα έμπειρων αναρριχητών προκειμένου να ανοίξουν αφιλοκερδώς νέες αναρριχητικές διαδρομές.

Έτσι κι έγινε! Ο Claude Remy ήρθε τον Γενάρη του 2013 μαζί με τον αδελφό του Yves και τους συμπατριώτες τους οδηγούς βουνού Christophe Simeon και Marcel Noverraz και παρέμειναν δώδεκα ημέρες. Αφιερώσαμε πολλές ώρες καθημερινά στα βράχια δουλεύοντας στο πλευρό τους και έτσι καταφέραμε να ανοίξουμε τις πρώτες 25 διαδρομές ύψους 25 έως 40 μέτρα με βαθμό δυσκολίας 5a έως 7c. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαδρομών, μετά από είκοσι εφτά χρόνια απουσίας, επιστρέφει στο Λεωνίδιο και ο Άρης Θεοδωρόπουλος. Είχε τη χαρά και την τιμή να δοκιμάσει πρώτος τις νέες αναρριχητικές διαδρομές με το δικαίωμα του φίλου και χορηγού της αποστολής, αφού προσέφερε τα βύσματα και τις πλακέτες. Τον Φλεβάρη καταφθάνει και ο γνωστός και μη εξαιρετέος αναρριχητής Γιάννης Τορέλλι με τη σύντροφό του Γωγώ και προστίθεται στην ομάδα των εθελοντών αναρριχητών. Ο Τορέλλι αναλαμβάνει να εξοπλίσει με τα απαραίτητα κλασικές διαδρομές πολλαπλών σχοινιών και ορισμένες υψηλού βαθμού δυσκολίας. Τον επόμενο χρόνο έρχεται και ο υιός Ιάκωβος, ο οποίος και βοηθάει σημαντικά.
Οι αδελφοί Remy με τους συμπατριώτες τους Simeon, Noverraz και Botfield είναι πλέον συχνοί επισκέπτες του Λεωνιδίου -έρχονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο- και συνεχίζουμε να ανοίγουμε νέες διαδρομές. Ο Τορέλλι μάς επισκέπτεται τουλάχιστον τα δύο σαββατοκύριακα του μήνα. Τσεκάρει και σκαρφαλώνει τις δύσκολες και ανοίγει νέες διαδρομές.
Το 2013 ιδρύω το Σύλλογο ΦΟΣΛ (Φυσιολάτρες Ορειβάτες Σπηλαιολόγοι Λεωνιδίου).
Τον Γενάρη του 2015, σκαρφαλώνει στο Λεωνίδιο ο «τρελός παππούς» Marcel Remy. Το ζήτησε ως δώρο από τους γιους του Claude και Yves για τα ενενηκοστά πρώτα γενέθλιά του. Εκτός αυτού αποτελεί τον πρωταγωνιστή μιας ταινίας με την αναρρίχηση στο Λεωνίδιο. Αν όλα πάνε καλά, θα συνεχίσει με αυτόν η αναρρίχηση σε μεγάλες διαδρομές στις Άλπεις.

Marcel Remy, 91 ετών αναρριχητής!

Το 2015 υλοποιήθηκε και δεύτερο πρόγραμμα Leader για 200 αναρριχητικές διαδρομές, που ανέλαβε ξανά ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος.
Οι Remy έχουν εξοπλίσει μέχρι σήμερα 230 σπορ διαδρομές, με βαθμό δυσκολίας κυρίως 5a - 7a και 5 σπορ multi-pitches. Με άρθρα τους, που δημοσιεύουν σε αξιόλογα περιοδικά, ενημερώνουν τη διεθνή αναρριχητική κοινότητα και γράφουν για το Λεωνίδιο και για τις νέες διαδρομές που ανοίγουμε. Ο Τορέλλι έχει εξοπλίσει μέχρι σήμερα 20 σπορ διαδρομές και 10 multi-pitches. Οι προαναφερόμενες διαδρομές έγιναν σε συνεργασία με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας, με τη συγχρηματοδότηση της δημοτικής αρχής, των ιδίων και της τοπικής κοινωνίας. Ο Άρης Θεοδωρόπουλος βοηθάει στα οργανωτικά, γράφει άρθρα και προβάλλει την αναρρίχηση. Το 2014 εξέδωσε αναρριχητικό οδηγό (Greece Sport Climbing: The best of) για την Ελλάδα -με εξώφυλλο το Λεωνίδιο- όπου περιλαμβάνει όλα τα πεδία και τις διαδρομές. Όλη η ομάδα συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία και καθιέρωση διεθνώς του αναρριχητικού πάρκου Λεωνιδίου. Προσωπικά τους ευχαριστώ καθώς επίσης και όλους τους αφανείς φίλους που βοήθησαν.

Το Λεωνίδιο επισκέπτονται κατά καιρούς και ανοίγουν διαδρομές και άλλοι αναρριχητές, όπως, οι James Pearson και Caroline Ciavaldini στο αναρριχητικό πεδίο «Το σπίτι των κατσικιών» με βαθμό δυσκολίας 7c - 9a. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Angy Eiter και ο Barnie Ruech στο αναρριχητικό πεδίο «Νιφάδα» με βαθμό δυσκολίας 7a - 8c. Οι Simon Montmory και Vincent Lauzon στο αναρριχητικό πεδίο «Γερόβραχος» με βαθμό βαθμός δυσκολίας 7a+ - 8b+. Εκτός αυτών ανοίγουν διαδρομές και Γερμανοί, Ιταλοί, Τσέχοι και άλλοι. Στο Λεωνίδιο αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 700 εξοπλισμένες διαδρομές. Θα βρείτε όλων των ειδών τα στιλ, όπως ατέλειωτα κολονέτα, λείους τοίχους με τακάκια, σπηλιές με σταλακτίτες και γκρίζες ισορροπιστικές πλάκες.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Γιάννης Μεταξωτός
Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου Climbing Park Leonidio

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.