Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Rafting στην Ορεινή Αρκαδία - Μια αξέχαστη εμπειρία

Νομός Αρκαδίας

Αποφασίσαμε να κάνουμε δώρο στον εαυτό μας ένα Σαββατοκύριακο στη φύση και διαλέξαμε την περιοχή γύρω από την ιστορική Καρύταινα για να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία του River Trekking! 

Πώς να πάτε:
Αθήνα-Τρίπολη-Μεγαλόπολη-Καρύταινα. Η συνολική απόσταση είναι 220 χλμ. και θα χρειαστείτε περίπου 2 ½ ώρες.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή μέσω Βυτίνας-Δημητσάνας-Στεμνίτσας-Ελληνικού.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Ερμής Καθαράκης 

Κωπηλατώντας στα ορμητικά νερά του Λούσιου και του Αλφειού

Η  Καρύταινα προσελκύει όλο τον χρόνο extreme τύπους, ανάμεσά τους και εμείς, που επιδίδονται σε εναλλακτικές δραστηριότητες και κυρίως προσέρχονται για κατάβαση ποταμού με σχεδία, κοινώς για rafting. Δώσαμε ραντεβού στην είσοδο του οικισμού της Καρύταινας με τον Αλέκο Παπαβασιλόπουλο, ιδιοκτήτη της εταιρείας «Περιπέτεια» και δεινό ράφτερ.

Ο γραφικός οικισμός της Καρύταινας με τα αρχοντόσπιτα αρκαδικής αρχιτεκτονικής.

Χωρίς να χάνουμε χρόνο, φοράμε τις ειδικές στολές από νεοπρέν, μπαίνουμε στα τζιπ και κατευθυνόμαστε προς το γεφύρι του Ατσίχολου, σημείο εκκίνησης της κατάβασης. Πριν ξεκινήσουμε, ο οδηγός κάθε ομάδας μάς εξοικειώνει στα παραγγέλματα που θα δίνει, για το πώς κρατιόμαστε στη βάρκα, πώς κάνουμε κουπί, τι κάνουμε σε περίπτωση που πέσουμε στο ποτάμι και γενικά μας εισαγάγει σε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν την κατάβαση του ποταμού. Χωριζόμαστε σε ομάδες, φοράμε σωσίβια και κράνη, παίρνουμε τα κουπιά μας και σαλπάρουμε!

Παίρνουμε θέσεις και, πριν καλά καλά το καταλάβουμε, βρισκόμαστε μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο με κρυστάλλινα νερά και πράσινο όπου στρέφουμε το βλέμμα! Καθώς η βάρκα προσκρούει στα ορμητικά νερά του Λούσιου, η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη.
Η παρέα φωνάζει με ενθουσιασμό, γελάμε, καθώς περνάμε απότομα περάσματα, εμπόδια-βράχους και κλαδιά. Πέφτουμε στο νερό, γευόμαστε το ποτάμι, το μυρίζουμε, το αγγίζουμε. Σε κάποια σημεία συναντάμε αφρίζοντα νερά και σε άλλα λιμνάζοντα. Παρατηρούμε τα "eddie", τα αντιρρεύματα που σχηματίζονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής σε αντιδιαστολή με το κατηφορικό ρεύμα του ποταμού.

Βρισκόμαστε πλέον εξ ολοκλήρου μέσα σε στενό φαράγγι και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τη διαδρομή των τριών χιλιομέτρων στον Λούσιο. Η ομορφιά του τοπίου με την οργιώδη βλάστηση, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τις πηγές που «σκάνε» μέσα από τα πλατάνια και τα πανέμορφα γλυπτά που σχηματίζουν οι σμιλευμένοι από το νερό βράχοι, σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά περάσματα και τα πεντακάθαρα νερά, μας αποζημιώνουν, ενώ συνεχίζουμε να κωπηλατούμε με αμείωτο ρυθμό.

Το πέτρινο γεφύρι του Ατσιχόλου που στεφανώνει το Λούσιο, αποτελεί και το σημείο εκκίνησης της κατάβασης.

Έχουμε ήδη μπει στον Αλφειό και ο οδηγός μας, ο Νίκος, μας προετοιμάζει για το καλύτερο κομμάτι της διαδρομής, καθώς έχει 3-4 δύσκολα σημεία, διάφορα «σκαλοπάτια» και ένα σημείο όπου δημιουργείται μικρός καταρράκτης. Είναι φοβερή εμπειρία να ξεπερνάμε τα εμπόδια του ποταμού που μας ωθεί με τη δύναμη του νερού. 

Ευεξία και ζωντάνια μάς πλημμυρίζουν αν και βρισκόμαστε πλέον στο τέλος της διαδρομής, πολύ κοντά στο μονότοξο γεφύρι του Κούκου. Ανεβάζουμε τις βάρκες στο σημείο για να φορτωθούν στα τζιπ και ακολουθούμε το μονοπάτι προς τον εντυπωσιακό καταρράκτη Βρόντου. Έχει 15 μέτρα ύψος και σχηματίζει βάθρες, μέσα στις οποίες βουτάμε. Πραγματικά αποτελεί ιδανική συνέχεια μετά το rafting για όσους έχουν μείνει με μία γεύση ανολοκλήρωτου και επιθυμούν να γίνουν ένα με το νερό. Προσεγγίζουμε το σημείο όπου από τις πηγές Ανδριόπουλου και Κάτω Κοτυλίου σκάνε με φόρα τα νερά και μας λούζουν κυριολεκτικά!

Στοιχεία Διαδρομής: Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας και είναι η πιο διαδεδομένη και δημοφιλής στην Ελλάδα.
Βαθμός Δυσκολίας: ΙΙΙ βαθμού
Μήκος Διαδρομής: 8 χλμ. περίπου
Διάρκεια Διαδρομής: 2 ώρες περίπου
Περίοδος: Όλο τον χρόνο
Εμπειρία: Δεν απαιτείται
Φυσική Κατάσταση: Δεν απαιτείται
Ομάδες: 4-6-8 ατόμων

Tip: Να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, μαγιό ή δεύτερο ζευγάρι εσώρουχα και μία πετσέτα.

Επίσης, για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν περισσότερο στο rafting μπορούν να συνεχίσουν μετά το γεφύρι του Κούκου για ακόμα 10 χλμ. στον Αλφειό, προς την παραλία της Θεισόας, για μία πιο χορταστική διαδρομή μέσα σ’ ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Για πριν ή μετά το rafting…

Rappel στη Γέφυρα Αλφειού: Γνωστή τοποθεσία, μιας και για πολλά χρόνια ήταν αποτυπωμένη στο πεντοχίλιαρο μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Βρίσκεται έξω από τον οικισμό της Καρύταινας προς Ανδρίτσαινα και από το σημείο αυτό μπορείτε να καταρριχηθείτε με σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό τα 40 μέτρα που σας χωρίζουν μέχρι να προσγειωθείτε στην κοίτη του ποταμού, με θέα το Κάστρο της Καρύταινας.

Ανάβαση στο Κάστρο Καρύταινας: Χτίστηκε τον 13ο αιώνα, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, με οικοδομικό υλικό από τα ερείπια της Αρχαίας Βρένθης. Από εδώ, τον 19ο αιώνα ο Κολοκοτρώνης και οι εξεγερμένοι κάτοικοι κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ και τον στρατό του. Είναι ορατό σχεδόν απ’ όλη την περιοχή, αλλά μην αρκεστείτε να το θαυμάσετε από μακριά: Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκαρφαλώστε τα 100 και πλέον σκαλοπάτια που οδηγούν στον απόκρημνο βράχο του στην κορυφή. Από εκεί θα απολαύσετε την άπλετη θέα προς το Λύκαιο Όρος, τον κάμπο της Μεγαλόπολης, το φαράγγι του Λούσιου και του Αλφειού και φυσικά τον παραδοσιακό οικισμό της Καρύταινας σε όλο του το μεγαλείο. 

Ακολουθώντας το μονοπάτι γύρω από το Φρούριο της Καρύταινας, γνωστό και ως «Τολέδο της Ελλάδας».

Ταξιδέψτε με την «Περιπέτεια» (https://www.facebook.com/Peripeteia-369093349797238/) !
Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε με τους ανθρώπους της εταιρείας εναλλακτικού τουρισμού «Περιπέτεια» στα τηλ.: 6944948487 & 2109646366 ή στείλτε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.