Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Η πριγκίπισσα σταφίδα, το εθνικό μας προϊόν

Νομός Κορινθίας

Κορινθιακή σταφίδα: Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη από το 1490 π.Χ. σταφύλια αποξηραίνονταν στον ήλιο για τη δημιουργία σταφίδας, ενώ κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. ιππότες εισήγαγαν σταφίδα στην Ευρώπη.

Ένα αγροτικό προϊόν με μεγάλη ιστορία

Η κορινθιακή σταφίδα αποτέλεσε το κατεξοχήν εξαγωγικό προϊόν του νεοσύστατου ελληνικού κράτους του 1830 μέχρι και το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όπου και αποτελούσε το 50% των συνολικών εξαγωγών. Έτσι χαρακτηρίστηκε ως εθνικό προϊόν, το οποίο καλλιεργούνταν σχεδόν αποκλειστικά εντός της ελληνικής περιφέρειας. Ακόμα και σήμερα μπορεί να δει κανείς τα αποτυπώματα της σταφίδας στις περιοχές στις οποίες άκμασαν η καλλιέργεια και το εμπόριό της. Η αναβάθμιση μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών, η έναρξη της κατασκευής του σιδηρόδρομου και της διώρυγας της Κορίνθου, η κατασκευή νεοκλασικών αρχοντικών που ανήκαν σε σταφιδέμπορους της εποχής είναι ελάχιστα από εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αλληλεπίδραση της σταφίδας με την ελληνική πραγματικότητα.

Ακόμα και κατά την ύφεση του εμπορίου της, λόγω της μη απορρόφησης από τις αγορές του εξωτερικού, αναφέρονται πολλές κοινωνικοοικονομικές αναταραχές, οι οποίες οδήγησαν σε κραδασμούς στο πολιτικό στερέωμα της εποχής, στην έναρξη του μεταναστευτικού κύματος του αγροτικού πληθυσμού προς άλλες χώρες του εξωτερικού, αλλά και η πρώτη προσπάθεια εκβιομηχάνισης που οφείλεται στην απορρόφηση του πλεονάσματός της για τη δημιουργία κυρίως οινοπνεύματος και άλλων προϊόντων. Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στο ότι η κορινθιακή σταφίδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα κυριότερα εθνικά, ιστορικά και παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας.

Η καλλιέργεια της σταφίδας απαιτεί μεγάλη φροντίδα και αφοσίωση από την πλευρά του αγρότη για να παραχθεί ένα άκρως ποιοτικό προϊόν.
 Η συγκομιδή της σταφίδας (τρύγος) γίνεται κατά τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

H κορινθιακή σταφίδα αδιαμφισβήτητα μπορεί
να χαρακτηριστεί ως ένα από τα κυριότερα εθνικά, ιστορικά και παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας.
Το 80% της μεταποιημένης ποσότητας της κορινθιακής σταφίδας πωλείται στο εξωτερικό, κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ένα «χρυσό» τρόφιμο

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η σταφίδα περιέχει υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (κυρίως φρουκτόζη), μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και φρουκτοολιγοσακχαριτών, πολλές βιταμίνες και μέταλλα (π.χ. σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο) καθώς και άλλα μικροθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως πολυφαινόλες (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη). Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Η σταφίδα είναι ένα τρόφιμο που χαρακτηρίζεται από μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη. Η ορθή χρήση της στην καθημερινή διατροφή μπορεί να φανεί ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου και να προστατεύσει από την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη μείωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Η μεγάλη διατροφική αξία της κορινθιακής σταφίδας την καθιστά εξαιρετική επιλογή ως ενδιάμεσο γεύμα (σνακ) αλλά και σημαντική πρώτη ύλη για την παρασκευή «μεσογειακών» γευμάτων, κατάλληλο για όλες τις ομάδες ανθρώπων.

Η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε)

Η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε) είναι ανώνυμη συνεταιριστική εταιρεία η οποία αποτελεί την καθολική διάδοχο του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (Α.Σ.Ο.) και έχει μετόχους της τις συνεταιριστικές ενώσεις των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών (Αιγιάλεια, Μεσσηνία, Ηλεία-Ολυμπία, Νεμέα, Ζάκυνθος, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Αμαλιάδα, Πάτρα, Κεφαλλονιά). Ο κυριότερος σημερινός στόχος της ΣΚΟΣ είναι η στήριξη του εισοδήματος του παραγωγού, έτσι ώστε αυτός να παραμείνει στην καλλιέργεια και εάν είναι δυνατόν, να προσελκύσει, και νέους παραγωγούς, ειδικά σε μια περιοχή με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, υψηλή ανεργία σε μια δύσκολη συγκυρία οικονομικής κρίσης.

Μια εξίσου βασική δραστηριότητα είναι η προώθηση πολιτικών για τη σταφίδα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η εκπροσώπηση των καλλιεργητών σε διεθνείς συναντήσεις. Επιπρόσθετα, πέρα από την άμεση στήριξη της ελάχιστης τιμής παραγωγού, η ΣΚΟΣ έχει ήδη δρομολογήσει ενέργειες για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κορινθιακής σταφίδας όσον αφορά στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου καθώς και τη διαφήμιση του προϊόντος στην ελληνική και παγκόσμια αγορά διοργανώνοντας ημερίδες και εκδίδοντας βιβλία.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ Σ.ΚΟ.Σ Α.Σ.Ε.
Μαιζώνος 211 Τ.Κ. 26222, Πάτρα

www.skos.gr

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.